Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nemzeti érzelmű jelölteket keres a Magyar Polgári Erő

Nemzeti érzelmű jelölteket keres a Magyar Polgári Erő Kovászna megye

A helyhatósági választásokon minden nagyobb székelyföldi városban polgármesterjelöltet állít a Magyar Polgári Erő párt (MPE), amelynek a toborzás mellett a legközelebbi célja, hogy a Székely Szabadság Napja alkalmából megszervezett sepsiszentgyörgyi és marosvásárhelyi megemlékezésen való részvételre buzdítson.

Hirdetés
Hirdetés

Erőss Bulcsú, az MPE sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az önkormányzati és az európai parlamenti választások összevonása nem befolyásolja a pártot abban, hogy majdnem minden székelyföldi városban polgármesterjelöltet állítson és teljes tanácsosi listával is előrukkoljon: kivételt képez Marosvásárhely és Szatmárnémeti, e két városban az MPE tárgyal az RMDSZ-szel, mert semmiképpen nem akarja a magyar képviseletet veszélyeztetni. Háromszéken elnökjelöltjük is lesz a megyei tanács élére.

A jelöltek tekintetében nem annyira a végzettség, mint az számít, hogy a nemzeti értékeket felvállalja az illető, azaz nemzetben gondolkodjon, valamint büntetlen előéletű legyen. Nem könnyű feladat a toborzás, ismerte el Erőss Bulcsú, mert egyrészt a jelölteknek is hátrányt jelenthet néha, ha az RMDSZ-szel szembehelyezkednek, másrészt a választók is passzívak.

Ugyanakkor az RMDSZ-szel szemben két tekintetben is kritikus álláspontra helyezkedett Erőss Bulcsú: egyrészt az érettségizőknek megszervezett román nyelvű felkészítőket ugyan fantasztikus ötletnek, de ugyanakkor „kampányszagúnak” és „tűzoltásnak” nevezte. Szerinte az RMDSZ-nek 26 év alatt, amíg kisebb-nagyobb szünetekkel kormányon volt, lett volna ideje úgy megváltoztatni az államnyelv tanításának módszertanát, hogy azt idegen nyelvként tanítsák. Igaz, hogy ez 11 éve megtörtént, de ezt nem látja elégségesnek az elnök, és idén még nem a kisebbségeknek szóló tanterv szerint érettségiznek a diákok, a digitális javítás pedig még inkább ellenük szól.

Másrészt arról sem volt túl jó véleménnyel a sepsiszentgyörgyi MPE-elnök, hogy a helyi RMDSZ-politikusok Marcel Ciolacu államelnök háromszéki látogatása kapcsán „az irodából üzengettek”, míg velük ellentétben Kulcsár-Terza József, az MPE ügyvivő elnöke a parlament képviselőházában mondta el, hogy autonómiát kell adni Székelyföldnek, és felszólalását magyar nyelven zárta. Ez minőségi különbséget jelent – fogalmazott Erőss Bulcsú, kifejtve meggyőződését arról, hogy magyarokként nagyon sokat kell hallatni a hangunk Bukarestben, hogy meg is hallják.

Igen fontosnak tekinti azt is, hogy a választási évben olyan erőt mutassunk fel kisebbségként, amelyet a románság nem tud megkerülni, figyelmen kívül hagyni. Erőss Bulcsú minden nemzeti érzelmű, illetve a párttal szimpatizáló személyt arra biztat, vegyen részt a március 10-i megemlékezéseken: a sepsiszentgyörgyi Turul-emlékműnél vasárnap délelőtt 10 órakor tartandó ünnepségen, illetve ha teheti, akkor Marosvásárhelyre is utazzon el és ott is vegyen részt a Székely Összetartozás Napja alkalmából szervezett felvonuláson.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások