Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zöldebb, de drágább is lett a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedés

Zöldebb, de drágább is lett a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedés Kovászna megye

Egy lépéssel közelebb került a környezetbarát tömegközlekedés kialakításához Háromszék megyeszékhelye, a frissen forgalomba helyezett, korszerűsített öko-járműveket már igénybe is vették a lakosok. Ezzel egyidőben a buszjegyen és bérleten is drágított a szállítási vállalat, decembertől 25 százalékkal kerül többe az utazás.

Hirdetés
Hirdetés

„Kis szerencsével már most elcsíphetjük valamelyik útvonalon közlekedő vadonatúj autóbuszok egyikét, de a jövő év elején forgalomba kerül a fenntartható mobilitási terv részeként vásárolt 12 buszállomány összes darabja, így egyre többen utazhatnak ezeken” – írta Antal Árpád polgármester a közösségi oldalán közzétett bejegyzésben. Az első autóbuszok még októberben érkeztek meg a városba, azóta új töltőállomások, megállók és útvonalak kialakításán dolgoznak, a munkálatokat vélhetően tavaszra fogják befejezni.

A „zöld” járművekkel nem csak a káros kipufogógáz kibocsátásának mértékén enyhítenek, hanem az utasok kedvében is járnak, hiszen az új megállókban okos kijelzőkön fogják tudni követni a járatokat, ugyanakkor a jegyváltási rendszer is korszerűbbé válik.

Antal Árpád a buszok üzembe helyezését taglaló októberi sajtótájékoztatóján a városban uralkodó forgalmi dugókra is felhívta a figyelmet, amelyek elkerülhetővé válhatnak, ha a lakosság is többször választja a tömegközlekedést az autó helyett. „A döntés végső soron a sepsiszentgyörgyi polgároké lesz: azt akarják-e, hogy ennek a sornak a végén egy üres autóbusz álljon, vagy azt, hogy az autóbusz legyen az első” – fogalmazott akkor az elöljáró.

Az 1-es útvonalon már elektromos busszal közlekedhetnek az utasok. Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala

Kényelmesebb utazás, drágább buszjegy

Decembertől kezdődően 25 százalékkal növekedtek a buszjegyek árai, 2 lej helyett 2,50 lejt kell fizetni az egy utazásra érvényes jegyekre, amelyeket automatákból vagy a 24Pay alkalmazáson keresztül szerezhetnek be az utasok. Ezzel szemben a buszsofőrtől vásárolt jegyek 5 lejbe kerülnek és szintén egy út erejéig használhatók fel.

A bérletek árát december 20-tól 84 lejre emeli a Multi Trans, cserébe viszont minden járatra érvényes buszbérletet kínál az utasoknak, beleértve Sugásfürdőt és Szépmezőt is. Azok az idősek, akik 1450 lejnél alacsonyabb nyugdíjjal rendelkeznek, ingyenes bérletet kapnak, továbbá 1451 és 2000 lej közötti nyugdíj esetén féláron juthatnak hozzá a bérlethez. A sepsiszentgyörgyi tanulók mindegyike ingyenesen utazhat ezentúl is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. december 7., 9:53
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Dicső városvezetésünk éllén AAÁ és rablóbandájával, mindent megtesz azért hogy a lakóságot meggyőzze arról hogy használja a közszállítást. Mint tudjuk akik inkább buszoznak azok a nyugdíjasok a január elsejétől életbelépő nyugdíjemelést gyorsan orrba vágják egy 25%-os közszállítási és szemét elszállítás díjjal. Mindent a szentgyörgyi polgárokért főleg a nyugdíjasokért! Jöhet a 2024-es szavazás!

 • User
  Dátum: 2023. december 7., 16:10
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Melyik varosba lattatok ti meg ilyet, hogy a sofortol vett jegy a duplaja a jegy aranak, no es termeszetesen csak nagyon keves megallonal lehet az olcsobb jegyet megtalalni. Valoban egy rablobanda vezeti ezt a varost !