Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Simtea Adrian újságírónak készült, tűzoltóparancsnok lett

Simtea Adrian újságírónak készült, tűzoltóparancsnok lett Kovászna megye

Simtea Adrian alezredes, a Kovászna megyei katasztrófavédelmi felügyelőség új vezetője Pitești városában született 1980-ban, itt végezte iskolai tanulmányait is. Gyermekként nem álmodott arról, hogy egyszer tűzoltó lesz, újságíróként képzelte el a jövőjét, aztán egy „baleset” során mégis lánglovaggá vált. Megszerette a szakmát, és azóta újabb és újabb kihívások elé állítja magát.

Hirdetés
Hirdetés

– Miként választotta ezt a szakmát?
– A líceum elvégzése után új­ság­íróként álmodtam meg a jövőmet, ám egy nap édesapám előállt azzal, hogy milyen jó lenne, ha a bukaresti tűzoltó-akadémiára iratkoznék. Nem is tudtam, hogy létezik ilyen, de elmentem információkat kérni. Itt a jegyeim alapján a tiszti iskola felé irányítottak az illetékesek, és felvázolták a karrierépítési lehetőségeket. Tetszett, amit hallottam, sikeresen felvételiztem. Mondhatni, véletlenszerűen lettem tűzoltó, ám később annál jobban megszerettem ezt a szakmát. Brassóban kezdtem el pályafutásomat. Megszerettem a várost, a közösséget. Családommal jelen pillanatban is itt élek, innen ingázom Sepsiszentgyörgyre.

– Mi a legvonzóbb ebben a hivatásban?
– A tűzzel való harc nyűgöz le, a megelőzéstől kezdve a bevetésig, amikor már vészhelyzetben oltod a lángokat. Némi őrültség is kell ebben a szakmában, jómagam is több alkalommal kerültem életveszélyes helyzetbe. Az esetek több mint 90%-ban üresek a lángoló épületek, de amikor előfordul az ellenkezője, akkor bizony be kell menni a lángok közé túlélő keresése közben, és van, hogy szinte ránk szakad a mennyezet.

– Pszichikailag mennyire megterhelő ez a szakma? Családjának mennyit árul el a bevetések részleteiből?
– Nem viszem haza a munkámat, nem terhelem ezzel feleségemet. A lányom pedig kicsi ahhoz, hogy ilyesmiről beszéljek vele, de büszke arra, hogy édesapja tűzoltó. Főképp a közúti balesetek során látottak megrázóak, de vannak olyan banális személykeresési akciók is, amelyek végül rossz emléket hagynak bennem: egyszer egy eltűnt férfit kerestünk a sötét padlásra felmászva, amikor a lámpafények mellett haladva felakasztva találtuk meg, szinte beleszaladtunk az öngyilkos hullájába. Az embert megviseli az ilyesmi. Ezeket ellensúlyozza az életmentéssel járó elégtétel. No, meg a hobbijaim, az olvasás, a sakk, a foci, a tenisz, a szaladás.

– Hogyan éli meg ezt az új tisztséget? Milyen a viszonya alkalmazottaival?
– Egy újabb kihívást szerettem volna, ezért is szálltam versenybe a tisztségért. Lassan 14 éve dolgozom tűzoltóként mind a terepen, mind az irodaasztal mögött, így tudom, mi mivel jár. Nincs félsz bennem, eleget tudok tenni a feladatoknak. Szeretek emberközelben dolgozni, így kollegáimmal közösen, váll a váll mellett dolgozom, legutóbb például Sepsibükszádon oltottuk a lángoló plébániát.

– Milyen hiányosságokat azonosított, mik a jövőbeli tervei Háromszéken?
– Nagyon sok tervem van, amik hiányosságokat szüntetnének meg, de legfontosabb szerintem, hogy újra polgárközeli legyen a tűzoltóság. Sokan katonai rendszerként tekintenek ránk, amely nehézkes, tompa működésű. Ezen kell javítani, és elérni, hogy a polgárok baj esetén bizalommal tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot, és kérjék a segítségünket, hiszen van erőforrásunk a gondok orvoslására. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 27., 7:35
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Egy újabb túlfizetett ejtőernyős. Tudna valaki pontos számot, hányan dolgoznak a tűzoltóság kereten belül? És mekkora bérekért lötyögnek nap mint nap.
    Ha meg bevetés van nem ölik magukat esetleg csak ha életmentőéről van szó . Sajnos többször láttam akcióban , nagyobb a körítés mint a tényleges haszon. A sok dologtalan fiatal leteszi a stekszet és gondtalanul elvan, aztán meg ha baj van ami nem ég el azt szétverik, szetlocsoljak, hogy elrohad. Az irodistak és higgyék el nagyon sokan vannak és egy sem magyar, olyan lekezelőek, hogy az már tenyérbemaszo. A megyei tűzoltóság költségei messze nagyobbak mint a károk összege amit megelőznek. Nem beszélve arról, hogy egy kitűnő ejtőernyős fészek.