Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Mi lesz a döggel?”

A folyamatos áremelkedések tükrében országos szinten, így megyénkben is nehézkes az állattetemek megsemmisítése: ez korábban is akadozott, hiszen a kormány által erre biztosított összegek csupán töredékét fedezik a szolgáltatás költségeinek.

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Örsi Csaba megyei főállatorvos rámutatott: régi probléma a természeti katasztrófák, közúti balesetek során közterületen elhullt állatok tetemeinek megsemmisítése. Hamar feltevődik ilyenkor a kérdés, hogy ki fizet, és mi lesz a döggel? Főként, hogy a megsemmisítésnél 6 lej/kilogrammal számolnak.

– Egy 400 kilogrammos szarvasmarha elégetése a szállítással együtt körülbelül 4 ezer lejre rúg. A gazdának 24 órán belül jelentenie kell az elpusztult jószágot az állatorvosnál, az állatorvos a helyi polgármesteri hivatalt riasztja, ők a megyei tanácsot értesítik, amelynek szerződése kell legyen egy szakcéggel – avatott be a részletekbe dr. Örsi.

Kovács Ödön megyemenedzser lapunknak elmondta, a kormány 1 lej/kilogrammos összeget biztosít az elszállításra, elégetésre. Ilyen körülmények között egyetlenegy megye sem tud szerződéseket kötni, hiszen ebből az összegből nem lehet kifizetni a környezetvédelmi illetéket, a gázt sem, és akkor még nem is beszéltünk a szállításra használt speciális autók fenntartásáról, a munkaerőről.

– Hangsúlyozni kell, hogy megyénkben – a Toró Impex cég vezetőségének, pontosabban az ő emberségüknek köszönhetően – eddig nem volt gond a tetemek elégetése terén. Évente körülbelül 20 elgázolt, elpusztult állatot kell elégetni. Kezelve van a jelenség, csak a „papírforma” nincs – de ez országos gond – megoldva – fejtette ki Kovács. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük