Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A pápa közbenjárását kérték

A pápa közbenjárását kérték Kultúra

A magyarságuk cselekvő megvallása és vállalása miatt kipécézett, megvádolt és elítélt Beke Istvánért és Szőcs Zoltánért imádkoztak a csíkszeredai református templomban tartott ökumenikus istentiszteleten a pápalátogatás előestéjén. Az egybegyűltek levélben fordultak Ferenc pápához, őszentsége közbenjárását kérve a két székely politikai fogoly szabadon bocsátása érdekében.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által meghirdetett eseményen a történelmi magyar egyházak képviselőin, az érintettek családtagjain és a Háromszékről, illetve Csíkból összesereglett civileken kívül, többek között jelen volt id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Tőkés László EMNT-elnök, Kulcsár-Terza József romániai és Bajkai István magyarországi országgyűlési képviselő, valamint Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke is.

„Imádkozunk a mindenkori politikai foglyokért és az ártatlanul bebörtönzöttekért. Imádkozunk kimondottan Beke Istvánért és Szőcs Zoltánért, kérve téged, hogy adj nekik kitartást és lelki erőt a rájuk váró szenvedések elviseléséhez” – fohászkodott Szabó László unitárius lelkész. A Gondviselés Segélyszervezet elnöke ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a közösségnek nem szabad megfeledkezni jogtalanul bebörtönzött tagjairól.

Hirdetés
Hirdetés

A házigazda tisztjét ellátó Szatmári Szilárd református tiszteletes elhangzott véleménye szerint azért kellett most összegyűlni, hogy megakadályozzák az ártatlanul börtönben sínylődő nemzettársaik ügyének és helyzetének feledésbe merülését. Ugyanakkor azért is, hogy most, amikor „az emberekhez már hiábavalóan kiáltunk,” akkor Istenhez szóljunk az érdekükben.

A római katolikus egyház és Tamás József püspök nevében szóló Csapai Árpád Szilárd egyetemi lelkész, Erdély katolikus püspöke, gróf Majláth Gusztáv Károlynak (1864–1940) a román királyhoz 1921-ben francia nyelven írt leveléből idézett. Az egyházi elöljáró ebben igazságot, méltányosságot, gazdasági és kulturális autonómiát kért a Romániához csatolt magyaroknak, valamint szabadságot a hazájuk szeretete miatt bebörtönzötteknek. „Ugyanezeket mi is elvárjuk Románia vezetőitől, és kérjük a Jóistentől népünk, illetve a szenvedélyes hazaszeretetük miatt rácsok mögé dugott Beke István és Szőcs Zoltán számára” – jelentette ki a lelkipásztor.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások