Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vendégmunkások Háromszéken

Vendégmunkások Háromszéken Kovászna megye

Tegnap a Kovászna megyei munkaügyi felügyelőség tartott éves kiértékelőt a 2019-es esztendőről: a vezetőség kifejtette, jó évet zártak, főként a megelőzésre fektettek hangsúlyt, és a halálos munkabalesetek terén is országos első helyen említik Háromszéket, mindössze egy tragédia történt az említett időszakban.

Az intézmény vezetősége, Ördög Lajos főfelügyelő, illetve Liliana Balmuș és Dumitru Marinescu helyettesek a számadatok ismertetése után – amelyekből kiderült, hogy az elmúlt két évben növekedett az ellenőrzött cégek száma – azt hangsúlyozták, hogy mind a munkaviszonyok, mind a munkavédelmi ellenőrzések során a megelőzést prioritásként kezelték, ezzel is magyarázható, hogy jelentősen több a figyelmeztetések száma a bírságokénál.

Arról is beszámoltak, hogy Háromszéken 23 külföldi vendégmunkás dolgozik: pékek érkeztek Nepálból, de más munkaterületeken dolgoznak a megyénkben kínaiak, kameruniak, törökök, nigériaiak, illetve Srí Lanka-i, moldvai polgárok is. Kiderült, további 4 moldvai vendégmunkást is azonosítottak, akik törvénytelenül dolgoztak Uzonban.

Lapunk azon kérdésére, hogy mit tapasztaltak, a háromszéki munkaadók megadják-e az alkalmazottaknak a minimálbért, kifizetik-e a túlórákat. Ördög Lajos kifejtette, ebben a témában nagyon fontos a feljelentés.

Hirdetés
Hirdetés

– Mindenféle problémával felkereshetnek a panaszosok, mi iparkodunk ezeket megoldani. Persze tematikus ellenőrzéseket is végzünk, de a célirányos, tényleges panaszok nagy segítséget jelentenek. Sajnos az a tapasztalat, hogy a legtöbb jelzés, panasz a munkaviszony megszűnése után fut be hozzánk. Persze utólag is kivizsgálást indítunk. Tavaly 206 különféle panaszt jegyeztünk fel, a feljelentések többnyire jogosnak bizonyultak. Túlórák ki nem fizetésére is kaptunk panaszt, de olyan esetünk is volt, amelyben az alkalmazott arra panaszkodott, hogy túlfizetik a munkájáért – avatott be Ördög.

Megyénkben a munkavédelmi biztonság terén tavaly 69 esetben indítottak kivizsgálást az illetékesek: 1 halálos munkabalesetet állapítottak meg, illetve 1 másik tragédia nem bizonyult munkabalesetnek, ugyanis krónikus szívbeteg volt az illető, aki a munkahelyén szívinfarktust kapott. Az említett 69 esetből 35 alkalmazott a munkabaleset következtében munkaképtelenné vált, a többit könnyű balesetként tartják számon. Megtudtuk, hogy a munkabalesetek terén főképpen a nagyon régi, illetve az egészen új alkalmazottaknál, a figyelmetlenség, a rutin hamis biztonságérzete miatt történnek tragédiák. Ilyen téren a legtöbb incidens az erdőkitermelésben, szállításban, mezőgazdaságban, építkezésben, a hulladékszállításnál történik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 6., 5:11
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Sir Lankai munkást nem kellene ide hozni, van itt munkanélküli ekit lehetne alkalmazni, ami a feljelenteseket illeti, kiszalnak majd kiegyeznek a munkáltatóval, és minden marad a régi

 • User
  Dátum: 2020. február 6., 10:48
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Most mit szól ehhez az a ‘vállalkozó’,aki a ditrói cikkhez hozzászolva azt tanácsolta ,hogy akinek nem tetszik elmehet birkapásztornak.Igy könnyü észt osztani ,mert ugye aki becsapja a dolgozókat,feketén dolgoztat ,blokkot az üzletben,jegyet a buszban nem ad az a versenytársával előnyben van és az a nagy baj ,hogy azt is rákényszeríti a csalásra aki ha becsületes nem tud haladni,fejleszteni
  sőt csődbe is mehet.Ugye Kézdi céhes város volt.A céheknek szigorú szabalyzatuk volt,minden arra ment ki ,hogy a mesterek BECSÜLETES munkából tudjanak megélni.Példa:a szűcsök a vásárban úgy álltak fel ,hogy elöl voltak az idősebbek és lefelé a sorban a fiatalabbak.De ha valaki eladott egy bundát mehetett haza ,hogy a többiek is tudjanak árulni.A Céhmúzeumban lehet olvasgatni erről.Szép ,tanulságos,példás.