Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Továbbra is megoldatlan a hulladék kérdése Nagybaconban

Továbbra is megoldatlan a hulladék kérdése Nagybaconban Kovászna megye

A községvezetés és a lakosság kapcsolatának rovására mehet a falu között felgyülemlő szemét Nagybaconban, a településen ugyanis évek óta megoldatlan a hulladékkezelés kérdése. A helybéliek javát zavarja a piszkos környezet, a polgármester azonban állítja: Bacon környéke országszerte a legtisztább, a szemetelőkkel szemben pedig radikális módszerek híján tehetetlen az önkormányzat.

Hirdetés
Hirdetés

Habár legutóbb januárban szólították fel a községet a mederben torlódó szeméthalmok eltakarítására, a Nagybaconon átfolyó Barót-patakában továbbra is változatlanul díszelegnek PET-palackok, ruhadarabok, gumiabroncsok, építkezési anyagok és ételmaradékok, de több lakóház szennyvize is ide folyik. A hulladékkezeléssel kapcsolatos tervekről való érdeklődésünkkor Simon András polgármester felháborodását fejezte ki a panaszosokkal szemben, és leszögezte, hogy vezetőként a lehető legtöbbet teszi a rendért és tisztaságért.

Bár elvileg kitakarították a környezetőrség figyelmeztetésére, az abroncsok továbbra is a patak szélén sorakoznak. Fotó: Tuchiluș Alex

Bizonyíték a gyanakvóknak

Mivel a hulladék heti rendszerességű elszállítása nem bizonyult elegendőnek, az önkormányzat szemétgyűjtési akcióba kezdett, a polgármester szerint minden hétfőn és kedden takarítanak a Mikóújfalu és Bibarcfalva közti 16 kilométeres szakaszon, az úttest széleitől számított párszáz métert is beleértve. Mint mondta, ezentúl képpel és videóanyaggal, valamint aláírt jegyzőkönyvvel fogja bizonyítani a lakók számára, hogy az 50-60 fős munkacsoporttal aktívan tesznek a környezet tisztántartásáért, ezzel eloszlatva a kételyeket. „A megyében sehol sincs nagyobb rend, mint nálunk. Jelenleg nem lehet találni flakont, de még egy papírzsebkendőt sem az út szélén. Bizton állíthatom, hogy Romániában ennél tisztább helység nincs” – nyilatkozott az elöljáró.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hozzátette ugyanakkor, hogy a szemetelés teljes megfékezése meghaladja az önkormányzat erejét, hiába a rendszeres gyűjtés, hiszen hétről hétre találnak újabb kupacokat. Továbbra is fenntartja, hogy a legfőbb gondot az átutazók, valamint a hanyag, főként roma származású lakók jelentik, akik már megszokásból dobják az út mellé, vagy a patakba a hulladékot. Kijelentette, hogy „komolyabb fegyelmi intézkedések” nélkül lehetetlen megálljt parancsolni a szemetelőknek. A faluközti patakmeder kitakarítására nem tért ki a beszélgetéskor.

Több helyen is szennyvíz folyik a Barót-patakba. Fotó: Tuchiluș Alex

A községbeliek másként látják

Nagybaconi látogatásunkkor több helybélit is sikerült szóra bírni a helyzet kapcsán. Akadt, aki már elfogadta a jelenlegi állapotot, legtöbben azonban próbálnak rendet teremteni legalább a saját házuk tájékán. Így tesz az a 73 éves hölgy is, aki megkeresésünkre elmondta, többször fordult már segítségért a közbirtokossághoz és a polgármesteri hivatalhoz a patakmenti szemét ügyében, de nem talált segítséget. Ezért egymaga látott neki a telek végében húzódó meder kitakarításának, ahol rendszerint ruhadarabokat, ételmaradékokat fékeznek meg a faágak, de talált már egy egész csomagnyi használt gyermekpelenkát is. „Egy fecske nem csinál tavaszt” – vágták a fejéhez az idős hölgynek szemétszedés közben, ekkor jött rá, hogy ennél több kellene a változáshoz.

Hétfőn is zajlott a szemétszedés. Fotó: Simon András

Hasonlóan vélekedik az a családanya is, aki éppen gyermekeivel játszott a főút menti téren, amikor véleményéről kérdeztük. Elmondta, hogy naponta fel kell szednie az eldobott papírokat és palackokat a háza előtti területen, minden reggel lehet találni szemetet az utcán, a patak közelébe pedig nem is meri engedni a kicsiket, hiszen mindenkinek tudomása van róla, hogy több ház szennyvize belefolyik a patakba, de senki nem tesz ellene. Állítja, hogy elsősorban a lakosságot terheli a felelősség, azonban meggyőződése az is, hogy nagyobb önkormányzati ráfordítással lehetne változtatni a jelenleg fennálló állapoton. Egy férfi ehhez csupán annyi fűzött hozzá, hogy Kisbaconban, Magyarhermányon sem jobb a helyzet, a szemetelők között pedig nemcsak roma, hanem jópár magyar családot is találni.

Egy napi szemétgyűjtő akció "termése". Fotó: Simon András

A hulladék-problémáról az egy évvel ezelőtt Nagybaconba költözött fiatal nő is hallott, aki szerint rendszeres téma a falubeliek között a szemét kérdése. A megkérdezettek egyike sem hallott eddig a polgármesteri hivatal által szervezett szemétgyűjtési akciókról, azonban pozitívan vélekednek az ilyesfajta kezdeményezésekről, mert egyetértenek abban, hogy a községnek változásra van szüksége.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. február 29., 8:15
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Tisztelt polgármester úr ön azt hiszem rég nem mozdult ki Nagybaconból ha azt állitja hogy országszerte bacon és környéke a legtisztább.Nemrég alkalmam volt bejárni a fél országot de kijelenthetem hogy ilyen koszos és elmaradott helységet nem nagyon lehet találni mint a mi kis falunk.Sajnos ez igy is marad mivel önnek már biztositott a következő mandátuma is,de ha valamilyen csoda folytán egy becsületes jóravaló ember kerül ön helyett és persze egy normális tanács is, lesz amit helyretegyen.

 • User
  Dátum: 2024. február 29., 10:49
  ÉRTÉKELÉS: 7

  1. Erdofule,Bardoc,Olasztelek lakoinak a szenyvize,wc,tragyale a Kormosba bele van vezetve, es a Barotiak meg ivovizkent kapjak az nem baj-gond senkinek! Ne melseljek,hogy tisztitoberendezesen megy at,mert azt is tudjuk,a tisztito allomas annyira rossz hogy nem mukodik,barmikor oda is fuccsol meg a pompa haza is ! Szulfattal-klorral megnyomjak…..jol van az ugy modra,nesze igyad Barot! Egeszsegunkre kihat,a haztartasi gepeink mennek tonkre,dehat kit erdekel, a Polgarmesterunk Kisbaconi,o nem issza ,nem fursik e vizben! Ugyel magara es a fajtajara!
  2. a Baroti szennyviztito allomas meg egyenes a Barot pataba nyomja a trutymot,az is oke ! UdMR bele egyezett,lehet szennyezni a vizeinket, a Bajuszelvtars rabolintott!

 • User
  Dátum: 2024. február 29., 22:02
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Sepsiszentgyörgyön sem alszanak a kereskedelmi ötletgazdák. Néhány üzletbe még mindig visszaválthatatlan csomagolásban tukmálják rád a cikket. Ha megüresedett magadtól mehetsz a kukára!

 • User
  Dátum: 2024. március 3., 13:49
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Járkálunk, míg változást nem látunk! Sepsiszentgyörgyön sem alszanak a kereskedelmi ötletgazdák. Néhány üzletbe még mindig visszaválthatatlan csomagolásban tukmálják rád a cikket. Ha megüresedett magadtól mehetsz a kukára!