Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A héten minden a néptáncról szól Sepsiszentgyörgyön

A héten minden a néptáncról szól Sepsiszentgyörgyön Kultúra

Idén Háromszéken állomásozik a 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója. A május 28-31. között megszervezett vándorfesztivál házigazdája a Háromszék Táncegyüttes, a négynapos szakmai seregszemlén csíkszeredai, marosvásárhelyi, nagyváradi, udvarhelyi és nyárádszeredai táncosok is bemutatkoznak.

Hirdetés
Hirdetés

Hat előadással legalább száz táncos fog színpadra lépni Sepsiszentgyörgyön, amely idén otthonaként szolgál a színvonalas rendezvénynek. A néptánc fővárosaként emlegetett háromszéki megyeszékhelyen ugyanakkor nem csak a hivatásos együtteseket, hanem a város közönségét is szívesen látják a szervezők: flashmobbal indítják, színes fellépésekkel és szakmai előadásokkal gazdagítják a programot, amelyet gálaműsorral és táncházzal zárnak a négy nap végén.

Táncfesztivál és szakmai fórum

Összesen hat néptáncegyüttes lép színpadra a 18. alkalommal megrendezett találkozón, amelyet indulása óta rotációs rendszerben szerveznek meg évről-évre Erdélyi hivatásos együttesei: a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely, a Bekecs Táncszínház és az idei házigazda, a Háromszék Táncegyüttes.

Izgalmas mesejátékkal készül a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Fotó: Gábos Albin

A Háromszék Táncegyüttes tájékoztatása szerint a találkozón nincs műfaji megkötöttség, nem verseny, hanem olyan fesztivál, ahol kölcsönösen megnézik egymás előadásait, amelyeket neves szakmai bizottság értékel a tánckarok és az alkotók jelenlétében. Ezzel együtt pedig a sepsiszentgyörgyiek előtt is megnyílik a lehetőség, hogy erdély profi táncosait külön-külön és együtt is színpadon lássák.

Gazdag program

A házigazdaként szereplő Háromszék Táncegyüttes Hazától hazáig című folklór előadását május 28-án, kedden lehet majd megtekinteni, a fesztivál első napján. A táncosokkal együtt a közönség is elhagyja a megszokott erdélyi tájakat, helyette elindulnak nyugat felé, régre visszanyúló ősi elemeket elevenítenek meg úgy, hogy közben az otthont sem felejtik.

A Maros Művészegyüttes Márványföldből gyöngyvirágok című előadásával lép színpadra. Fotó: Barabási Attila 

Szerdán, május 29-én a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes fellépése következik, a Katica, az örökké síró királykisasszony nevet viselő fordulatos, izgalmas mesejáték, amelyben az együttestől megszokott magas színvonalú néptánc mellett merőben új, színházi fordulatokkal is találkozhat a közönség. Ugyanezen a napon az Udvarhely Néptáncműhely emlékezik Kallós Zoltánra a Ritka Magyar című néptáncelőadásában, amelyben a neves néprajzkutató fontos üzenetét tolmácsolják, felhívva a figyelemet az emberi élet múlandóságára.

Május 30-án, csütörtökön a Nagyvárad Táncegyüttes lép fel A Népek tengere produkcióval, amelyben napjaink magyar néptáncmozgalmának kiemelkedő egyéniségeit látja vendégül az együttes. Szintén ezen a napon tekinthető meg a Maros Művészegyüttes Márványföldből gyöngyvirágok című előadása, megelevenítve a Nádas-mente kultúráját. Pénteken, május 31-én a Bekecs Néptáncszínház remekel A helység kalapácsa című, Petőfi Sándor műve alapján megalkotott, egyórás tánckomédiával. Az előadásban humort nem mellőzve mutatják be a szerelem különböző perspektíváit.

A Népek tengere című produkcióval készül a Nagyvárad Táncegyüttes. Fotó: Vigh László Miklós 

A hat előadás mindegyikét szakmai bizottság értékeli ki, a Háromszék Táncegyüttes előadásán kívül mindegyiket a Tamási Áron Színházban szervezik. A fellépések között ugyanakkor szakmai előadások is lesznek, ezeknek a Háromszék Táncstúdió ad otthont. A pénteken záruló fesztivált a színházban előadott gálaműsorral, és az előcsarnokban szervezett fergeteges táncházzal búcsúztatják az együttesek. A teljes programot, jegyárakat és a jegyiroda elérhetőségét a fesztivál honlapján találni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük