Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Torjai a megvádolt gazda

Csupán két hét telt el azóta, hogy Háromszéken, pontosabban a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben azonosították a sertéspestis-fertőzést. Ez idő alatt közel 10 ezer lejre bírságolták a felelőtlen személyeket, 143 disznót öltek le megelőzésképpen, és több bűnügyi dossziét nyitottak a hatóságok – tájékoztatott tegnap dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos.

Február első napján erősítették meg hivatalosan az első háromszéki – az Őrkő negyedben felbukkant – sertéspestis-fertőzést. Három nap múlva már Kőröspatakon is igazolták a komoly gazdasági károkat okozó kórt. A betegség miatt a két gazdaságban 3 sertés pusztult el, és 143-at megelőzésből leöltek, megsemmisítettek. Jelenleg 42 kártérítéses dossziét nyitottak, 54 ezer lej értékben. Emellett 3 kilométeres, majd 10 kilométeres körzetben különféle szigorításokat vezettek be, elsősorban az állatmozgásokra vonatkozóan. A kór igazolása óta 5 bírságot szabtak ki különféle felelőtlen személyeknek, ezek összege közel 10 ezer lejre rúg, de elkoboztak 38 süldőt is feketézőktől.

Hirdetés
Hirdetés

Hétvégén – mint arról tegnap beszámoltunk – a Bákó megyei illetékesek riasztották a háromszéki kollegáikat, mivel egy torjai férfit azzal gyanúsítottak, hogy sertéspestissel fertőzött kismalacokat adott el feketén egy gorzafalvi gazdának.

Lapunk érdeklődésére dr. Sikó elmondta, a bákói riasztást követően azonnal a megvádolt gazda udvarára siettek.

– A nyilvántartás szerint még 15 sertése kellett volna legyen az ellenőrzött gazdának, ám egyetlen­egyet sem találtunk a helyszínen. Átadtuk az ügyet a rendőrségnek, továbbá felügyelet alatt tartjuk a települést – avatott be a részletekbe a szakember.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük