Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Úttörő Sepsiszentgyörgy

Úttörő Sepsiszentgyörgy Kovászna megye

Kedden a dohánygyár egyik csarnoka szolgált a sepsiszentgyörgyi iSepsi ifjúsági parlament alakuló gyűlése helyszínéül. A város ismét új kezdeményezéssel próbálkozik a fiatalok és saját érdekében, türelem és megértés kéretik a többség részéről.

Hirdetés
Hirdetés

Az ifjúsági parlament része annak az ifjúságfejlesztési politikának, amely Vargha Fruzsina alpolgármesterré való kinevezésével lett egyre fajsúlyosabb a város életében, lévén, hogy ő maga a megcélzott korosztályt képviseli. Az iSepsi parlament megalakításának ötlete még tavasszal vetődött fel, a kivitelezés a kolozsvári PONT Csoport partnerségével zajlik. Az ötletelésen túl már regisztrálták 107 fiatal jelentkezését a 14–35 éves korosztályból, ők azok, akik úgy érzik, beleszólnának a közügyekbe, főleg a fiatalokat érintő kérdésekbe, hozzátennék a maguk kreativitását, munkaerejét a város fejlődéséhez.
Nos, közülük került ki az az első csoport, amelyet Vargha Fruzsina és Farkas András, a PONT Csoport vezetője fogadott a dohánygyárban. Utóbbi szerint a megjelentek „az innováció úttörői”. Nem meglepő módon (mint minden részvételi programban) a nők jelentős többséget alkottak, a csoportnak mintegy 90%-át, a románságot pedig a helyszínen csak egy személy képviselte, míg összesen 8-an jelentkeztek.

 

Vargha Fruzsina elmondta, az önkormányzat az utóbbi két évben több, például lakbértámogatási vagy román- és magyarnyelv-oktatási programot indított annak érdekében, hogy a fiatalok jobban kapcsolódjanak a városhoz, társasági éle­tü­ket kicsit feldobja, de ugyanakkor szakmai előmenetelüket is segítse. De ez a munka az alpolgármester szerint sokkal hatékonyabb lehet, ha a fiatalok maguk is beleszólnak a dolgok menetébe, hiszen nagyon összetett rétegről van szó: középiskolások, egyetemisták, munkavállalók, szülők alkotják. A megalakuló parlament arra hivatott, hogy tagjaival együtt találjanak ki e kategóriákra szabott programokat.

A keddi, dohánygyári találkozón a jelenlevők megismerkedhettek két ifjúsági munkással, Szabo Dianával és Grunzó Timeával is. Szabo Diana feladata lesz az ifjúsági parlament alakulását szakmailag levezetni. A továbbiakban majd helyi munkatársakat is kiképeznek, de a tervezett 250 fős létszámú parlamenti csoportot kezelni nem ígérkezik könnyűnek, így számítanak a Com’ON programban ifjúsági munka terén tapasztalatot szerzett folyamatsegítőkre.

A parlament kedden még csak informális keretek között kezdte meg tevékenységét, mert bár a tervek szerint most hivatalosan alakították volna meg, a bürokrácia keresztbetett a folyamatnak. Novemberben viszont minden a tervezett keretek között zajlik majd, addig is várják a fiatalok jelentkezését.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. szeptember 6., 0:14
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Tudtommal a jelentkezes hatarideje mar lezarult. Az a baj, hogy a most vegzett fiataljaink biznak abban, hogy munkahelyet is talalhatnak ezaltal. Pedig munkahelyet adni eszuk agaban sincsen, csak otletadonak kellenek a kozpenz elkoltesere muveszetek szolgalataban. Aztan meg rafogjak, hogy a fiatalokert van ez a sok kulturazas, mert ok is akarjak, ha mar elmennek a gyulekezetukbe.