Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sok pénzzel és elszántsággal lehet csökkenteni az iskolaelhagyást

Sok pénzzel és elszántsággal lehet csökkenteni az iskolaelhagyást Kovászna megye

Az országos helyreállítási tervbe foglalt vállalások részeként a román kormány az iskolaelhagyás mértékének csökkentésére is elkötelezte magát. 2023 elején uniós finanszírozásból rengeteg pénzt kipályáztattak azon iskoláknak, amelyek e jelenséggel fel akarták venni a harcot. A pályázás nagy elszántságot kívánt meg a jelentkezőktől, de mostanra már látszanak az eredmények is. Ezekről Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő és helyettese, Luminița Bobeș csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be. Online bekapcsolódtak a pályázó iskolák vezetői is.

Hirdetés
Hirdetés

„Ha ezelőtt 10 évvel még a pénz hiányával küszködtek az iskolák, most már számtalan finanszírozási program és kihasználható lehetőség van” – mondta bevezetőjében Luminița Bobeș, aki egyben az iskolaelhagyás csökkentésére meghirdetett program (PNRAS) koordinátora is, hozzátéve, „ha látjuk az eredményeket, az iskolák haladását, a gyermekek mosolyát, kétségtelenül megéri. Csak nyitottnak kell lenni, és élni az lehetőséggel, hogy a pénzt a megyébe hozzuk.”

A PNRAS néven futó pályázat első szakaszában 17 Kovászna megyei iskola részesülhetett összesen 12,63 millió lejes finanszírozásban: a két sepsiszentgyörgyi iskolán (Ady Endre és Gödri Ferenc általános iskolák) kívül a rétyi, nagyborosnyói, szentkatolnai, bölöni, berecki, dálnoki, bodoki, gelencei, hídvégi, nagybaconi, kőröspataki, zágoni, magyarhermányi, zabolai és árapataki iskolák vállalták, hogy az általuk jónak látott és a helyi igényeknek megfelelő módon olyan tevékenységeket szerveznek, amelyek vonzóvá teszik az iskolába járást, a tanulást, csökkentik a lemorzsolódás veszélyét a képességvizsga előtt. Így

 • 8 iskola meleg ebédet, esetleg szendvicseket biztosított a diákoknak;
 • 13 iskola felzárkóztató órákat szervezett;
 • 10 tanintézményben pályaválasztási tanácsadást szerveztek a diákoknak;
 • 6 iskolában pszichológiai tanácsadásban részesülhettek a tanulók;
 • 9 iskolában a szülőkkel is foglalkoztak, képezték őket;
 • 14 iskola pedig kirándulásokra vitte a gyerekeket.

Ezen kívül a pályázók digitális eszközökkel szerelték fel az osztálytermeket vagy az iskolát, sportszereket szereztek be, gyakorlati tevékenységekkel (varró-, főzőműhely), sportrendezvényekkel, táborokkal vagy kirándulásokkal igyekeztek a diákokat a rendszeres iskolalátogatásra bírni. Mindezek által a program előnyeit megyeszerte 1781 diák élvezhette.

A sajtótájékoztatón az elmúlt tanévet lezáró jelentésekből arról is fogalmat alkothattunk, milyen hasznuk volt e programoknak, noha a teljesítendő mutatók a pályázat teljes, hároméves (2025-ig tartó) időtartamára vonatkoznak, azaz előzetes becslések alapján két tanév eredményeit átlagolják.

A 140 ezer eurós támogatást élvező rétyi Antos János Általános Iskola esetében például a számok azt mutatják, hogy a 2020–2021-es tanévhez képest 80-ról 100 százalékra nőtt a 8. osztály befejező diákok aránya, és csökkent az igazolatlan hiányzások száma is, miközben a képességvizsgán 6-os alatti jegyet elérők aránya tavalyelőtt 90 százalék volt, míg a múlt tanévben 33 százalék.

A haladás mindenütt tetten érhető, de minden kis eredmény mögött az adminisztratív személyzet és a pedagógusok nagy erőfeszítése rejtőzik. Ugyanis az uniós pályázatoknak köszönhetően mindannyiuknak nagyon sokat kellett tanulniuk, többek között a beszerzések hivatalos formáját, az elszámolási dokumentumok megfelelő formátumait, azok mennyisége pedig egy külön kihívás, mely az iskolák könyvelőségét nagyon leterhelte, ráadásul nem is mindenütt dolgozik főállású könyvelő.

Mindezek mellett az összegek lehívásában az országos átlaghoz (18 százalék) képest jól áll Háromszék, mert 2023 végéig a több mint 12 és fél millió lej egyharmadát már sikerült elkölteni, elszámolni.

Idén a PNRAS-program egy újabb szakaszába lépett, ebben újabb 9 Kovászna megyei iskola nyert támogatást: a baróti Gál Mózes iskolán kívül a sepsibükszádi, zágonbárkányi, barátosi, uzoni, mikóújfalusi, bardóci, dobollói, szitabodzai általános iskolák. Mondhatni, hogy ők jobban jártak, ugyanis több pénz jut egy tanintézményre, az általuk megpályázott összeg 8,36 millió lej (áfa nélkül). A finanszírozási szerződéseket a pályázattal kapcsolatos tevékenységet koordináló és monitorizáló megyei tanfelügyelőséggel kötik meg, remélhetően a következő hetekben.

Jó hír, hogy az eddigi pályázatokból a kis tanulólétszám miatt kimaradó kis iskoláknak meghirdetett 3. PNRAS-program keretében a kézdialmási iskola is 634 363 lej összegű támogatást nyert – tájékoztatott Luminița Bobeș.

Képünk illusztráció.

Fotó: Gábos Albin

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 19., 12:37
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Nem. A sok pénzt azokra kéne,, költeni „, akik járnak és akarnak járni iskolába és tanulnak. A sok hülye nem képes felfogni, hogy vannak akik NEM AKARNAK iskolába járni. És ugyanezek dolgozni sem akarnak majd. Eurómilliókat pazarolni rájuk teljesen fölösleges pénzkidobás!

  • User
   Dátum: 2024. április 19., 21:21
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ez nem pont így van. Aki nem jár iskolába annak biztos nem lesz munkahelye és ingyenélő, „szociális” lesz. Ha sikerül kitanítani azt a rétegek, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy ők is hasznos és termelő tagjai lesznek a társadalomnak. Hosszú távon ez sokkal, de sokkal kifizetődőbb, mint hagyni őket kikopni.

 • User
  Dátum: 2024. április 19., 18:40
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Kutyából nem lesz szalonna! Úgy-e értik!
  Vigyáznak a statisztikákra!
  Menjenek be IX. osztályba és kapnak olyan nyóc osztályt végzettet, aki nem tud írni!🤣
  Ha el is végzi és továbbjut…. max a parlamentbe kerül!

 • User
  Dátum: 2024. április 19., 22:17
  ÉRTÉKELÉS: 9

  A sok pènzt adják a munkásoknak, megérdemlik!!!
  Ezeket 600 év alatt senki nem tudta integrálni, de ha jogok, ők a leghangosabbak!!!
  Ingyen iskola, ingyen orvosi ellátás, de mit tesznek a közért??? Semmit!!!
  A segélyesre érdekes 2 osztályal is tudják milyen papírokat kell leadni, hova!!! A gyulázók is haza, haza néznek a pénzecskére!
  Tetvekkkk!

 • User
  Dátum: 2024. április 20., 21:53
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ez nem sajnálat kérdése, hanem a lógás és ingyenélés nyílt támogatása. Én szégyenlem kimondani, hogy a támogatók ezen szavazataikkal gyűjjtik a viszont támogatóikat.