Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Napirenden a borravaló megadózása

Napirenden a borravaló megadózása Gazdaság

A vendéglátóipari vállalkozókat tömörítő szervezet kérésére a kormány ismét megpróbálkozik a borravaló megadózásával. Bár az elmúlt években már próbálkoztak ezzel, eddig nem sikerült olyan rendszert kidolgozni, amely életképes lett volna. Lapunk által megkérdezett háromszéki szakemberek szerint ha már létezik a borravaló gyakorlata, jó lenne, ha azt törvényesítenék és mértékkel meg is adóznák, viszont fontos, hogy továbbra se kötelező legyen, hanem maradjon opcionális.

 

Hirdetés
Hirdetés

A közgazdászokat régóta foglalkoztatja a borravaló, hiszen ezáltal a fogyasztók jóval többet fizetnek valamiért, aminek egyébként megszabott ára van. Ennek gyakorlata abból indult ki, hogy a szolgáltatással elégedett fogyasztó így köszönte meg, tehát a jatt a véleménynyilvánítás eszköze, elősegíti a jobb szolgáltatást, másrészt sok esetben társadalmi kényszer is, ami miatt úgy alakult át, hogy a vendéglátásban alacsonyabbak lettek a fizetések, mert a munkaadók azzal számolnak, hogy alkalmazottaik borravalóból egészítik ki jövedelmüket.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter nemrégiben bejelentette, hogy a vendéglátókat tömörítő szervezet kérésére megpróbálkozik a borravaló megadózásával. Elképzelése szerint a baksis külön tételként jelenne meg a számlán, és a fogyasztó által fizetett borravaló 10 százalékát visszatartaná a munkáltató, és átutalná az adóhatóságnak, a többi 90 százalék pedig a pincért illetné meg.

A szabályozás azt is előírná, hogy a bankkártyával fizetett borravalót a munkáltatónak át kell utalnia annak a pincérnek, aki kiérdemelte.

Daragus Attila vállalkozó, az ANTREC faluturisztikai egyesület háromszéki elnöke szerint egyre inkább teret hódít a bankkártyás vagy vakációs jegyekkel való fizetés, emiatt látványosan visszaesett a borravaló. Mivel a vendégek bankkártyával vagy értékjeggyel fizetik a számlát, nem adnak mellé baksist, ezért a kiszolgáló személyzet körében érzékelhető egy általános elégedetlenség, mondta Daragus Attila, aki szerint ennek következményeként kialakult egy nemtörődömség, ami a vállalkozás kárára megy. Ha viszont törvényesen kaphatnának borravalót, az segítene az ágazat jobb működésében, ami jót tenne a vállalkozásnak, hogy megfelelő szolgáltatást nyújtson, az alkalmazottnak is növekedne a bevétele, a vendég pedig elégedett lenne a szolgáltatással.

A kezdeményezők indoklása szerint a borravaló törvényesítésével a vendéglátósok biztonságban érezhetnék magukat, nem kellene az ellenőrök elől rejtegetni a jattot.

 A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András szerint lehet ugyan vitatkozni a borravaló létjogosultságáról, ám amíg vannak szakmák, ahol ennek hagyománya van, akkor inkább törvényesíteni kellene és mértékkel megadózni. Ugyanakkor meg kell oldani, hogy annak is legyen lehetősége borravalót adni, aki bankkártyával fizeti a fogyasztási számláját. Édler András viszont fontosnak tartja, hogy a vendégnek továbbra is lehetősége legyen eldönteni, hogy akar-e többet fizetni és mennyivel, és az általa felajánlott összeg felkerüljön a számlára, így azt akár bankkártyával is ki tudja fizetni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük