Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új fürdőparadicsom Bálványoson

Új fürdőparadicsom Bálványoson Kovászna megye

Szeptemberben rangos elismerésben részesült a Szarvadi Loránd és Téglás Zsuzsanna által működtetett Grand Santerra Spa. A bálványosi szállodakomplexumban továbbra is azon vannak, hogy az elszabadult energiaárak és magas járulékos költségek ellenére további fejlesztéseket eszközöljenek. Az alábbiakban az üzletemberrel készített interjúnkat olvashatják.

Hirdetés
Hirdetés

– Jelentős munkálatok zajlanak a meglévő szállodaépület és a spa mögött. Mi készül?

– Egy új épületszárny épül, ötven szobát, éttermet, lobbit és recepciót foglal magába. Épül továbbá új wellness is, aminek az a célja, hogy azt a turistakategóriát, amely gyerekekkel érkezik, külön tudjuk fogadni. Egy alagúttal össze lesz kötve a meglévő és az új spa, de a Grand Santerra jórészt csak felnőtteket fogad majd. A családoknak szánjuk az új épületet, amiben lesz egy 25 méteres medence és egy nagy gyerekzóna fröcskölőkkel, vízágyúkkal és más szórakoztató eszközökkel ellátva. Nem egy csúszdás vízparkra kell gondolni, hanem egy nagy felületű, gyerekeknek szánt paradicsomról. Az irányítható eszközöket egy kanadai cég fogja leszállítani. Lesz egy nagyméretű jakuzzi is, amiből a felnőttek felügyelhetik a gyerekeket, továbbá napozóterasz. Ott nem lesznek viszont szaunák és gőzfürdők, ez megmarad a régi részben. A szállodai kapacitásunk a beruházásnak köszönhetően mintegy 40 százalékkal nő, de a spa-részünk megkétszereződik. Ezáltal sokkal szellősebb és jobb szolgáltatást tudunk nyújtani.

– Mennyire sikerült kivergődni a koronavírus okozta helyzetből?

– Mi eléggé szerencsés helyzetben voltunk, mert csak két és fél hónapra zártunk be abban az időszakban. Azt is mondhatom, hogy nem éreztük meg annyira a járványhelyzet kényszerintézkedéseit. Az első két hétben lassabban indult be a tevékenység, de utána átlag nyolcvan százalékos kihasználtsággal működtünk. Az emberek külföldre nem mehettek, mi itt az erdő közepén egy jó helyet képviselünk. Az idén „nőttünk”, 79%-ról 83%-ra tornásztuk fel magunkat az első kilenc hónapban. A tavaly is elértünk 79%-ot, ami szerintem a 100 fölötti szobával rendelkező szállodák közül Romániában messzemenően a legjobb teljesítménynek számít, legalábbis én nem tudok egyről sem, amely ilyen kihasználtságot ért volna el. Ez a szerencsés földrajzi helyzetünknek is köszönhető, nem egy városban vagyunk, hanem valamennyire el vagyunk szigetelve. Az is pozitívum, hogy egyetlen vendégünk sem volt vagy lett kovidos, amíg itt tartózkodott.

– Aki idejön, az relaxálni jön, tudjuk, hogy minél pihentebb a szervezet, annál kevésbé van kitéve a betegségeknek. Ez is az új európai trend, hogy megelőzni és nem reagálni, proaktív és nem reaktív módon állni az egészségmegőrzéshez – egészítette ki Szarvadi Lorándot Téglás Zsuzsanna, a spa vezetője.

– Jelenleg mindenki az energiaválsággal, annak hatásaival foglalkozik. Van-e vésztervük a helyzet kezelésére?

– Természetesen erre is gondoltunk, pályáztunk egy 400 kW-os fotovoltaikus parkra, ez a parkolóinkban kapna helyet, befödnénk a helyeket úgynevezett carport-okkal. Ezt jövő tavasszal szeretnénk megvalósítani, kilowattonként 300 eurós támogatást nyertünk. A termelt árammennyiség mintegy felét fedezné a szükségleteinknek. Tehát mintegy 120 ezer eurós támogatást kapunk, de maga a beruházás a födémekkel együtt kb. 500 ezer euróra rúg. Figyeljük a kiírásokat, most is van digitalizálásra, hatékonyságnövelésre egy de minimis-program. 

– Mennyire érinti a válság a turizmust, a szállodák működtetését?

– Maga az energiaválság a profitabilitásra fogja rányomni a bélyegét. Idén növekedtünk forgalomértékben kb. 20 százalékot, de a profitunk minden bizonnyal kisebb lesz, mint tavaly, nemcsak az energiaárak növekedése miatt, hiszen minden egyéb megdrágult, de főleg annak betudhatóan. Még a nyereség zónájában vagyunk, de a tendencia csökkenő. Állítólag készül egy program, amiben a vendéglátásban tevékenykedő cégeknek próbálják majd kompenzálni a magas költségeiket. A leírás szerint jól néz ki, de mint tudjuk, papíron általában egy dolog van, és más a valóság.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások