Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Minden negyedik háromszéki lakos szív- és érrendszeri betegségben szenved

Minden negyedik háromszéki lakos szív- és érrendszeri betegségben szenved Kovászna megye

A Kovászna Megyei Közegészségügy Igazgatóság (DSP) adatai szerint Háromszék lakosságának negyede szív- és érrendszeri betegségekben szenved, és több mint 2 százaléka túlsúllyal küzd. Szakemberrel vettünk górcső alá néhányat a magas vérnyomás- és vércukor kapcsán terjengő tévhitek közül.

Hirdetés
Hirdetés

A 200 ezres lélekszámú Kovászna megyében tavaly 50 ezernél több személy (a lakosság 25 százaléka) szív- és érrendszeri betegségben szenvedett, és több mint 28.300 lakost (a lakosság 14 százalékát) magas vérnyomással diagnosztizáltak, derül ki a közegészségügyi igazgatóság által közzétett adatokból. Emellett a háziorvosi rendelők nyilvántartása szerint a háromszéki lakosság 2,28 százaléka (4561 személy) volt túlsúlyos 2022-ben. A DSP adataiból továbbá kiderül, hogy tavaly 114 új szívrohamot jegyeztek, mely csak kevéssel tér el a 2021-ben jegyzett 116 esettől. Ami a cukorbetegeket illeti, tavaly 370 új 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyt vettek nyilvántartásba, így 2022 végén 6870 esetet jegyeztek a megyében.

„Magas vérnyomás és magas vércukor, a két néma gyilkos”

Hétvégén a KSE Sportnapok rendezvénysorozaton a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház orvosai és asszisztensei biztosították önkéntes alapon az orvosi ellátást, emellett ingyen vérnyomás- és vércukorszintmérésben részesítve az egészségükkel törődő személyeket. Dr. Farkas Hunor gasztroenterológus szakorvos a szombati napon tapasztaltak kapcsán néhány tévhitet is eloszlatott a magas vérnyomás kapcsán. Elöljáróban megjegyezte, a magas vérnyomást és a magas vércukrot orvosi körökben is „néma gyilkosokként” említik, hiszen a közhiedelemmel ellentétben igazából egyiknek sincsenek tünetei.

„A legtöbben nem érzik, hogy magas a vérnyomásuk. Egy nagyon komoly magas vérnyomásos krízis esetén előfordulhat orrvérzés, mellkasi fájdalom, szédülés, fejfájás, de tévhit, hogy a felsorolt tünetek magas vérnyomásnál minden esetben jelentkeznek” – hangsúlyozta.

Fontos a rendszeres felülvizsgálat

Hozzátette, nagyon kevés optimális vérnyomást mértek a sportnapokon. „Rengeteg fiatalnál is mértünk magas értékeket és ez a vércukorra is ugyanígy igaz” – hangsúlyozta. Megjegyezte, sok rutinos cukorbeteg úgy gondolja, hogy ő érzi, ha magas vagy éppen alacsony a vércukorszintje. „Ez azonban egyáltalán nem így van. A cukorbetegek figyelmét is próbáljuk mindig felhívni a rendszeres felülvizsgálat fontosságára, és itt jegyzem meg, hogy ismét van diabetológus a kézdivásárhelyi járóbetegrendelőben.”

Hangsúlyozta, nem lehet a tünetek hiányára hagyatkozni, kizárólag vérnyomásméréssel megállapítható, hogy valakinek van-e efféle problémája. „Több 40–50 év körül személy jött be azzal, hogy »nekem már mondták, hogy magasabb a vérnyomásom, de nem foglalkoztam vele«, erre mértünk egy súlyosan magas vérnyomást nyugalmi állapotban, délelőtt” – jegyezte meg, hozzátéve, bár az emberek sok esetben tudnak róla, hogy valami gondjuk van, ódzkodnak attól, hogy elkezdjenek egy kezelést. „Holott, ha valaki 60 éves korában ébred fel, és kérdezi az orvostól, hogy miért szívelégtelen, vagy miért van bármi egyéb kardiovaszkuláris problémája, a válasz a következő: azért, mert az elmúlt húsz évben volt egy kezeletlen vérnyomása” – hangsúlyozta.

Ne áltassuk magunkat

Ugyanígy a cukorbetegek nagy százaléka már az első konzultációra egy nagyon elhanyagolt diabétesszel érkezik, jegyezte meg. „A sportnapokon a vércukormérésnek inkább figyelemfelkeltő szerepe van, hiszen az ideális a reggeli éhomi vércukormérés. De sok esetben egy találomra mért magas vércukorszint már startból felállíthatja a cukorbetegség diagnózisát. Bár igaz, hogy bizonyos betegségek, akár egy fertőzés, lázas állapot emelheti a vércukorszintet, senki ne ringassa magát abba a tévhitbe, hogy megivott két sört és azért 200-as a vércukra. Ugyanígy több személynek el kellett mondani, hogy ha sörözik, az valóban megemeli időlegesen a vérnyomást, de nem 180-ra. Az emberek általában próbálják nyugtatni magukat, hogy most azért magas, mert éppen valami történt” – hangsúlyozta.

Fotó: Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. május 8., 18:37
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az emberek nyugtatják magukat, mert sok orvos a mindenhatót játsza!!!!
  Lassan sámánokhoz és gyógyfűvekhez kapaszkodunk, egészségünk érdekében!!!
  Rengeteg a tanulatlan, bunkó paraszt a dokik körében, a jobb orvosokra 1 proglamálásért 2 hónapot is kell várni!!!
  Aki nem hisz nekem, az vegye sorba és kérjen online előrejegyzést!!!!

 • User
  Dátum: 2023. május 8., 18:01
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A helytelen táplálkozás és az életvitel eredménye. Az állam azt szereti, hogy ha az ember él, fogyaszt, iszik, dohanyoz és nyugdíj előtt 5-10 évvel vagy nyugdíj után 1-5 évvel eltavozik az örök csatamezokre. Ha az államnak fontos lenne, hogy 120 évig egészségesen éljünk, akkor a sok adalek és pótló anyagokat betiltaná, kötelező lenne a napi tornaszas, mozgás, a helyes étrend.

   • User
    Dátum: 2023. május 9., 13:46
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Szalonnától és hústól még senki sem lett szívbajos. A megterhelő, egyhangú, alulfizetett, sokszor 3 váltásban, sok esetben évtizedekig végzett munka viszont felőrli az emberek egészségét. És itt már az állam is hibás bizony.

    • User
     Dátum: 2023. május 9., 15:47
     ÉRTÉKELÉS: 0

     Nem hát. Nem jött át az üzenet. Nem véletlenül van a cikkben említett arány. De tudom, itt mindenki mindenben és mindenkinél okosabb. Váljon egészségégére.

   • User
    Dátum: 2023. május 9., 14:07
    ÉRTÉKELÉS: 12

    18 évig a diák kb. az életének felét az iskolában tölti, ott szakemberek tanítják, képzik, programozzák a fiatal növendékeket az állam által jóváhagyott tanterv szerint. Itt háromszéken az átlagember jóval az országos átlagfizetés alatt keress, a továbbképzés nagyjából befejeződik a 12 osztály elvégzése után. Akik tovább tanulnak azoknak is nagyrésze kétes minőségű egyetemet végez. A tantervben sajnos nincs egy olyan tantárgy amely a helyes életmódot, táplálkozást, tanítaná. Hogy miért kellene az állam tanítsa és nem (csak) a szülő? Azért mert az átlagember úgymond „tanulatlan” ilyen téren, a TV, sajtó, a TikTok videocskak lekötik, programozzák, amelynek a célja, hogy minél több időt töltsünk velük hiszen a reklámok nézésével pénzt generalulk nekik és kevesebb időnk marad „fejlődni” más téren. A nem „felvilagosult” embert könnyebb vezetni mint a „felvilágosultat”. Az eletvitelunk lassan megváltozott/megváltozik, de az emberek többsége azzal maradt amit az iskolában és otthon tanult. Ha otthon a szülő szalonnát, sültet eszik, a gyerek nagyrésze is azt fog enni. De ezelőtt a szüleink több fizikai munkát végeztek, gyalogoltak és kevesebb időt töltöttek a TV, okostelefon, számítógép előtt. Tehát a „káros” zsiradékot elégették, amíg a fiatalok( mindenki) ugyanolyan étrendtöl elhiznak, megbetegszenek. És ne beszéljünk a sok különböző ízfokozokról, tartósítószertekről, édességekről, stb. ami nem használtak ezelőtt 30-50 évvel. A gyenge jövedelemből egyszerűen nem lehet egészségesen táplálkozni, ahhoz havonta 2xxx lejecskenel több kell, most megvesszük a „szemetett” a kereskedelemből és 5x évesen hirtelen eltavozunk.

 • User
  Dátum: 2023. május 8., 22:33
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Értékelem az akciót, sajnos arra nem tettek ki, hogy milyen sokat kell várni egy szakorvoshoz vagy milyen sokat kell fizetni mert éppen nincs ” keret” az ingyenes vizsgálatokra. Persze ez nem mentség de amikor az ember fizeti a biztosítást és nem jut ingyenes ellátáshoz az már baj. Heteket akár hónapokat kell várni a neurológushoz, diabetologushoz, itt nincs megelőzési program. Csoda e ha az ember későn kerül kezelesre? Nem mindenki engedhető meg a magán rendelőt ahol persze kap időpontot. A munkakör ősi vizsgálat is inkább formasag, papír nem más. Azért az átkosban akkor mentünk orvoshoz amikor betegek voltunk és mindig tudták fogadni, pedig akkor több lakosa volt az országnak. Valahol valami hibádzik…

 • User
  Dátum: 2023. május 8., 22:33
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A szupermarketek szerint minden második Kovászna megyei lakos potenciális vásárló! Ebből élnek. Az egészségügyi rendszer a betegrekből él. Az egyik is és a másik is klienseket keres. Ez azért van, mert a lakosság bizalma nagyon megcsappant mindkettő iránt! A,, világjárvány” óriási hasznot hozott az egészségügynek, a háború a szupermarketeknek(indokolatlan áremelés) de elvesztették az emberek bizalmát… Hiába volt az óriási háttérszél a média részéről, az emberek ráéreztek az átverésre… Mindjárt kötelező lesz betegnek lenni,, Nem te mondod meg, hogy beteg vagy-e, hanem mi! „-alapon. Ezt már átéltük nemrég.

 • User
  Dátum: 2023. május 9., 10:24
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Sajnos egy szakorvoshoz eljutni a korhaz teruleten luxus ! Mert idopontot nem kapsz,mert a nagy fizetesert az orvosnak eleg ha 10 beteget megnagyol,surgosegi beutaloval reggel 7 tol 2 ig varni kell,mert az elso aki programalva volt,aztan ha bejutsz,akkor hallgatni kell az orvos morgasat,h munkaidejen kivul kell megnezzen,miert nincs programalas,dehat ha surgosegi a beutalo????????? Aztan belekot az elo faba is,mert neki szabad! De bezzeg a maganba tudnak mosolyogni,kedvesnek lenni! mert ott fizetunk minimum 150 lejt! Ket het kezeles utan meg surgosegin kotni ki ismet,majd egy masik doki a maganba rende rakja,! Na ez van a roman egeszsegugyben! Fizetunk havonta,ellatast meg nem kapunk! Megfizetjuk az orvosi viszgalatokat,gyogyszereket! A kovid annyit csinalt az orvosoknak,h nem kell ,nem muszaly 10 betegnel tobbet fogadniuk,a fizetesuk meg jol megemeltek! El kenyelmesedtek,stb………….

 • User
  Dátum: 2023. május 9., 13:19
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Rendben. Akkor én, aki teljesen jól érzem magam elmegyek az orvoshoz, mert öntudatos állampolgár vagyok. A vizsgálatok kimutatnak vagy hét bajt, elvégre azért vizsgálatok… Koleszterin, vérnyomás, ízületek, csontok, szem, stb. A gyógyszeripar készséggel vár, hogy megmentsen. A doki felír 14 féle gyógyszert a legjobbakból, amelyek segítenek megelőzni a… Mit is? Na ez az! A memóriával is baj van! Gyógyszert neki! Aztán a dokit a gyógyszertár elküldi a legjobb ügynöknek járó jutalomnyaralásra én pedig három éven belül megyek a levesbe, mert a sok,, megelőzés „tönkretette a májamat, vesémet, gyomromat(pedig még gyomorvédőt is szedettek velem)! Hát nem, kösz! Ezt rengeteg ismerősöm eljátszotta, fél fizetés gyógyszerre, korához képest egészségesen, de az öntudatos állampolgár kötelességének eleget téve. Aztán,, csók, anyu! ” Jöhet a következő!

 • User
  Dátum: 2023. május 9., 15:10
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nagyon nehéz lefogyni és bármit is kitartóan, rendszeresen végezni. Reméljük hogy az orvosaink kitartobbak nálunk és nem adják fel unos untalan felhivni a figyelmünket a helytelen eletmodunkra ! Köszönet érte!

 • User
  Dátum: 2023. május 9., 20:30
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Én nem azt mondtam, hogy az állam nem kell tanítsa a gyerekeket, sőt! Csak itt egyelőre felnőttekről van szó… Mondjuk valószínű olyan felnőttek akik hanyagolták a tanulást, elég csak megnezni az itteni hozzászólásokat.

 • User
  Dátum: 2023. május 10., 14:41
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Senki sem tömi az emberbe az egészségtelen ételt. Csábítás persze van, hogy ezt edd, add ezt, de felnőtt ember vagy-e? Ha igen, dönts és ne hagyd magad befolyásolni.
  Nem csak a drága étel egészséges! Menj a piacra friss árut venni helyi kistermelőtől, zöldséget, tejterméket, húst (ne feldolgozott húst!), és ne a szupermarketből a sok hónapra tartósítottat. Ha azt mondod, a piacos műtrágyás vagy vegyszeres, termeld meg magadnak bioban, a kapa és a gyomlálás nem hagy vegyszermaradékot a retekbe. Mellesleg zsírégető hatása van 🙂
  Saját döntés, h mit eszel.
  NEM a hústól és NEM a zsírtól hízol, hanem a túlzott szénhidráttól: pizza, kenyér, pityóka, laskafélék és a sok bolti ilyen-olyan nasi. Marhahús alapú diéta is van, nem csak a káposztás 🙂
  Senki nem horgonyozza le az embert a TV, laptop, telefon elé, ez saját döntés szintén. Mozogj. Nem kell maratonit futni, egyszerűen csak sétáld le a napi 10000 métert. Ott a telefonodon a lépésmérő, állapítsd meg hónapról hónapra, hogy ismét minden nap megvot a 10000 lépés.
  Ne dohányozz! A legtöbb dohányos abba akarja hagyni. A legtöbb dohányos akaratgyenge és nem hagyja abba mégse. De senki nem dug cigarettát a szádba.
  Ne igyál (sokat)! Érett ember vagy, nem? Ki kell spanolni a dolgot az alkohollal, amíg szúrni kezd a májad…? Ok, te döntöttél úgy.
  Depis a világod és megsodorsz egy spanglit? Ez a legjobb eszköz? Tényleg? A te döntésed, OK.
  A lényeg az öntudatosság.
  Nem az orvos vigyáz az egészségedre, nem is a kórház (ha ott vagy, már nagy a baj), nem a szupermarket polcai, hanem te magad. Nem az állam, nem az iskola, nem a főnök, nem a barátaid, hanem te magad.
  Azzal csak ürügyet, kibúvót keresel, ha másban véled megtalálni az okát a bajaidnak. A panaszkodás az égvilágon semmit nem segít.
  Légy öntudatos!

  • User
   Dátum: 2023. május 10., 20:54
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Az emberiség nagy része a szokások rabja, ezért kellene kiskortol jó szokásokat népszerűsíteni, elsajátítani. A különböző drog, szerencsejáték, dohány, cigaretta függők többsége visszaesik a függőségbe ….így van az életvitelel is.

 • User
  Dátum: 2023. május 10., 17:19
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Szép napot kívánok, sajnos sok falusi kert már nem veteményesnek van használva, szép gyep, diszbokor van ültetve aminek nem vagyok ellenére de a kertben termelt friss saláta, fűszernövény, pár tő paradicsom és paprika gondozása kellemes időtöltés.