Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Minden korosztályt megszólítanak a Szent György Napok

Minden korosztályt megszólítanak a Szent György Napok Kovászna megye

A Szent György Napok fesztiválhétvégéjének kínálatából újabb helyszínekről és rendezvényekről tájékoztatták a sajtó képviselőit a városnapok szervezői: az ifjúságnak a volt dohánygyárban öt helyszínen is kínálnak programokat, míg a gyermekeket a központi parkban és a Székely Nemzeti Múzeum udvarán is számtalan tevékenységgel várják. A múzeum melletti Romkertben kap helyet a Borudvar, ahol az italok mellett zenei ínyencségeket kínálnak a felnőtteknek.

Hirdetés
Hirdetés

A múlt évihez hasonló struktúrával és programfelépítéssel várják a fiatalokat “A bázison”, a cigarettagyár területén, ugyanis az bevált és vonzónak bizonyult – tájékoztatott Vargha Fruzsina alpolgármester. Öt helyszínen különböző jellegű tevékenységekbe kapcsolódhatnak be a fiatalok, mindenki találhat a maga ízlésére való tevékenységet. Szakmai és kézműves jellegű, illetve zenei programokból áll össze a műsor, amely a környék lakosságára való tekintettel déltől éjfélig tart.

Idén az elektronikus zene lesz a középpontban, és nem marad el a Spotlight tehetségkutató sem, amelyre 29-en jelentkeztek a városból és környékéről, közülük 9-nek biztosítottak fellépési lehetőséget. Az elmúlt években több sikertörténet is itt kezdődött, tudtuk meg, többek között a Raklap együttes vagy az Erdély szerte ismert előadó, Kese is innen kapott lendületet.

A Mindcourtban kapnak helyet a közönségtalálkozók: Lidia Buble-val, a Bagosssy Brothers-szel, a Halott Pénz együttes tagjaival, de itt lesz Hevesi Kriszta, az ismert magyarországi szexuálpszichológus is, aki a párkapcsolatok intim, szenvedélyes oldaláról fog beszélni.

A kézművességet kedvelők szépítő kencéket alkothatnak Fazakas Katával, illetve hímezhetnek és más kézimunkatechnikákat is tanulhatnak a Craft Zone-ban, de lesz pszichológiai műhelymunka is, továbbá aktív kikapcsolódási lehetőségként teqball, tollaslabda és csocsó.

A Borudvarban blues, dzsessz, világzene, népzene, régizene hallgatható egy pohár bor mellett. Fotó: szentgyorgynapok.ro

A Borudvarban, mely idén a Székely Nemzeti Múzeum melletti romkertben kap helyet, hat borárustól és egy pálinkakésztőtől lehet majd beszerezni jófajta itókákat, ugyanakkor itt zenei ínyencségeket is kínálnak: régizenét (Codex együttes), marokkói zenét (Chalaban), magyar népzenét, illetve balkánit vagy világzenét (Napfonat együttes, Besh o drom) és a dzessz és a blues sem hiányozhat (New Fossils, Hajdú Klára Quartet, David Luca Trió, Bega Blues Band) – hallhattuk Erdei Anitától, a Kónya Ádám Művelődési Ház munkatársától.

A Gyermekváros mozgalmas, sokszereplős programokat kínáló része idén a központi parkban, csendesebb tevékenységekre invitáló része pedig a múzeumkertben berendezett három jurtában zajlik, tudtuk meg Dáncsuj Annamária főszervezőtől. A Guzsalyas jurtában többek között kötélveréssel, nemezeléssel, batikolással lehet ismerkedni, a könyves jurtában meséket hallhatnak, a Csodajurtában pedig hangszersimogatót találnak és művészi tevékenységekbe kapcsolódhatnak be a látogatók. Ugyanitt szombaton kosaras piknikre várják a családokat. Rossz idő esetén a múzeum hátsó épületébe költöznek a programok.

Fotó: szentgyorgynapok.ro

Az Erzsébet-parkban zajló programok (tiroli, társasjátékok) közül kiemelkedik a mozgáskorlátozottak és más fogyatékkal élők helyzetére érzékenyítő akadálypálya, illetve idén is pár órára kihozzák a menhelyi kutyákat, hátha sikerülne örökbe adni néhányat. A részletes programot és minden egyéb tudnivalót a városnapok honlapján találhatják meg az érdekeltek.

Jó pont a szervezőknek, hogy a hulladék mennyiségének csökkentése végett idén a városnapokon csak visszaváltható poharakból lehet fogyasztani az italokat. A ZĂ KUP nevű praktikus akasztós poharat 10 lejes betétdíj ellenében lehet kiváltani. Ezt minden újabb adag ital igénylésénél visszaváltják, új, tiszta poharat kap a fogyasztó, ha pedig azt eredeti állapotában leadja, a betétdíjat is visszakapja.

Fotó: szentgyorgynapok.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások