Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szájápolási kampány

Szájápolási kampány Kovászna megye

Meg kell tanítani az embereket fogat mosni – akár ez is lehetne a jelmondata annak a szájápolási kampánynak, amelyet most indított az Egészségügyi Minisztérium, közösen a megyei közegészségügyi igazgatóságokkal. A cél a szájhigiénia növelése, mert e tekintetben is elmarad az ország és a régiónk az európai átlagtól.

Légy büszke mosolyodra! Vigyázz szád egészségére! – ezzel a címmel szerveznek szájápolási kampányt országszerte, melybe a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság is bekapcsolódott. Célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a száj egészségére, és célkitűzései között szerepel a tájékozott személyek számának növelése a száj egészségének fontossága és ennek elhanyagolási kockázatai tekintetében.
A közegészségügy statisztikákat is közölt a szájápolási szokásokkal kapcsolatosan. Ebből kiderül, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint a szájbetegségek megközelítőleg 3,5 milliárd személyt érintenek, és ezek közül sok betegség elkerülhető a kormány, az egészségnépszerűsítési egyesületek és társaságok által támogatott megelőző, diagnosztikai és kezelési programok által. A fogszuvasodás és a fogágybetegség jelenleg a leggyakoribb fertőzés az egész világon. Ennek terjedése szorosan összefügg az életmóddal, különösen a fokozott cukor-, alkohol- és dohányfogyasztással, de a rossz szájhigiéniával is.

Hirdetés
Hirdetés

A fogorvosok úgy látják, a felnőttek körében jelentősebb a fogak állapotának elhanyagolása, viszont egyre több szülő viszi rendszeresen fogorvoshoz a gyerekét. Dr. Elekes Zsolt fogorvos rámutatott: napjainkban teljesen más a fogászati kezelés, mint 20–30 évvel ezelőtt, mások az eszközök, újszerű felszereléssel, gyógykészítményekkel dolgoznak, így ma már nem annyira ijesztő egy-egy beavatkozás.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük