Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sok kicsi sokra megy – nem hátráltatja a kupakgyűjtést a betétdíjas rendszer

Sok kicsi sokra megy – nem hátráltatja a kupakgyűjtést a betétdíjas rendszer Kovászna megye

Hét éve alakult meg Sepsiszentgyörgyön a LAB Életmentő Kupakok Egyesület, amely műanyag kupakokat gyűjtve segít rászoruló családokon, beteg gyerekeken. Miután tavaly év végén elindult Romániában az újrahasznosítható csomagolások visszaváltására kidolgozott betétdíjas rendszer, arról érdeklődtünk, mennyiben érinti a civil szervezet munkáját az újdonság.

Hirdetés
Hirdetés

Bács Emese egyesületi elnök megkeresésünkre kihangsúlyozta, a műanyag palackok kupak nélkül is leadhatók, az automaták is elfogadják azokat, így aki segíteni szeretne a nélkülözőkön vagy a beteg gyerekeken, továbbra is változatlan módon megteheti.

Hozzátette, egyelőre nem tapasztaltak visszaesést a beérkező kupakok számát illetően. „Tavaly szeptember végén hirdettük meg az óvodáknak és iskoláknak szóló kupakgyűjtő versenyünket, amely március 1-jéig tartott, és figyelembe véve, hogy már tavaly megkezdődött a visszaváltó-program a PET-palackoknak, nem tapasztaltak csökkenést, legalább ugyanannyi kupak gyűlt össze, mint az előző évben” – közölte.

Az említett verseny során közel 17 ezer kilogramm kupakot gyűjtöttek össze Székelyföld minden pontjáról, így az elmúlt hat év során, amióta a versenyt rendezik, ez volt a legeredményesebb akciójuk. A gyűjtésbe 148 óvodai csoport, 203 elemi- és 50 gimnáziumi osztály diákjai és pedagógusai kapcsolódtak be – tudtuk meg.

Fotó: LAB Életmentő Kupakok Egyesület/Facebook

A műanyag kupakok gyűjtése folyamatosan zajlik Kovászna, Hargita, Maros, Brassó és Kolozs megye több mint 60 gyűjtőpontján, így bárki könnyedén támogathatja a szervezet munkáját. „Igyekeztünk úgy megoldani, hogy minden nagyobb városban legyen gyűjtőpont, ha nem kereskedelmi egységek, akkor önkéntesek vállalták be, hogy összegyűjtik és leszállítják a kupakokat” – magyarázta az egyesület elnöke.

Az összegyűjtött kupakokat egy csíkszeredai cég veszi át újrahasznosítás céljából, az így kapott pénzből évente 100-120 rászoruló családnak és egyedülálló, idős személynek nyújtanak segítséget, élelmiszer- és ruhacsomagokat adományozva nekik. Emellett a gyerekeknek minden nyáron tábort szerveznek, ősszel pedig teljes tanfelszerelést állítanak össze számukra.

Bács Emese elmondta, jelenleg a pajzsmirigy-daganattal diagnosztizált Maksai Ildikó megsegítésére gyűjt adományokat a LAB Életmentő Kupakok Egyesület. A négy gyermeket nevelő hölgy kezelését egy németországi magánklinika vállalta, azonban a beavatkozás 35 ezer eurós költsége meghaladja a család anyagi lehetőségeit, így a sepsiszentgyörgyi civil szervezet sietett a segítségükre. Az adományokat a következő számlaszámra várják: Asociația L. A. B. Életmentő Kupakok, Swift-kód: RNCBROBU, RO71RNCB0124153488200001 (lej), RO17RNCB0124153488200003 (euró). Kérik, hogy utaláskor megjegyzésként tüntessék fel, „Ildikó”.

Fotó: Tamás Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. március 20., 7:20
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Ez a műanyagkupak-gyűjtés pótcselekvés. Mert eddig sem önmagában a kupak szennyezte a környezetet, hanem palackostól, mindenestől. Hogy az állam most döbbent rá, hogy tud tenni valamit, ami mellesleg más országokban évtizedek óta működik, nem változtat ezen a tényen. Lehetne ezt is hatékonyabban működtetni, de már az pozitív, hogy elkezdték. A betegeket pedig szintén lehetne hatékonyabban segíteni, feltéve ha lenne erre szándéka az államnak. Nincs. Ha lenne, akkor nem volna szükség arra, hogy azok akik segíteni szeretnének a betegeken, ilyen hülyeségre fecséreljék az idejüket, hogy kupakot gyűjtögetnek, hasznosabb módszerekkel foglalkoznának. De mert ők csak segíteni akarnak, de a fantáziájuk nem terjed ki arra, hogy melyek lehetnek a hasznosabb módszerek, marad a kupak. S csodálkozunk, hogy az amúgy jó szándékú segítség milyen csekély. Kupaknyi.