Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Sürget az idő

Sürget az idő Kovászna megye

Uzon község polgármestere, Bordás Enikő október végén aláírta a finanszírozási szerződést azon bikfalvi kúriák és hagyományos építésű parasztházak felújítására, amelyek a térség turisztikai vonz­erejét növelni hivatottak.

Hirdetés
Hirdetés

Hosszas előzetes egyeztetések után kiválasztották azt a nyolc ingatlant, amelyek tulajdonosaik beleegyezésével és további kezelési-karbantartási kötelezettségek vállalásával bekerülnek az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma által elindított, az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) pénzelt Hívogató Románia programba. Ezek az Erdélyi-, a Koréh Dénes-, a Hunyadi- és a Zsigmond-kúria, valamint a református egyház tulajdonában levő egykori harangozói lak, a tanító háza, a Páljános utca 67. és 42. szám alatti házak lesznek elsősorban külsőleg felújítva (falak, tetők, kerítések), vagy éppenséggel már elveszített jellegzetes vonásaikat állítják vissza.

Ez történik az utóbbi háznál, mely az önkormányzat tulajdona: ki kell venni a már beépített hőszigetelő ablakokat, és a hagyományos kereteket visszatenni. Az épületben, amelyen a községvezetés majd további munkálatokat is elvégez, egy múzeumot alakítanának ki, a melléképületekben pedig, működő műhelyekben mutatnák be a hagyományos mesterségeket, ezzel is a program végső célját szolgálnák, hogy a község idegenforgalmát fellendítsék. Jelenleg szakértői csapat végez falkutatásokat a kiszemelt épületeknél, majd további tanulmányok következnek.
Az épületek felújítását az Európai Uniós Források és Beruházások Minisztériuma (MIPE) irányítja, a munkálatok befejezésének határideje 2026. június 30-a.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük