Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy napra művésszé válhattak

Egy napra művésszé válhattak Kultúra

Egész napos műhelyfoglalkozást tartott szombaton helyi fiatalok számára Szigeti G. Csongor vizuális művész Kovásznán, a Kádár László Képtárban. A lelkes résztvevők a nap végére installációkat terveztek a város különböző tereire, miután teljesen más szemszögből térképezték fel mindennapi környezetüket.

A műhelymunka reggel 9-kor kezdődött a képtárban, a művész előadását lelkes, érdeklődő fiatalok várták. Szigeti a napot prezentációval kezdte, amelyben elsőként saját inspirációs módszereiről mesélt a jelenlévőknek, majd a ma élő, neves művészek munkáit, munkásságát is ismertette.

Hirdetés
Hirdetés

– Nagyon sok művésznél jelentkezik gyakran alkotói válság, ezért arról beszéltem többek között a fiataloknak, hogyan lehet életben tartani az alkotói állapotot. Egyáltalán hogyan lehet elkezdeni egy művet, hogyan lehet kitartani mellette, valamint, hogyan lehet rugalmasnak lenni. Hiszen időközben változhatnak a körülmények, változik benned valami, az anyagokban. Az alkotás flexibilis művelet. Azt próbáltam bemutatni a résztvevőknek, hogyan jut el egy inspirációs fotó a köztéri munkáig – vázolta Szigeti.

A művész elmondása szerint ő általában olyan objektumokat fényképez a városban, természetben, amelyeket nem szántak művészetnek, viszont valamiért mégis feltölthető olyan értelmezéssel, amitől művészetté válik.

– Az egyik inspirációs elemem például az antenna. Azoknál nincs formatervezés, nem fontos az esztétikum, csakis a műszaki követelményeket veszik figyelembe, ennek ellenére olyanok, mint valami digitális gombák, földönkívüliek, amelyek rászálltak az épületekre – magyarázta.

A bemutató után arra kérte a fiatalokat, hogy induljanak el a városban, és tekintsenek művészszemmel az épületekre, objektumokra, természeti adottságokra, és fényképezzék le azokat. A következő feladat pedig az volt, hogy ezek alapján tervezzenek köztérre egy alkotást, engedjék szabadjára a fantáziájukat. A motívumgyűjtés után a fiatalok a képtárban neki is fogtak műveiknek.

Csoma Dorka hetedik osztályos résztvevő kérdésünkre elmondta, nagyon élvezte a napot a művészszel.
– Csongor híres művész, nagyon érdekelt engem ez a műhelymunka. Szerettem a prezentációját is, de nagyon érdekes volt az is, hogy a városban más szemmel sétáltunk végig. Észrevettem benne a szép dolgokat, amelyekre máskor nem igazán figyelek. Én egy sárkányt tervezek a város központjába, jó nagy lesz, drótokból készül – mesélte a lelkes fiatal.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük