Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Svájci „házfőnök” a Kantában

Svájci „házfőnök” a Kantában Kovászna megye

Piros betűs ünnep volt június 19-e a kantai minorita rendház történetében, hiszen egy nyílt nap keretében megtörtént az épület jelképes átadása. Nagy nap volt Kézdivásárhely történetében is, ugyanis egy rangos turisztikai főiskola alapjait rakták le jelképesen, amely feltételezhetően óriási lökést ad majd a környék, Székelyföld és egész Erdély turisztikai potenciáljának az erősítéséhez.

Nem ok nélkül írtunk oly gyakran a kantai, egykori minorita rendház felújításáról, hiszen a romos épület újjávarázsolásával párhuzamosan a kulisszák mögött sokan dolgoztak azon, hogy az ingatlan ne csak látványosság szintjén, hanem a funkcionalitás területén is szerephez jusson, hogy a Nagy Mózes Líceum mellett egy olyan bástya épüljön, ami hozzájárul Székelyföld megerősítéséhez. Ez konkretizálódott szombaton, egy kisebb ünnepség során.

Hirdetés
Hirdetés

A kantai Szentháromság templomban 11 órakor ünnepi szentmisével kezdődött a nyílt nap, a szertartás főcelebránsa a lengyel származású, korábban Szolnokon szolgálatot teljesítő, jelenleg Aradon tevékenykedő P. Artur Prernkievicz minorita atya volt, aki Böjte Csaba ferences testvér és ft. Farkas Alajos kantai segédlelkésszel közösen hirdette Isten igéjét. Rendkívüli módon a zenei aláfestést a csíkszeredai Role zenekar szolgáltatta.

A misén szentbeszédet Böjte Csaba, a minorita rendház ügykezelésével felhatalmazott Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke mondott, aki vázolta azt is, miként született meg a rendház felújításának az ötlete, és zajlott le annak gyakorlatba ültetése.

A szentmise végén, a nap fénypontjaként Szőcs Gyula, a Conico Rt. igazgatója átnyújtotta a rendház kulcsait Böjte testvérnek, aki feltett egy retorikus kérdést: az érintettek beleegyeznek-e abba, hogy a kulcsokat azonnal átadja Dirk Wallenburg svájci illetőségű turisztikai vállalkozónak, aki turisztikai főiskolát indítana Kézdivásárhelyen? Ez meg is történt, a nagyvállalkozó köszönetet mondott a bizalomért, és röviden vázolta terveit is, miszerint már szeptembertől startolhat a szakképzés Kézdivásárhelyen.

Fejér László szenátor, a felújítás fő kezdeményezője felszólalásában elmondta: a kantai minorita-rendházat nemcsak felújítani sikerült, de új célt, új jövőképet is sikerült adni az épületnek, ami a gyerekek továbbtanulási, fejlődési lehetőségeként szolgál.

Az esemény – amelynek mozzanataira Kézdivásárhelyi Körképünkben bővebben kitérünk – a továbbiakban a rendház megtekintésével folytatódott, és a Vigadó Művelődési Házban a Bojtorján együttes ajándékkoncertjével ért véget.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük