Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Üzleti és kulturális téren is bizonyítottak a sepsiszentgyörgyi fiatal tehetségek

Üzleti és kulturális téren is bizonyítottak a sepsiszentgyörgyi fiatal tehetségek Kovászna megye

Női díjazottakkal törte meg az eddig férfiak által dominált trendet idén a sepsiszentgyörgyi Junior Business Club (JBC). A november 25-ei évzáróval összekötött díjkiosztón alkalmával három személyt emeltek ki: az év fiatal vállalkozója címet erdészmérnök, a női vállalkozóét orvosi kozmetikus, az év felfedezettjének járót pedig a város kulturális, közösségépítő eseményei szervezésében szerepet vállaló fiatal nő érdemelte ki.

Hirdetés
Hirdetés

Karácsony Zsolt, a JBC elnöke elmondta, a korábbi években azt tapasztalták, hogy a férfiak által vezetett vállalkozások sikeresebbek, legalábbis ami az általuk megtermelt nyereséget illeti, márpedig ez mindig fontos kritériuma volt a díjazásra való jelölésnek. Bár az üzleti világban sokszor a számok dominálnak, nem szabad elfelejteni, hogy a vállalkozások típusa, az általuk képviselt értékek és a célközönség is különböző, éppen ezért hozták létre külön a női kategóriát.

Az elnök szerint rendkívül szerteágazó területeken tevékenykednek a fiatalok: a legtöbbjüket az IT (információs technológiák) és a kreatív iparágak vonzzák, többen autószerelő műhelyeket hoznak létre, de sokan vágnak bele vendéglátó- és élelmiszeripari tevékenységekbe is. A nők körében inkább a szépségiparral kapcsolatos foglalkozások a kelendőbbek – így volt ez Kisgyörgy Boglárkánál is, akit idén a JBC az év női vállalkozójaként ismert el.

Bármit lehet, csak akarni kell

Kisgyörgy Boglárka orvosi kozmetikusként diplomázott a bőr anatómiája szakértőjeként. Jelenleg a Shine nevű kozmetikai szalon büszke tulajdonosa, ahol összesen öten dolgoznak nap mint nap azért, hogy a sepsiszentgyörgyi és környéki hölgyek a lehető legjobban érezhessék magukat a bőrükben, sőt egy ideje már Kézdivásárhelyen is építi az ügyfélkörét.

Az év női nyerteseként kihangsúlyozta, a díj újabb motivációt adott a folytatáshoz. „Azt gondolom, egy vállalkozó életében folyamatosan szükség van az ilyen és ehhez hasonló elismerésekre, visszaigazolásképpen arra, hogy jól csinálja azt, amit végez” – mondta. Meggyőződése, hogy egy sikeres vállalkozó folyamatosan motivált, képes önálló döntéseket hozni, szívvel lélekkel dolgozni, és mindig odafigyelni arra, hogy az ügyfeleinek a legjobbat nyújtsa.

Fotó: Raymond Gheorghiță

Ugyanakkor azt is elmesélte, hogy az idáig vezető út nem mindig volt zökkenőmentes számára, induláskor számos akadályba ütközött, főként a vállalkozói pályázat leadásakor. Kérdésünkre elmondta, a titok a kitartásban rejlett. Akaraterőben ugyan soha nem szenvedett hiányt, de a türelemnek viszont sokszor híján volt – ilyenkor volt szükség a kitartó munkára és az elszántságra. „Soha nem merült fel bennem az, hogy feladjam. És utólag, ha visszanézek az elmúlt évekre, akkor büszkén mondhatom, hogy igen, megcsináltam, van eredménye a munkámnak” – fogalmazott az év női vállalkozója.

A nyertes köszönetet mondott továbbá kollégáinak, annak a manikűrösnek, a kozmetikusnak és két fodrásznak, akikkel egy csapatot alkotnak, és közösen dolgoznak azért, hogy minél magasabb minőségű szolgáltatásokat nyújthassanak. Hozzátette, természetesen hálás az ügyfeleinek is, akik időről időre az ő kozmetikai szalonját választják, mert ha ők nem lennének, akkor ő sem tarthatna itt.

Itthon is jó, itthon is lehet

Az év felfedezettjének járó elismerésben a JBC csapata azokat a fiatalokat részesíti, akik távolabbról hazatérve vagy itthon maradva kreatív munkát végeznek Kovászna megyében vagy a térségében, innovációkkal állnak elő, és keményen dolgoznak azért, hogy építsék a közösséget. Karácsony Zsolt elmondta, ilyenkor hosszas tanakodás után jutnak csak dűlőre a bírálók. Bár idén legjobb cégvezetőről nem szavaztak, mert a beérkezett jelölések nem feleltek meg a kritériumrendszernek, felfedezettet azért választottak, méghozzá György Evelin-Kinga személyében.

Fotó: Raymond Gheorghiță

A nyertest tapssal tisztelték meg az összegyűltek annak ellenére is, hogy nem tudott részt venni az átadón. A SepsiBook rendezvény legfiatalabb szervezőtagjaként és a fiataloknak szóló SepsiNet hírportál projektvezetőjeként érdemelte ki a díjat, ezek révén ugyanis a kulturális élet felpezsdítésében és a sepsiszentgyörgyi közösség építésében egyaránt kiemelkedő szerepet játszott. Idén így ő a második fiatal hölgy, akit elismerésben részesített az egyesület, nyomatékosítva, hogy a nők is kiemelt szerepet játszanak az üzleti világban, ugyanakkor inspirációként, követendő példaként szolgálnak a társadalom számára.

Erdőt, egészséget!

Ezzel a frappáns mottóval mutatkozott be az idei év fiatal vállalkozója címet elnyerő Kelemen László, a Kelemen-Plant Kft. megálmodója. A fiatalember 2012-ben diplomázott erdőmérnökként Brassóban, majd az elkövetkező négy évben szakmai tudástárának bővítésére összpontosított, tapasztalatot szerezvén erdőgazdálkodásban és -kitermelésben, továbbá topográfiában és tervezésben. 2016-ban indított saját vállalkozást, amellyel jelenleg hat személynek biztosít megélhetést, három erdőmérnöknek és három erdei szakmunkásnak.

Az erdőgazdálkodás, mint tevékenység valamelyest megosztja a társadalmat, Karácsony Zsolt a díjkiosztón azonban elmondta, éppen azért őt tüntették ki az elismeréssel, mert a lehető legnagyobb szakértelemmel fordul ehhez a területhez. „Mi ezzel a JBC-díjjal felelősséget adunk neked, hogy példát mutass Háromszéken; hogy bebizonyítsd, az erdőgazdálkodás fontos és szükséges, és hogy fiatal mérnökökkel is lehet sikereket elérni” – fogalmazott az elnök a díj átadásakor.

Fotó: Raymond Gheorghiță

Kelemen László cégének tevékenysége széles palettán mozog, a csemeteültetéstől az erdőkitermeléséig, fakivágásig mindennel foglalkoznak. Faiskolájukban kocsánytalan tölgyet, lucfenyőt termesztenek és szaporítanak, ezeket pedig eladják, vagy éppen erdősítés céljából elültetik. A kihasználatlan területeket ültetéssel teszik hasznossá, az ültetvényeket ápolják, tisztítóvágással karbantartják, hogy az értékes fajok biztonságba kerüljenek. Ezek mellett erdőgazdálkodási szaktanácsadást is biztosítanak.

„Ténylegesen jó eredményt csak jó csapattal lehet elérni” – jelentette ki az év fiatal vállalkozója, aki szerint a mögötte álló szakemberek azok, akik kulcsfontosságú szerepet töltenek be a vállalkozásában, éppen ezért a jövőbeli célkitűzései között szerepel az is, hogy időről időre megfelelő képzést, fejlődési lehetőséget biztosítson számukra. Kérdésünkre elmondta, a kitartás az egyik legfontosabb eleme a haladásnak, de ugyanakkor elengedhetetlen a bizalom kiépítése és fenntartása, valamint a szeretet és az elkötelezettség az emberek és a környezet iránt. A konkurencia nem zavarja, mert az alkalmazottai szakképzettek és pontosan tudják a dolgukat. „Mi mindig a legtöbbet próbáljuk meg kihozni magunkból, a munkánkkal ehhez a tendenciához igazodunk. Ebből adódóan soha nem is merült fel, hogy tartanunk kellene a versenytársaktól” – nyilatkozta lapunknak.

14 évnyi sikerrel a hátuk mögött menetelnek tovább

Az évzáró esten a díjkiosztó mellett a JBC eddigi tevékenységéről és jövőbeli terveiről is szó esett, amiből, mint kiderült, akad bőven. Karácsony Zsolt szerint a legfontosabb, hogy a jelenre figyeljenek, ismerjék meg azokat a lehetőségeket, amelyekkel eddig nem éltek, javítsanak a JBC online jelenlétén, hozzák közelebb egymáshoz a fiatal, kezdő vállalkozókat, valamint segítsenek a „kiöregedő” üzleti szférán, amelynek egyes szegmensei fiatal vállalkozói utánpótlással továbbra is fenntarthatók, sőt fejleszthetők lennének.

„Tulajdonképpen hidat képezünk a fiatalok és a gazdasági élet szereplői között. A JBC tevékenysége által kapcsolatokat lehet építeni, információkhoz lehet jutni, a tudást első kézből, vezetőktől és tapasztalt szakemberektől lehet elsajátítani” – magyarázta Karácsony Zsolt, a 14 éve fennálló JBC elnöke, aki szerint javarészt a magyarországi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi és kolozsvári partnerszervezetekkel való közös munka és az itthoni támogatók széles körének köszönhető a sikerük. Az este folyamán a partnereket, jelenlevő tagokat, támogatókat is köszönő-oklevéllel jutalmazták.

Fotó: Raymond Gheorghiță

Mindenki klubtaggá válhat, aki szeretne haladni, tanulni, kapcsolatokat építeni. Bár egy szimbolikus összegű tagsági díj kifizetése elkerülhetetlen, az elnök szerint ez többszörösen megtérül, hiszen rendszeresen szerveznek workshopokat, táborokat, pályázati bemutatókat, külföldi utakat, amelyek mind-mind fejlődési lehetőséget biztosítanak azok résztvevőinek. Karácsony Zsolt arra biztatja a fiatalokat, legyenek bátrak, merjenek lépni, vegyék szemügyre az itthoni lehetőségeket. Ha pedig segítségre van szükségük, vagy csak egyszerűen szeretnének egy folyamatosan fejlődő közösség tagjaivá válni, akkor a Junior Business Club mindig tárt karokkal várja őket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. november 26., 23:22
  ÉRTÉKELÉS: 8

  apuci es anyuci ha a hatterbol nem iranyitana jelentos befolyassal akkor ezek a fiatalok is el kellett volna menjenek spanyolba capsunarnak mert itthon sehol nem lennenek. egyetemi eveket atfesztivalozva vizsgakon epp csak atcsusszanva nem kell utolag a kepmutatas hogy ok mennyit tanultak. voltak naluknal ezerszer okosabbak de anyuci apuci nem tudta meg a kajapenzt sem fizetni Kolozsvaron igy kenytelenek voltak valtani kulfoldon ketkezi munkasnak menni. penzel diplomat venni tudas nelkul ma is a legkonnyebb es bocskodni vele aki nem tudja. a jbc tortanak szant 5 perces amator hazi edesseg valami meg eleg silany mereture sikeredett kesz rohej. az elso sorban alloknak is mar csak a gyertyabol jutott de az is tizfele vagva. a mogottuk alloknak meg elmeseltek milyen volt az ize nekik csak annyi jutott vagy inkabb ennyit erdemeltek🤣😜👌

 • User
  Dátum: 2023. november 27., 18:40
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Na idén ismét sikerült a saját egyesületük tagjait kitüntetni javarészt. Manapság fiatalként vállalkozni kész anyagi csődbe kerül hamar a vállalkozás. A megoldás ha beállsz hozzájuk tagnak. Mint régen a komunizmusban