Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tartalékos önkénteseket toboroz a hadsereg

Tartalékos önkénteseket toboroz a hadsereg Kovászna megye

Tartalékos önkénteseket toboroz a román hadsereg (képünk). A tartalékos önkéntest arra képezik ki, hogy szükség – főleg katasztrófa vagy fegyveres konfliktus – esetén képes legyen átvenni a neki megfelelő rangú aktív katona helyét. A szolgálatért zsoldot fizetnek.

 

Hirdetés
Hirdetés

Olyanok is jelentkezhetnek, akik nem töltötték le a kötelező katonai szolgálatukat, ezek természetesen közlegényként vevődnek lajstromba – mondta el érdeklődésünkre Şerban Constantin alezredes, a Kovászna Megyei Hadkiegészítő Központ munkatársa.

– Ez egyféle részmunkaidős alkalmazásnak felel meg. A jelentkezővel négyéves szerződést kötünk, amelyet – ha minden rendben van – közös megegyezéssel további három-három évvel meg lehet hosszabbítani. Ennek értelmében évente 15 napos felkészítőn kell részt vennie az önkéntesnek, és ezért havonta a neki megfelelő tisztség zsoldjának tíz százalékát kapja. A szerződés aláírásakor teljes zsold jár. A felkészítés nem jár munkahelyről való felmentéssel, erre szabadidejéből kell időt szakítania a jelentkezőnek. Azokat, akik letöltötték katonai szolgálatukat, a katonakönyvben beírt rangban (vagy az annak a mostani megfelelőjével) alkalmazzák. Akik nem voltak katonák, azokat természetesen közlegényként kezdik, és nekik az elején tartanak egy négyhónapos kiképzést – magyarázza az alezredes.

Kovászna megyében idén csak két altiszti hely van, de a szomszédos Brassó megyében például 62 embert keresnek. A toborzást a 2015/270-es törvény szabályozza. További részleteket a védelmi minisztérium honlapján (mapn.ro) és a hadkiegészítő Facebook-oldalán találnak. Személyesen naponta 8 és 16 óra között a Kovászna Megyei Hadkiegészítő Központban (Kós Károly utca 3. szám), illetve telefonon a 0267.311.209-es számon lehet érdeklődni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük