Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Honismereti túrával emlékeznek Kőrösi Csoma Sándorra és követőire

Honismereti túrával emlékeznek Kőrösi Csoma Sándorra és követőire Kovászna megye

Hatvannégy fős, zömében középiskolás diákokból és tanáraikból álló zarándokcsoport indul honismereti emléktúrára csütörtökön reggel Kézdivásárhelyről Kovásznára. A mintegy 25 kilométeres úton a résztvevők megismerkednek Kézdi- és Orbaiszék kulturális- és épített örökségével, este pedig csatlakoznak a 34. Csoma Napokat megnyitó fáklyás felvonuláshoz.

Hirdetés
Hirdetés

A gyalogtúra ötlete a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum munkaközösségében fogant meg Kőrősi Csoma Sándor nyelvtudós, könyvtáros, a tibeti-angol szótár megalkotója születésének 240. évfordulója és az ehhez kapcsolódó emlékév apropóján. Az esemény révén ugyanakkor Kőrösi követőiről, a szentkatolnai Bálint Gábor nyelvészről (1844-1913) és a nyujtódi Jakabos Ödön íróról, utazóról (1940-1979) is meg kívánnak emlékezni.

Dimény Attila muzeológus érdeklődésünkre elmondta, az esemény célja megismertetni a résztvevő fiatalokkal az említett három személy munkásságát, ugyanakkor egy kis ízelítőt nyújtani nekik abból a több ezer kilométeres gyalogútból, amelyet a nagy elődök megtettek.

A kezdeményezéshez partnereket kerestek, így a szervezésbe bekapcsolódott a Zöld Nap Egyesület, a kézdivásárhelyi Turisztikai Információs Iroda, illetve a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület, a Csoma Napok szervezője is. A közel kéthavi előkészítő munka során a szervezők kijelölték a mintegy 25 kilométeres túra útvonalát, meghatározták annak állomásait, illetve rögzítették az április 11-i dátumot, mely egyben Kőrösi Csoma Sándor halálának napja is.

A zarándokcsapatot Dimény Attila muzeológust vezeti majd. Fotó: Farkas Áron

„Ahhoz, hogy a terv megvalósuljon, diákok részvételére számítottunk, ezért megkerestünk három helyi középiskolát, a Gábor Áron Szakképző Líceumot, a Bod Péter Tanítóképzőt és a Nagy Mózes Főgimnáziumot. Az iskolákban nagyon pozitívan reagáltak a kezdeményezésre, mindhárom intézményből két-három tanár vállalta, hogy segít diákok toborzásában, és végül mintegy negyven fiatal csatlakozott a csapathoz” – magyarázta a céhtörténeti múzeum vezetője.

A zarándokok csütörtökön reggel 9 órakor indulnak útnak a Székely Katonanevelde udvaráról, tekintettel arra, hogy Kőrösi Csoma Sándor 1835-ben száz aranyat küldött haza Indiából, hogy az összegből ösztöndíjat létesítsenek a tanintézmény diákjai számára. A zarándokcsoport innen Jakabos Ödön házát érintve átvonul a régi református temetőbe, ahol Borcsa János irodalomtörténész kalauzolásával felkeresik Bálint Gábor és Jakabos Ödön sírhelyét.

A várost elhagyva Szentkatolna felé veszik az irányt, ahol megtekintik a Bálint Gábor emlékét őrző szobrokat és a nevét viselő iskolát, majd Gelence érintésével Haralyt veszik célba, hogy felkeressék a római katolikus templomot és temetőt. Zabolán megnézik a Csángó Néprajzi Múzeumot, illetve a református templomot, és a tervek szerint 17 óra körül érkeznek meg Kovásznára. A fürdővárosban körbejárják a városközpont nevezetességeit, majd csatlakoznak a 19 órától kezdődő fáklyás felvonuláshoz, amely a 34. Kőrősi Csoma Sándor Napok megnyitója is egyben.

Dimény Attila hangsúlyozta, a honismereti emléktúrához bárki csatlakozhat az útvonal által érintett településekről, a szervezők azonban csak a regisztrált diákok és tanárok Kovásznáról való hazaszállítását tudják biztosítani iskolabuszok segítségével, a külsős résztvevőknek maguknak kell gondoskodniuk hazautazásukról.

Fotó: Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük