Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A szabadság színeváltozásai

A szabadság színeváltozásai Kultúra

A Székely Nemzeti Múzeum egyfajta „erődemonstrációként”, ugyanakkor a magyar–székely nép 1848-as szabadságharcának heroikus mementójaként mutatta be új, A szabadság színeváltozásai című kiállítását március 15-én a Lábasházban. Ez az alkalom ugyanakkor méltó keretet adott ahhoz, hogy a nagyközönség a múzeum értékes új szerzeményeit, Miklóssy Gábor festőművész alkotásait is megtekinthesse az ideiglenes kiállítótérben.

Megnyitóbeszédében Vargha Mihály múzeumigazgató elégtétellel és köszönettel említette meg, hogy az intézmény fenntartójának, a Kovászna Megyei Tanácsnak köszönhetően folyamatosan tudják gyarapítani a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti és tárgyi gyűjteményét – ami manapság nem nevezhető általánosnak. Így sikerült a több mint 14 ezer euró értékű, Gábor Áront ábrázoló, nagyméretű Miklóssy Gábor-festményt és a képzőművész még két másik kisebb alkotását megszerezni, de sok pénz befektetésével sikerült megakadályozni több más műtárgy és relikvia külföldre kerülését is. Vargha Mihály szerint az itteni embereknek fontos ezeket megismerni, amit az is bizonyít, hogy már a kiállításmegnyitó előtt több kiscsoport be akart kérezkedni, hogy megtekintsék az új tárlatot.

Tamás Sándor tanácselnök a megye kulturális intézményei által képviselt szellemi erőteret méltatta, amelyek ugyanakkor a történelmi tudatot is formálják, erősítik.

Hirdetés
Hirdetés

Az új tárlat darabjait dr. Bordás Beáta kolozsvári történész hozta közelebb a megnyitót a Facebook-közvetítés követőihez. Húsz képzőművészeti alkotás, közel ugyanennyi eddig egyáltalán vagy régen be nem mutatott tárgy által élhetik bele magukat az érdeklődők a ’48-as korhangulatba, a szabadságharc légkörébe, melyet Miklóssy Gábor is megörökített, fogalmazott a történész. Az első alkalommal bemutatott hatalmas kompozíció, melynek középpontjában Gábor Áron áll az általa öntött ágyú mellett, ugyanakkor egyértelmű állásfoglalás a szabadságharc mellett. Ez a festmény lesz majd a Székely Nemzeti Múzeum felújítása után berendezett 48-as kiállítás egyik legfontosabb darabja, hangzott el.

A jelenlegi tárlaton viszont sok más neves képzőművész alkotásai láthatók, többek között Gyárfás Jenő, Cseh Gusztáv, Szopos Sándor, Somogyi Győző, Vargha Nándor Lajos, Vargha Mihály művei, és olyan kuriózumok is, mint Jan Styka nagyszebeni ütközetet megjelenítő, 120 méter széles körképéből a Bem József tábornokot ábrázoló olajnyomat ( az eredeti festményt ugyanis alkotója feldarabolta, a darabok pedig szétszóródtak).

A megnyitón a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanára, Császár Katalin és tanítványai mini fuvolakoncertjét is élvezhették az érdeklődők, a Székely Virtus hagyományőrző egyesület korabeli honvéd- és huszáregyenruháiba öltözött tagjai is a hozzájárultak a korhangulat felidézéséhez.

A szabadság színváltozásai című tárlat május 21-ig látogatható hétfőtől szerdáig és pénteken 9-től 16 óráig, csütörtökön 9–19 óra között, valamint szombat-vasárnap 10-től 14 óráig a Lábasházban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük