Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az önkormányzatokra szakad a befejezetlen beruházásások költségterhe

Az önkormányzatokra szakad a befejezetlen beruházásások költségterhe Kovászna megye

Több, EU-s forrásból finanszírozott sepsiszentgyörgyi beruházás is befejezetlen e pillanatban, noha 2023. december 31. volt a végső határidő, ameddig ezek költségeit el lehetett számolni. A megyeszékhely önkormányzati képviselő-testülete ezért szerdán rendkívüli ülésen döntött arról, hogy a befejezetlen beruházások hátralevő részére az új finanszírozási szakaszban is uniós összegeket igényel, míg mások esetében a város felvállalja a kivitelezés hátralevő költségeit és egy évvel kitolja a befejezési határidőt.

Hirdetés
Hirdetés

Abban az esetben, ha az önkormányzati kezdeményezéssel megvalósítandó építkezés, épületfelújítás, eszközbeszerzés összköltségvetése meghaladja az egymillió eurót, és ennek az összegnek már több mint 5 százalékát elköltötték, a fennmaradó költségek átvihetők az új finanszírozási szakaszra. Ha viszont valamelyik feltétel nem teljesül, az önkormányzatnak kell vállalnia a további kivitelezés minden költségét.

A szerdai tanácsülésen a képviselők rábólintottak arra, hogy két projekt – a kilenc komponensű városi mobilitási projekt és a Mihai Viteazul Főgimnázium bentlakásának és multifunkcionális termének felújítása – esetében további finanszírozást igényelnek, a kivitelezési határidő pedig 2025. december 31-re módosuljon, míg több más beruházás esetében az önkormányzat felvállalja a hátramaradt, sokszor igen tetemes költségeket, bár eredetileg a szerződésekben csak 2 százaléknyi önrész terhelte a helyi költségvetést. Időközben azonban megnövekedtek az építőanyagárak, a munkadíjak, és a 2 százalék egyes esetekben 50-re nőtt.

Ez a helyzet az Őrkőn építendő új óvódánál, arra több mint kétmillió lejt kell kifizessen a város, a Kőrösi Csoma Sándor utcai óvoda felújítása és bővítése pedig még közel 1,9 millió lejbe kerül. Az Orbán Balázs utcában alig fejezték be a régi épület lebontását, az új óvodának még csak az alapozása van meg, így több mint másfél millió lejből kell megépítenie az önkormányzatnak az ingatlant. A Gulliver óvódánál már szinte befejezték a teljes körű felújítást, arra már csak 260 ezer lejt kell költeni, de szintén a városi büdzséből.

A Berde Áron Líceumnál különböző tervezési problémák miatt csúsztak meg, csak 35 százalékban valósult meg a kivitelezés, 1,9 millió lej értékű munkálat még hátravan, a Csíki utcai sportpályára – amelyet ugyan átvett a város, de bizonyos munkálatok minősége nem kielégítő – pedig az előző értékekhez képest potom összeget kell fordítson majd jövő év végéig a város – ez esetben is 2024. december 31-e az új határidő, mint a korábbiakban említett többi beruházásnál is.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük