Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tovább folyik a honosítás

Ismét teljes gőzzel működnek a demokrácia-központok. A jobbára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) egy ingatlanban székelő irodák honosítási tevékenysége amiatt (is) kerül ismét előtérbe, hogy 2022-ben választások lesznek Magyarországon, amelyen részt venni csak magyar állampolgárként lehetséges.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi iroda újranyitásáról Márton Áron, a megyeszékhelyi demokrácia-központ vezetője számolt be, aki a napokban Sándor Krisztinával, az EMNT országos elnökével és Kádár Imolával, az EMNP sepsiszéki elnökével tartott sajtóértekezletet. Márton Áron közölte: legfontosabb tevékenységük a honosítási kérelmek összeállítása, illetve az újszülöttek anyakönyvezése (igényelhető az anyasági támogatás és a babakötvény is). Konzuli nap kéthetente, csütörtökönként van (egyelőre útlevelet és személyi igazolványt nem lehet igényelni), tervezik a vidéki kiszállások újraindítását.

Márton emlékeztetett, nemrég – igen szűk körben – ünnepelték a szentgyörgyi demokrácia-központ megnyitásának tizedik évfordulóját. Ez alatt az idő alatt Háromszéken mintegy 35 ezer személy honosítási kérelmének összeállításában segédkeztek, ebből a sepsiszentgyörgyi iroda több mint 21 ezer személyt szolgált ki. A 2018-tól igényelhető anyasági támogatásban (magyar állampolgárságú szülők 64.125 forint egyszeri támogatást kapnak, ha gyerekük születik) és babakötvényben (ez egy, a magyar állam által 42.500 forinttal az újszülött nevére nyitott számla, ami a szülők hozzájárulásával kamatozik, a gyerek 18 éves korában jut hozzá) 661-en részesültek a központ által.

A központi piaccal átellenben található sepsiszentgyörgyi iroda hétfőtől csütörtökig 9 és 17, pénteken 9 és 13 óta között tart nyitva. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük