Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több betegség kockázata is megnő

A nagy hidegben számos egészségügyi kockázat léphet fel, ami főként az idős embereket érinti: megnövekszik a szívroham, stroke, tüdőgyulladás és nagy hideg esetén akár a kihűlés előfordulásának esélye is.

Az orvosok figyelmeztetése szerint, mivel az idősebbek szervezete könnyebben veszít a testhőmérsékletből, és nem mindig érzékeli megfelelően a hideget, ezért ők jobban ki vannak téve a kihűlés kockázatának. Ennek jelei a hideg végtagok, felduzzadt arc, beszédképtelenség, zavarodottság, remegés, a kihűlés pedig nemcsak az utcán, de otthon is bekövetkezhet, ha nincs megfelelően kifűtve a lakás.

Hirdetés
Hirdetés

A kihűlés mellett megnő a szív­infarktus és stroke kockázata is, utóbbinál pedig a legfontosabb az időfaktor, hiszen a kezelésben minden perc számít. Dr. Forró Csilla, a megyei kórház trombolízis központjának a vezetője elmondta, amennyiben időben ellátás alá kerül a páciens, megkapja a trombolízist, azaz vérrögoldó (trombolitikus) gyógyszert juttatnak be az alkar vénáján keresztül a szervezetébe. A vérrög feloldása csökkenti a stroke következtében fellépő károsodás mértéket, javítja a felgyógyulási esélyeket. Nagyon fontos a beteget megfigyelés alatt tartani, ismerni a tüneteket, amelyre az orvostudomány egy mozaikszót is alkalmaz: FAST (Face–arc, Arm–kar, Speach–beszéd, Time–idő). A betűk arra utalnak, hogy először a beteg arcizmai állnak le, nem tud mosolyogni, továbbá nem tudja mozgatni végtagjait, nehezére esik a beszéd – ezek a legfőbb tünetek, a T betű pedig az időfaktort jelzi, hogy azonnal hívni kell a 112-es számot.

Tavaly egyébként az Európai Stroke Társaság Angels Awards arany kitüntetést adományozott a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórháznak az iszkémiás stroke gyors és hatékony kezelésében kifejtett erőfeszítéseiért.

Ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek az időseket érintő megbetegedések a nagy hidegben, fontos, hogy fokozottan figyeljünk rájuk. Látogassuk őket, állítsuk be a fűtést megfelelő hőfokra, és ha valaki mozgásképtelen, akkor keressünk mellé házi ápolót, aki meleg ételt főz, és vigyáz rá! – javasolják az orvosok.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük