Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rajtolt a balneomap.ro oldal

Rajtolt a balneomap.ro oldal Kovászna megye

Hogyha egy jó ötlet mellé szenvedély, hozzáértés és kitartó munka társul, önmagán túlmutató értéket lehet létrehozni – erre példa a tegnap a Bálványos Resortban bemutatott digitális borvíztérkép, amely a háromnyelvű balneomap.ro oldalon érhető el.

Hirdetés
Hirdetés

A BalneoMap projektet a Transylvania Balneoturisztikai Klaszter kezdeményezte – feltérképezték, digitális lenyomatot készítettek a regionális gyógyforrásokról, és tudatosító kampányt indítottak a közösségek szintjén az ásványvizek és mofetták használatának előnyeiről. (Megjegyzendő, hogy ez esetben elődeink ismereteit kell visszahozni a köztudatba, hiszen századokon át éltek a gyógyvizek áldásos hatásaival, pusztán tapasztalati megfigyelésekre hagyatkozva.)

Európa termálvizeinek egyharmada Romániában van, kérdés, hogy mit kezdünk ezekkel? – tette fel a kérdést Borbély László államtanácsos, aki a Fenntartható Fejlődési Főosztály képviseletében volt jelen az eseményen. Okosan kell használnunk ezt a rendkívüli erőforrást, a gyógyvizeket, ásványvizeket, mofettákat, az elmúlt 30 évben ennél sokkal többet kellett volna tenni az ágazatért, ezért az ölünkben heverő kincsért – jelentette ki.

Vajda Lajos, a Transylvania Regionális Balneoturisztikai Klaszter alapítója szintén ezen a véleményen van: összefogunk, és együtt dolgozunk vagy „elpusztulunk”, elherdáljuk a lehetőségeinket. A fenntartható fejlődés ma már megkerülhetetlen, bármilyen területről legyen szó, két felbecsülhetetlen értékünkkel: a vízzel és a levegővel felelősen kell gazdálkodnunk. A balneoturisztikai klaszter regionális szervezet ezért jött létre 2014-ben, mert felismerték, hogy nincs elmozdulás a jó irányba, az ágazat összes faktorainak közös munkája nélkül nem lehet előrelépni.

Mátyus Enikő, a Transylvania Balneoturisztikai Klaszter mene­dzsere a BalneoMap projekt lelke, akinek a pár évvel ezelőtti ötletéből nőtt ki az a digitális térkép, amely a Közép-régió borvíz- és termálvízkincsét veszi lajstromba. Hatalmas munka van a balneomap.ro mögött, hiszen a pontos helyszínek megjelölésén túl számos (ellenőrzött!) tudnivalót összegyűjtöttek a vizek összetételét, gyógyhatását illetően, sőt, az egykor virágzó fürdőtelepülések múltjára és jelenére vonatkozó adatokat is.

A kutatás, digitalizáció, tudásalapú fejlesztés korszerű megközelítésében érdemes a turizmus ágazatát is fejleszteni, ennek a törekvésnek része a honlap, amely azonban nem egy lezárt projekt, sőt, a cél éppen az, hogy minél több érintett gazdagítsa a rendelkezésére álló tudással, információval, és ezáltal folyamatosan fejlődhessen, „annak érdekében, hogy a digitális térkép egy átfogó gyűjtőpontja és dinamikus eszköze legyen a balneológiának mint fejlesztendő területnek”.

Kovászna Megye Tanácsát Jakab István Barna alelnök képviselte, rámutatott: „aranyrögön üldögélünk, mégis koldulunk”. Látnunk kell, hogy „világhírű” borvizeinkről csak mi tudjuk, hogy világhírűek, a cél, hogy valóban tudjanak róla és idelátogassanak értük az emberek. Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Biró Barna Botond szerint a turizmuson belül is hangsúlyosabbá kell tenni az egészségturizmust, mert egyre nő rá a kereslet. Rasztovits Dávid, a balneomap.ro arculatáért felelős Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója a tervezés mögötti koncepcióról beszélt, dr. Dogaru Gabriela, a Romániai Balneológia Egyesület elnöke a szakterület jelenlegi helyzetét ismertette. 

Fotó: Tofán Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások