Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mintegy ötven kilométer megyei út javításának munkálatai léptek következő szakaszba

Mintegy ötven kilométer megyei út javításának munkálatai léptek következő szakaszba Kovászna megye

Közelebb került a befejezéshez a háromszéki utakat érintő két, nagy volumenű munkálat. A Kovászna és Brassó megyét összekötő 33 kilométer hosszú útszakaszon, valamint a Kovászna és Hargita megyében húzódó megyeközi út 15 kilométeres Kovászna megyei szakaszán zajló feljavítások következő fázisáról és a projektek kiigazított költségvetéséről szerdán döntött a Kovászna megyei önkormányzat.

Hirdetés
Hirdetés

A megyetanács-elnök és további 25 megyei önkormányzati képviselő hagyta jóvá kedden a munkálatok utolsó, befejezési szakaszát. A Regionális Operatív Programból finanszírozott teljeskörű felújítások két részben valósulnak meg: az egyik a Málnásfürdőtől az ágostonfalvi hídig tartó 33 kilométeres szakasz, a másik a Baróttól Vargyasig tartó több mint 15 kilométeres szakasz. A Brassó megye határáig tartó projekt esetében 70 százalékban, a Hargita megyéig tartó szakasszal 65 százalékban készültek el.

A 122-es számú (Málnásfürdő-Nagybacon-Barót-Ágostonfalva) megyei út második fázisa megvalósításához szükséges összeg több mint 38 millió lej áfával együtt, ennek két százaléka terheli a megyei önkormányzatot, ami majdnem 657 ezer lej áfástól. A projekt összértéke tehát ezzel meghaladta a 102 millió lejt. Az itt folyó munka keretében hét híd javításra szorul, egy pedig teljes újjáépítésre.

álnásfürdő régi hídját márciusban bontották le, ennek helyére új kerül. Fotó: Tuchiluș Alex

A 131-es számú (Barót-Olasztelek-Vargyas) megyei út esetében a második szakasz befejezéséhez csaknem 25 millió lej szükségeltetik áfával együtt, ennek szintén két százalékát állja a megye, kicsivel több mint 258 ezer lejt. Ebben az esetben az összérték megközelíti a 64 millió lejt. Ezen a szakaszon a munkálatok nem mellesleg 18 híd és három vasúti átjáró feljavítását is tartalmazzák.

Teljesen új acélhíd épült Vargyason. Fotó: Tuchiluș Alex

Az uniós finanszírozású projekttel tehát csaknem 50 kilométer megyei út újul meg teljesen, beleértve hidakat, járdákat, kapubejárókat, vasúti átkelőket is, mindez 166 millió lej értékben. A második szakasz befejezése legkésőbb a 2029-es év végéig tolódhat ki mindkét esetben.

Fotó: Török Etele, Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. május 29., 21:40
  ÉRTÉKELÉS: 16

  A kézdivásárhelyi macskakő tetejére 20 centit és az ottlakók összepótolnak a büntetésre!!! Járhatatlan 1-1 szakasz!
  Nem a Gábor Áron idejében vagyunk! Letették nagyapáink a szekereket!!!

 • User
  Dátum: 2024. május 30., 19:19
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Kell az utjavitas nincs ezzel semmi gond,de konyorgom ki az a magastudasu mernok aki 10 km hosszan Kezdivasarhelytol …Torjan at folszedik az aszfaltot es ugyhagyjak??Szidjuk Dorelekot…..de mi….mivel allunk elobb??Nemlehet csak anyit folszedni amit be is tomnek?Sajnos ezek a fonokok nem sajat autoval jarnak,megbirja a ceg a javitast.