Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Hagyományok Háza nyári gyerektáborai

A Hagyományok Háza nyári gyerektáborai Kultúra

A Hagyományok Háza európai uniós pályázatok segítségével Felvidéken és Erdélyben rendezett ifjúsági táborokat. A pályázatok értékelésénél az elbírálók szociális szempontokat is figyelembe vettek.

Hirdetés
Hirdetés

A Hagyományok Háza idén a három ifjúsági táborát európai uniós pályázatok segítségével szervezhette meg. „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül”, rövidebben Otthonról haza elnevezésű, hároméves projekt e nyáron második szakaszához érkezett.
A munkaprogram keretében működő Tiszta forrásból elnevezésű pályázat segítségével magyarországi amatőr együttesek pályázhattak a szomszédos országok magyarlakta területein szerveződő táborokban való részvételre, azzal a kikötéssel, hogy az ott szerzett tapasztalatokat otthon hasznosítják. Az elbírálásnál szempont volt emellett, hogy az adott csoport lakóhelyén is aktív legyen, s anyagilag hátrányos helyzetű családok gyerekei is eljuthassanak külhonba.

Az idei három tábor közül az elsőt, a Tulipános Láda Néptánc- és Alkotótábort a felvidéki Ipolyszakálloson rendezték július elején. Az eseményen a helyi két tánccsoport, a felvidéki Sendergő Táncegyüttes és a Csalló Néptáncegyüttes a somogyi Ördögcérna s a szegedi Tökmag csoportot látta vendégül.

– Másodikként a sorban a Kalotaszegi Vándor Néptánctábor várta a vendégeket Nyárszón, július második hetében – tájékoztatott Vörös Zsuzsanna, a Hagyományok Háza kulturális szervezője, az intézmény határon túli hálózatának összefogója. – A tábor a Kalotaszegi Legénytársulat és lelkes helyi fiataloknak köszönhetően valósulhatott meg, s úgy tűnik, a vándortábor révbe jutott a kétszáz lakosú településen. A nyolcadik születésnapját ünneplő kezdeményezésnek idén rekordszámú, 235 résztvevője volt, és örvendetes, hogy nagyon sokan a környékről érkeztek.

Az idei programsorozatot a 22. Maros- és Kis-Küküllő Menti Népzene- és Néptánctábor zárta Magyarlapádon. A mintegy százharminc résztvevő között is nagyon sok volt a helyi fiatal, óvodások, kisiskolások, középiskolások, Budapestet a Bem Táncegyüttes néhány tagja, Perkátát a huszonöt fős Kankalin Néptánccsoport képviselte.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük