Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ha háborút nem is, de egy csatát megnyertek a varjak ellen

Ha háborút nem is, de egy csatát megnyertek a varjak ellen Kovászna megye

A fészkek folyamatos eltávolításával és lézerfénnyel próbálják elűzni a varjakat a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás parkból. Az önkormányzat erőfeszítései egyelőre sikeresnek tűnnek, tartós eredményről azonban csak a költési időszak végén lehet majd beszélni.

Hirdetés
Hirdetés

A Molnár Józsiás park Kézdivásárhely legrégebbi zöldövezete, magas fái árnyékában sokan sétálnak, bicikliznek, vagy pihennek meg, ugyanakkor játszótérnek és teniszpályáknak is helyet ad. A parkot azonban nemcsak a városlakókat, hanem a vetési varjakat is vonzza, akik előszeretettel raknak fészket a magas fák tetején, jelentős zajt és rengeteg piszkot generálva, megnehezítve a környéken lakók életét és ellehetetlenítve a létesítmény rendeltetésszerű használatát.

A védett madarak a helyi szeméttelep bezárását és betemetését követően lepték el a parkot és a város azon részeit, ahol fészekrakásra alkalmas fákat találtak maguknak. Az utóbbi években az önkormányzat számos módszerrel próbált megoldást találni a problémára: megmetszették a fákat, riasztót szereltek fel, hangágyúval puskalövések hangját imitálták, sörétes puskával vadásztak a madarakra, mindeddig azonban egyik megoldás sem jelentett tartós megoldást a rendkívül intelligens állatokkal szemben.

Májusban derül ki, hogy mennyire volt eredményes a fészkek eltávolítása. Fotó: Farkas Áron

Az első biztató eredményeket tavaly ősszel sikerült elérni, miután a városvezetés két, nagy teljesítményű lézert szerzett be, és a helyi rendőrség munkatársai rendszeresen riasztani kezdték az évek során többszáz fősre duzzadt kolóniát. A nagy hatótávolságú lézerfény hatására a varjak menekülőre fogták, így a téli időszak csendesebben telt a parkban, a tavasz beköszöntével azonban ismét fészekrakásba kezdtek.

Ezúttal azonban az önkormányzat felkészülve várta őket, a városháza alkalmazottai folyamatosan eltávolítják az újonnan épülő fészkeket, azt remélve, hogy ezáltal csökkenteni tudják a populációt. „Egy ipari alpinista és az önkormányzat alkalmazottainak munkája révén eddig sikerült megakadályozni a fészekrakást. Esténként a helyi rendőrség lézerrel is zavarja őket, és reméljük, hogy ezáltal élhetőbbé tudjuk tenni a parkot” – számolt be érdeklődésünkre Szilveszter Szabolcs alpolgármester. Hozzátette, folyamatosan harcolniuk kell a madarakkal, ugyanis azok rövid idő alatt képesek újraépíteni a lebontott fészkeket.

A Molnár Józsiás park a város legrégebbi zöldövezete. Fotó: Farkas Áron

Mint mondta, a beavatkozások hatására a park higiéniai szempontból is biztonságosabb lett, ehhez hozzájárul, hogy a Gosp-Com köztisztasági vállalat hetente kétszer gépi erővel takarítja a sétányokat. Az elöljáró úgy véli, hogy bár a mostani eredmények biztatóak, csak a költési időszak végén derül majd ki, hogy sikerül-e tartós megoldást találni a varjak okozta problémára Kézdivásárhelyen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 18., 18:52
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A Jozsiásparkól elmenekűltek a varjak és beköltöztek a tömbházak közötti fákra! Annyira meglepték a fákat hogy egy fára 5-6 fészket is raktak katasztrófa amit elművelnek csúnyán összepiszkolnak mindent! Egy ablakot nem lehet kinyitni mert annyira zajongnak kárrognak! Figyelemmel kell közlekedni a járdán mert meglepetésként a fejünket érheti vagy ruhánkat egy fehér varjúkaki!

 • User
  Dátum: 2024. április 22., 12:49
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A kézdi varjúhelyzet kialakulásához nagyban hozzájárult az is hogy az országutak mellől kivágták az összes fát. A nyárfák ideális élőhely, költési pontként szerepeltek, nem mellékesen kiszívták az út alapjából a pangó vizet is. Az is igaz hogy rengeteg ember halalat is okozták.
  Egy lépéssel (lehet vitatkozni , hogy helyes vagy nem) okoztak több új problémát. De új munka új pénz, és az adminisztráció maris feltalálta a saját létének értelmét .