Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szijjártó Péter Sepsiszentgyörgyön: fenntartjuk a jogot magunknak, hogy szurkoljunk az RMDSZ-nek

Szijjártó Péter Sepsiszentgyörgyön: fenntartjuk a jogot magunknak, hogy szurkoljunk az RMDSZ-nek Kovászna megye

Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy Románia még közelebb kerüljön a schengeni csatlakozáshoz, és ezzel együtt szurkol az RMDSZ-nek, hogy minél erősebb képviselettel hozzá tudjon járulni az országok közti szorosabb együttműködéshez – jelentette ki Magyarország külgazdasági és külügyminisztere pénteken Sepsiszentgyörgyön, Kelemen Hunorral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Hirdetés
Hirdetés

Rendhagyó találkozó előzte meg az idei március 15-ei ünnepi felvonulást Sepsiszentgyörgyön, a háromszéki RMDSZ székházában tartott eseményen Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminiszterét köszöntötték a helyi elöljárók és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői. A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke üdvözölte a minisztert, majd a nemzeti ünnepre való tekintettel néhány perc erejéig a múltat idézte és a jelenről is szólt.

„A háborúk időszakában szükség van a testvériségre, arra, hogy a különböző népek, nemzetek ne csak tolerálják, hanem elfogadják egymást” – jelentette ki, majd köszönetet mondott a magyar kormány kitartó támogatásáért.

Stratégiáról és Schengenről

„Stratégiai jelentőséget tulajdonítunk Magyarország és Románia együttműködésének, és ebben az RMDSZ, valamint az erdélyi és székelyföldi magyarság tudja a legbiztosabb és legfontosabb alapot adni” – jelentette ki Szijjátó Péter a két ország szoros kapcsolatát hangsúlyozva. Mint mondta, Magyarországnak érdeke, hogy minél jobb viszonyt ápoljon az országgal, elsősorban olyan praktikus okokból, mint a kereskedelmi fellendülés.

Fotó: Tuchiluș Alex

Emlékeztetett, hogy tavaly Magyarország rekordot döntött, és az elmúlt tíz esztendőben több mint a duplájára tudták növelni a kereskedelmi forgalmat, ugyanakkor Románia a harmadik legjelentősebb exportpiacává is vált a magyar gazdaságnak. A miniszter szerint a kapcsolatot tovább kell fejleszteni, ezért Magyarországnak is érdeke, hogy Románia minél teljeskörűbben csatlakozhasson a schengeni övezethez.

„Az európai uniós elnökségünk során a következő fél évben igyekszünk minden támogatást megadni Romániának a schengeni övezethez való csatlakozás tekintetében, hiszen ez részben gazdasági érdekű, részben pedig az anyaországi, és az Erdélyben, illetve Székelyföldön élő magyarság közti kapcsolattartást is jelentős mértékben meg fogja könnyíteni” – szögezte le a külügyminiszter.

Sok sikert, Románia!

A romániai szuperválasztási évre kitérve a közösség együttműködését hangsúlyozta. „Természetesen Magyarország részéről semmifajta beavatkozásra nem kell számítani a választás során, de azt a jogunkat fenntartjuk magunknak, hogy szurkolhassunk, és fogunk is az RMDSZ-nek és jelöltjeinek” – jelentette ki. Hozzátette, hogy az anyaországnak érdeke a párt megerősítése, ugyanis minél erősebb az RMDSZ politikai életben való képviselete, annál nagyobb mértékben tud Magyarország támaszkodni rá a kapcsolatépítésben.

Fotó: Tuchiluș Alex

Reméli ugyanakkor, hogy minden politikai párt és szereplő meg tudja majd őrizni a méltóságát, és nem kell a nemzeti közösségekkel, különösen a magyarokkal szembeni uszítással találkozni a választási kampányok során. „Ha a többségi nemzet megadja a nemzeti közösségeknek a tiszteletet, akkor saját maga méltóságát is meg tudja őrizni, és hogyha a kisebbségek megőrizhetik önazonosságukat, identitásukat, akkor azzal építik és nem gyengítik az országot, ahol élnek” – emelte ki a miniszter, sok sikert kívánva Romániának a választási évben.

A sajtótájékoztatót megelőző találkozón Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Tóth László főkonzul, Zsigmond Barna miniszter-helyettes, parlamenti államtitkár, Budai Gyula miniszteri biztos, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Bodor László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke és Ráduly István, Kovászna megye prefektusa vettek részt.

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások