Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Sok kicsi sokra megy”

„Sok kicsi sokra megy” Kovászna megye

A nagyajtai Szőcs család asztalosműhelye múlt év november elején vált a tűz martalékává, olyannyira, hogy az évek óta működő vállalkozásnak majdhogynem elölről kellett mindent kezdenie. Szerencsére nem maradtak egyedül, segítségükre siettek falustársaik, de mondhatni egész Erdővidék is.

Mint arról Demeter Zoltán, a Gondviselés Segélyszervezet erdővidéki önkéntese lapunknak beszámolt, Bihari Edömér, Nagyajta község polgármestere kezdeményezésére a család számára adománygyűjtést szerveztek, melynek lebonyolításával a segélyszervezetet bízták meg.

Hirdetés
Hirdetés

A gyűjtés eredményeként eddig 15 település 83 önkéntesétől 52.301 lej adomány érkezett a Gondviselés Segélyszervezethez. Ezt az összeget a károsult Szőcs Erzsébet és Szőcs Árpád, illetve Bihari Edömér polgármester jelenlétében szerdán, december 22-én, le is tették a baróti OTP bankban nyitott számlára. A bodosi és az apácai adományokat ők maguk utalták, illetve utalják át a bankba. A Szőcs család bankszámlájára, a fenti összegen kívül még 3.654 lej, 155.000 forint, illetve 250 euró adomány érkezett (ebből 1.304 lej a bodosiak adománya). Mindezeken kívül, a család nyilvántartása szerint, a közeli és távoli rokonoktól, a nagyajtai szomszédoktól, erdővidéki barátoktól és más nagylelkű adományozóktól még kaptak több mint 52 ezer lej készpénzadományt, illetve faanyaggal és más jellegű adományokkal a férj távolabb élő üzlettársai, ismerősei is támogatták. Ugyanakkor a nagyajtai hAjtás Egyesület fiataljai 8400 lejt, illetve a Barót Városi Sport Club (BVSC) szakosztályai 2025 lej adományt gyűjtöttek. A magyarhermányiaktól utólag érkezett 3146 lej. A kisbaconiaktól és a köpeciektől még ezután érkezik a pénz, de a begyűlt összeg már így is több mint 125 ezer lej (25 ezer euró), ami a család becsült kárának a negyedét jelenti.

– Jelentős összeg, amelynek összegyűjtéséhez húsz településről, több mint száz önkéntes közreműködése által, közel háromezer erdővidéki család járult hozzá. Újabb szép példája annak, hogy összefogva erősek és eredményesek lehetünk. Sok kicsi sokra megy!– fogalmazott Demeter Zoltán.
Helyszűke miatt az adományokat gyűjtő önkéntesek neveit nem áll módunkban közölni, de illesse köszönet mindannyiuk fáradozását.

– Nem utolsósorban köszönjük a helyi és megyei írott sajtó közreműködését, Székely Blanka és az ERD TV segítségét. Külön köszönet a baróti polgármesteri hivatalnak a gyűjtés megszervezéséhez szükséges logisztikai háttér biztosításáért – összegezte köszönő sorait Demeter.

A nagyajtai műhely másfél hónapos szünet után újrakezdte működését, lapunk révén ők is köszönetüket fejezték ki az adományozóknak, hogy segítettek nekik a nehéz napokban. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 4., 1:01
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Másnak is égett le gazdasági épülete, garázsa, de még rom eltakarítani senki sem segített. Biztosításod volt? Nem? Te hibád, hogy nem kötted meg! Nem kívánom senki épületét, hogy leégjen, de ez nem lakóház volt, a koporsókészítők így is degeszre keresték az utóbbi időben magukat. Errefel ezt újraépítik, korszerűre, belevernek csomó tízezer eurót, még jól is járnak. Kacsalábon forgó legyen, arra adakozzunk!
  Megannyi éhező család örült volna meleg ételnek egyszer is ebből, futotta volna több alkalomra is. De már megszokott, hogy nem az elesettet, hanem a tehetőst segítik, ha kár éri.

  • User
   Dátum: 2022. január 4., 10:26
   ÉRTÉKELÉS: -8

   Teljesen egyetértek…a vállalkozók csak panaszkodni tudnak…nekem az autóra KÖTELEZŐ biztosítást kell fizetnem ,egy
   asztalosmühely meg csak úgy …ahol nagy a valószinüség ,hogy kigyulladjon valamitől ,egy szikra is elég.Ezt hívják felelőtlenségnek.Nem is engedném ,hogy a mühelyek ,gyáracskák biztosítás nélkül
   müködjenek.A cikkben ez nem derül ki ,hogy volt vagy nem…csak a jajgatás ,de ha volt akkor mennyi is lesz az…

 • User
  Dátum: 2022. január 4., 4:03
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nekem az autóm törött össze, múlt héten a kazánom ment tönkre. Azóta járok busszal munkába.
  Ki vesz nekem újat? Tudom ez sem létszükséglet, de ez közelebb áll hozzá.
  De tiszta új, tuningolt verda legyen ám, a kazán is a legdrágább!
  A férjem is elhagyott…

 • User
  Dátum: 2022. január 4., 11:15
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Ha ennyire felelőtlenek voltak akkor viselniük kellene a következményeket, rájuk kellene hagyni.
  A biztosítási zséből, ha van akkor meg városon tudnak emeletes házat később felhúzni, kocsikat venni, csak csituljanak a kedélyek.

 • User
  Dátum: 2022. január 4., 11:25
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Látom itt is megoldódni látszik a probléma, férjjelölt is került már, aki adakozó szellemű. Ha átlagos férfi vagy akkor te még magadat sem tudod eltartani, nemhogy mást. Ezért kell a tuning neked is!

 • User
  Dátum: 2022. január 4., 11:14
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Pedig egyszerűen át lehet átutalással segélyszervezeteknek, akár készpénz adományozással.
  Soraiban meg is győződhettem, hogy ön sem igazán rászorulónak tartja.

  • User
   Dátum: 2022. január 4., 13:20
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Ha én valakinek adakozok és azt másra használják, az nagyon rosszul esne és nem vagyok meggyőződve, hogy ez törvényes lenne. Mindez független attól, hogy ebben az esetben szükség volt-e gyűjtésre vagy sem, hogy kellett-e volna biztosítást kössenek vagy sem. Kellet volna és ha nem volt, az ő hibájuk.
   Ha viszont valaki úgy gondolta, hogy rajtuk kell segítsen, azt a pénzt nem lehet másnak adni.

 • User
  Dátum: 2022. január 4., 13:39
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Tisztelt hozzaszolok: Aki adomanyozott, az nem kenyszerbol hanem joerzesbol adakozott, akik itt megkerdijelezik a karosultak raszorultsagat sajnos beloluk egyfajta IRIGYSEG beszel
  ,, Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek. Miért nézed a szálkát atyádfia szemében, a magad szemében pedig miért nem veszed észre még a gerendát sem? Vagy hogyan mondhatod akkor atyádfiának: Hadd vegyem ki szemedből a szálkát! – mikor a magad szemében ott a gerenda? Képmutató, vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd atyádfia szeméből a szálkát. (Máté 7:1–5)

 • User
  Dátum: 2022. január 4., 19:12
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Az éhezők meg ettől nem laknak jól, de ők meg nyomorogjanak a szentbeszéddel, mert ha étellel ők jól akarnak lakni egyszer is, az már maga a bűn!
  Képmutatás megy látom!

  • User
   Dátum: 2022. január 5., 18:31
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Kérdezem én azoktól, akik itt írogatnak az éhes szájakról és a rászorulókról, hogy hányszor volt példa az életük során arra, hogy egy kenyérrel legalább Karácsonykor segítettek volna egy ilyen helyzetben levőn?! Szerintem ezt mindenki tudja magában aki olvassa, hogy hányszor… de a jóféleség az folyik ki belőle!!

 • User
  Dátum: 2022. január 4., 20:59
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ha már másnak adtad azt a pénzt, senkinek semmi köze, hogy mire költi el!
  Ha én egy indián gyereknek adtam meggyűjtve egy marék 50 banist, errefel ő olyan messzire hajította el, ahogy bírta.
  Senkinek semmi köze hozzá!

  • User
   Dátum: 2022. január 5., 11:43
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Ha én gyűjtök Pistinek a betegségére a saját számlámra (pl. egy alapítvány számlájára) és nem neki adom, hanem egy autót veszek belőle, az minden csak nem törvényes. Ha a pénz egyenesen Pistinek megy és ő úgy dönt, hogy nem a betegségre használja, hanem továbbadja vagy másra használja fel, akkor akár rendben is lehet a dolog. Akár, mert ha ő hazudott és nem is volt beteg, csak így szerzett pénzt magának, akkor az már csalás.

 • User
  Dátum: 2022. január 5., 13:21
  ÉRTÉKELÉS: 26

  Kedves hozzászólók, megdöbbenve olvasom a rosszindulatú kommenteket a cikk alatt. Ismeritek ti egyáltalán az esetet? Tudjátok, hogy milyen ember a cégvezető? Tudjátok, hogy ebben az országban milyen nehéz a helyi kicsi cégeket hosszú ideig működtetni a hitvány bürokrácia miatt? Hogy mennyi adót kell fizessenek a kis cégek az egyéb, állandó kiadások mellett? Közülük pedig nagyon sokan, az állami szektorral ellentetben küzdenek azért is, hogy az alkalmazottaikat is becsületesen meg tudják fizetni. A kötelező biztosítás pedig, amit ki kell fizetni, sajnos nem segít az ilyen esetekben. Az csak az állam javára ment. Ez az ember egész életében kétkezi, becsületes munkával kereste a kenyerét. Bárki, aki közelről ismeri a családot, tudja, hogy az egész család éjt nappallá téve dolgozott, hogy a műhely elindulhasson, és működjön annó. Eközben hozzájuk bármikor bármilyen kéréssel lehetett fordulni, bármikor lehetett segítséget, támogatást kérni, mert soha nem tagadták meg. Olyan emberről van szó, aki megszámlálhatatlan alkalommal támogatott nagyon sok rendezvényt, szervezetet, megmozdulást, nem sajnálva az idejét, az erejét és az anyagiakat. A tőle megrendelt munkát is nem egyszer baráti alapon, vagy jó szándékból ingyen vagy kedvezményes áron végezte, mondván, hogy majd egyszer ő is rászorulhat mások segítségére. Képzeljétek, a tragédia időpontjában is pont segített valakin. Nagyon sokan tudják, hogy ki ő, nagyon sokan tudják, hogy miket tett meg másokért, és azt, hogy soha egy rossz szóval ártani nem tudott volna senkinek. Az ő emberségét, segítőkészségét, a folyamatos kemény fizikai munkával töltött éveit miért nem irigylitek? Csak azt, amit ezért segítsegül visszakapott most azoktól, akiken eddig ő is mindig segített, még akkor is, ha saját dolgát éjszaka, hullafáradtan kellett olykor végezze. Akik adtak, tudják, hogy kinek és miért adtak, tudják, hogy kinek és miért segítettek. Önszántukból tették. Mert mindenki azt kapja vissza az élettől, amit ő ad embertársainak az évek során… Senkinek nem kötelező adni, ha ti másokat sajnáltok, másoknak adjatok, másokon segítsetek! Viszont akkor azt tettekkel bizonyítsátok, ne itt pár irigy mondattal! Végezetül azt kívánom, hogy mindenkit az alapján ítéljenek majd meg az ilyen helyzetekben, ahogyan ő is megítél másokat!

 • User
  Dátum: 2022. január 5., 15:35
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Tőlem Kolozsváron a ’90-es évek elején egy ilyen indián gyerek így szólított meg….
  da-mi dolari ,da-mi marca.
  Gyergyószentmiklóson pedig…bácsi „aggyon
  „forincot”.

 • User
  Dátum: 2022. január 5., 15:44
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Nem kötelező biztosításrol van szó. Ha valakinek az élete függ a műhelytől, akkor szánja rá azt az évi összeget egwy rendes biztosításra. Vagy vállalja a rizikót. Remélem tanult belőle.

  UI nem vagyok a gyűjtés ellen.

 • User
  Dátum: 2022. január 5., 17:54
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Senkinek semmi köze, hogy mennyit kaptak, nem kérték hanem adták! Mert sok okos ki kommentál nem voltál képes egy életen át valamire vinni ne irigykedj!

 • User
  Dátum: 2022. január 5., 17:59
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Szégyelje magát minden negatív kommentelő! Ismerik vajon ezt a családot?? Nekem van szerencsém ismerni. Csupaszív emberek! Árpád is és a felesége is!! Árpád éppen segíteni volt másnak amikor a tűz elindult! Ezt persze gondolom nem tudják a rosszindulattól nem látó, írigy hozzászólok. 🙁
  Nagy örömmel tölt el viszont, hogy sokan segítették őket ebben a nehéz helyzetben. Még vannak jó lelkek. Boldog Újévet!

  • User
   Dátum: 2022. január 9., 22:23
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ha akkora csupaszív emberek, ha már el tudtak indulni, a megmaradt és az ezután beérkező adományaikat az lenne a leggerincesebb, ha a beteg fiúnak és a beteg ápolónőnek adnák! Nekik az életük múlik a pénzen, amíg nem késő, nem pedig műhely korszerűsítésére kell! Így is szép summát bezsebelhettek, hasonlóan járt más emberek saját megtakarításból állnak lábra vagy nem szégyen beállni inasnak máshoz, hogy ha évekbe is telik, hogy a minimálbérből a reávalót összekuporgassa!
   Adományozást beteg embernek szoktak csinálni vagy aki földönfutóvá válik, de azt sem mindenkinek, csak ismertebb személyeknek vagy akit véletlenül felkarolnak.

 • User
  Dátum: 2022. január 5., 18:56
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Gyűjtés tárgyát emberi élet mentése képezheti szerintem, mivel ez a legnagyobb érték. Anyagi javak utánpótlása semmiképp sem tartozik ebbe a kategóriába, hiszen olyan sok esetben kellene hasonlóan eljárni, hogy az már lehetetlen volna. Emberi életben nem esett kár, tehát bármennyire is megérdemli valaki, nem tartozhat egy jótékonysági szervezet gyűjtési programjába egy gazdasági egység finanszírozása. Ilyenképpen fennáll a hitelvesztés esélye. Kívánok kitartást a családnak az elvesztett javak kipótlásához, és bízom abban, hogy a segélyszervezet által összegyűjtött pénz megfelelő helyre kerül.

 • User
  Dátum: 2022. január 5., 21:47
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ez egy ilxen gondolkodási mód…bárkit utolérhet valami baj, de aztán engem nem.
  Az is igaz ,hogy a biztosítók mindent megigérnek ,hogy csalogassák az embeteket,befizessenek aztán ha valami történik ,akkor hát ez így volt meg úgy volt
  alkudoznak mint a piacon mert nem egyértelmüek a szerződések pontjai.

 • User
  Dátum: 2022. január 6., 8:41
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Az a baj, hogy sok éhező nem ismeri a munka fogalmát. Sétálgatnak még falun is kéregetnek, de ha megkéred egy napig a tehéncsorda mellett sétálgasson kajáért és pénzért azt gondolja hülye vagy. Ilyen esetben senki se irigyeli, hogy sokszor éjjel nappal kell dolgozni, hogy tudj előre lépni.

 • User
  Dátum: 2022. január 6., 23:36
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Munkakerülők mindig is voltak, de van más is, aki a minimálbéren kívül másodállást vállal vagy állatokat tart. Hajnalban korán kel, este későn fekszik, sokan mások is éjt nappallá téve dolgoznak, hogy a számlákon kívül valamire futhasson a családjának.
  Ha az asztalosműhelyt ők is tehénpásztorkodásból kellett volna újraépítsék az méltányos lett volna.
  Gyűjteni meg a beteg, rossz állapotban levő fiúnak kellett (kellene) volna, mert csak egyre romlik az állapota. Pedig, amit kaptak a műhelyre, annak töredékéből meg lenne a kezelése ára.
  Állapota csak romlik, ha későre gyűl össze, lehet, hogy már késő lesz segíteni.
  Vagy ők menjenek el marhapásztornak és keressék ki?

 • User
  Dátum: 2022. január 6., 23:07
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Képzeld el, én minden Karácsonykor segítek a rászorulóknak, mert tudom milyen megtapasztalni a nehéz sorsukat. Ételt és ruhát adok nekük, pénzt is. De ezt csendben teszem, nem fitogtatom, de ha ennyire kíváncsi vagy akkor ezt elárulom. Azért is ismerek ennyi rászorulót, mert rendszeresen segíteni próbálok nekik, szerény életvitelem mellett és nem pedig gazdagként figyelembe sem véve őket.

 • User
  Dátum: 2022. január 7., 0:31
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Más pénzével könnyű valamit megvalósítani. Más is van, aki becsületesen dolgozik, jólelkű, de mégsem gyűjtenek pénzt neki. A pokolhoz vezető út is jó szándékkal van kikövezve.
  Ha annyira becsületes, éjjel nappal dolgozó akkor idővel ismét ki tudta volna keresni az árát.
  Az olyan vállalkozást meg, amelyik a hozzászóló által leírtak alapján ennyire veszteséges működtetni azt bezárják és más munka után néznek. De ők sem tennék, mivel az eladásaik az utóbbi időben biztos jól hozott a konyhára. Ha most nem akkor tényleg be kellett volna zárni. Semmi spórolt pénzük nem volt?
  Igen elhisszük, hogy mindenkinek tiszta ingyen dolgozott, hát akkor most azok tényleg fizessenek akkor. Gondolom, akik a gyűjtöttek azoknak is és neked, aki a sokadik magasztaló fényező kommentet írod meg pláne.
  Ha olyan tehetős volt, mint a leírt soraid alapján, mindenkit becsületesen megfizetve akkor nemcsak saját megtakarításból akkorát épített volna vissza, amennyire futja saját zsebből. Egy biztosítás kifizetése ezeket ahogy felsoroltad, már aprópénz lett volna befizetni ilyen volumenű rendezvények támogatása mellett. A biztosító meg a saját megtakarítása mellett a keletkezett kárt kifizette volna, nem az államnak ment volna az a pénz.
  Segíteni a korábbi hozzászólónak igazat adva, mivel ez nem is lakóház volt a fejük felett, gyűjtögetni emberi élet megmentése érdekében kellene, ahogy látom lenne is akinek.

  • User
   Dátum: 2022. január 7., 11:41
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Röviden…mindig az siránkozik a legtöbbet akinek van.Nemhiába van az a szólásmondás
   hogy”aki siránkozik(anyagi!),attól fogadd el”

 • User
  Dátum: 2022. január 13., 10:25
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Én csak azt nem értem, hogy a negatív kommentelők miért gondolják úgy, hogy beleszólhatnak, megkérdőjelezhetnek másokat, akik adományoztak, hogy miért tették???
  Képzeljétek el, akik adományoztak úgy gondolták, hogy azért teszik, mert megérdemlik. Az én családom is többezer lejt adományozott, s mindezt jó szívvel és meggyőződéssel, hogy Árpika megérdemli, hogy újrakezdhesse a munkát, s ne a nulláról.

 • User
  Dátum: 2022. január 14., 1:56
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Gyűjteni emberi élet megmentése érdekében szoktak, nem pedig vagyontárgyakat ért kár miatt.
  Nem is egy személy van jelenleg, aki a pénz miatt életmentő műtétre vár, de neki nem jut ebből. És még meg meri kérdezni, hogy miért tartjuk helytelennek? Felháborító!!!!!!