Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint ötvenezer tárgyat rejt a Gyűjtemények Háza

Több mint ötvenezer tárgyat rejt a Gyűjtemények Háza Kovászna megye

Már hároméves korában megízlelte a gyűjtés varázsát, mára pedig több mint ötvenezer tárgyat felvonultató kollekció tulajdonosa a kézdivásárhelyi Beke Ernő. A céhes város főterén álló Gyűjtemények Házában szinte minden megtalálható, amit gyűjteni lehet, és a házigazda minden látogatót készségesen végigvezet birodalmán. Képes riportunkban betekintést nyújtunk ebbe a különleges világba, amelyet bárki díjmentesen felfedezhet magának.

Hirdetés
Hirdetés

Nem mindennapi szenvedélyének eredete kapcsán Beke Ernő elmesélte, hároméves korában kezdte el a gyűjtést, egy betegség alkalmával. „Édesanyám az ágyamhoz hozott egy képeslapot, amely egy kotlót és csibéit ábrázolta, és kitalált róluk egy nagyon szép mesét. Nekem ez annyira megtetszett, hogy amikor meggyógyultam, elkezdtem szomszédolni, hogy még van-e valakinek hasonló. Pont olyan nem volt, de volt más. Így kezdtem el gyűjteni a képeslapokat” – idézte fel. Gyűjteménye mára több mint hatszázezer képes levelezőlapot számlál, amelyek kapcsán hét könyvet írt, a legújabb, Orbaiszéket bemutató kötet a közeljövőben fog megjelenni.

Fotó: Tuchiluș Alex

Fontos szerepe volt a csereberének

Ezután következett a pénz, jelvények, szalvéták, kitüntetések és számos más tárgy gyűjtése. „Ez egy megállíthatatlan szenvedély, én viszont megálltam az apróbb daraboknál, mert a nagyobb, értékesebb tárgyak gyűjtéséhez külön terem, anyagi befektetés és nagy tudás szükséges” – fogalmazott Beke Ernő.

Fotó: Tuchiluș Alex

Mint mondta, korán rájött arra, hogy a gyűjteménye gyarapításához csereberére is szükség lesz, így 1989-ben Vetró András szobrászművész és néhai Nagy Gizella amatőr festő segítségével megalapította a Hobbi Cserebere Klubot, amely nagy sikernek örvendett, legaktívabb időszakában 172 tagot számlált és rendszeres kiállításokat tartott.

Fotó: Tuchiluș Alex

2010 augusztusában – miután az épületet visszavásárolta a román államtól – Beke Ernő megnyitotta a Gyűjtemények Házát, kezdetben pár ezer darabbal. Ezzel párhuzamosan az épület nagytermében időszakos kiállításokat rendezett – az idők során 60 ilyen tárlatot tartott –, ugyanakkor több mint száz különböző rendezvénynek (könyvbemutatók, előadások) is otthont adott.

A régi Kézdivásárhely köszön vissza a falakról

Az emlékidézést követően Beke Ernő körbevezetett minket a házban, röviden ismertetve a különböző helyiségekben kiállított anyagot. A tárlatvezetés az udvartérben indul Kézdivásárhely történelmének rövid bemutatásával, majd befelé haladva a látogatók megtekinthetik Zandirhám székely főrabonbán, illetve Attila hun király szobrát, mellette az uralkodónak tulajdonított 107 tanítással.

Fotó: Tuchiluș Alex

Az emeleti rész ajtaján belépve a Gyűjtemények házának címere és a tárlat rövid ismertetője fogadja a látogatót, majd az folyosón a régi Kézdivásárhelyt ábrázoló, kinagyított képeslapokat lehet megtekinteni. Befelé haladva megérkezünk az időszakos kiállítóterembe, ahol jelenleg a tulajdonos ásványgyűjteménye tekinthető meg, márciustól pedig magyar, román és osztrák-magyar papírpénzeket bemutató numizmatikai tárlat nyílik.

Fotó: Tuchiluș Alex

Tovább haladva az úgynevezett vasterembe érünk, ahol fémből készült mozsarak, szénvasalók, öngyújtók, világítótestek, világháborús emléktárgyak, illetve székely furfanggal készített zárak és lakatok garmadája csodálható meg. Utóbbiakból néhányat a látogatók is megpróbálhatnak kinyitni.

Fotó: Tuchiluș Alex

Külön termet kaptak a forradalom emlékei

A szomszédos teremben Beke Ernő 56 ezer darabos jelvénygyűjteményének mintegy nyolcezer példánya van kiállítva, amelyekkel a tulajdonos számos országos díjat is nyert. Találhatók itt kitüntetések, ceruzahegyezők, zsebórák, valamint papír- és fémpénzek is, ugyanakkor külön emléksarok van szentelve a kézdivásárhelyi atlétikának.

Fotó: Tuchiluș Alex

A következő helyszínen 1300 gyűszűt, 400 ékszertartót, és különböző varróeszközök szemlélhetők meg, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléktermével zárul az emeleti kiállítótér, amely Kézdivásárhelyhez kötődő tárgyakkal van berendezve, és ahol Beke Ernő sajátos történelemórákat szokott tartani a látogatóknak.

Fotó: Tuchiluș Alex

Közel tízezer Kinder-figura sorakozik a polcokon

Az épület alagsorában 2013-ban készült el az ún. Kinder-barlang, amely 3500 darabbal indult, ma pedig már több mint kilencezret lehet megtekinteni a népszerű játékfigurákból. A tavaly adományba kapott darabok feldolgozása után rövidesen tízezer darabosra fog bővülni a kollekció – osztotta meg velünk.

Fotó: Tuchiluș Alex

A pince baloldali részében több mint négyezer kölnivizes üveget lehet látni, márkák és régiség szerint rendezve. A következő teremben sörös, boros, pezsgős, mézes, tejes, szifonos és más üvegeket felvonultató kiállítás van berendezve, egy kisebb részen pedig több mint ötezer féle golyóstoll is megtekinthető.

Fotó: Tuchiluș Alex

A kiállítási anyag legutóbb 2022-ben bővült új részleggel, a gyógyszertári kellékeket bemutató szobával, amelyet ugyancsak a ház pincéjében lehet megszemlélni. Hat generáció munkaeszközei láthatók itt a régi patikusok felszerelésétől napjaink egyközeig, amelyek mind Kézdivásárhelyről és környékéről származnak. Ugyancsak ebben a teremben kapott helyet a nyolcszáz darabos kristálypohár-gyűjtemény, illetve az ugyanennyi darabot számláló boros, pálinkás és likőrös szervizek.

Fotó: Tuchiluș Alex

Több mint 52 ezer látogatót fogadott

A teljes, 12 helyiséget felölelő kiállítás végigjárása tárlatvezetéssel együtt körülbelül három és fél órát vesz igénybe – osztotta meg velünk Beke Ernő. Az összesen mintegy 500 négyzetméteres területen több mint 50 ezer tárgy van kiállítva, amelyek a 2010-es nyitás óta több mint 52 ezer látogatót vonzottak a világ 53 országából. A Gyűjtemények Házat egyébként díjtalanul lehet megtekinteni, a fényképezés, filmezés és tárlatvezetés is ingyenes.

Fotó: Tuchiluș Alex

A tulajdonos szerint lenne még, amivel bővíteni a kiállítást, hely azonban már nincs újabb részlegek kialakítására. „A fiam biztat, hogy a padlást is alakítsuk át, ami szintén egy nagy felület, de az egy óriási befektetés lenne, illetve nagyon hosszúra nyújtaná a tárlat megtekintési idejét. A turisták csak pár órát töltenek a városban, attól tartok, hogy nem lenne idejük meg több dolgot megnézni, hiszen a városban más látnivalók is vannak” – mondta el a jövőt firtató kérdésünkre Beke Ernő.

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük