Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Merre tovább, RMDSZ?

Merre tovább, RMDSZ? Kovászna megye

Az Úz-völgyi katonai temető körül kitört botrány miatt az RMDSZ felmondta a parlamenti együttműködést a Szociáldemokrata Párt (PSD) – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalícióval. Az egyébként sokak által értékelt és indokolt kiállást követően azonban felmerül: mihez kezd a magyar képviselet a kisebbségbarátnak nehezen nevezhető ellenzék oldalán.

A jobbik megoldásnak mindig az tűnt, hogy egyik vagy másik párttal hosszabb távú együttműködésre rendezkedjünk be, mert akkor jobban lehet tervezni, hogy mit, miért tudunk érvényesíteni. Ez most alighanem megváltozik – mondta el megkeresésünkre Márton Árpád parlamenti képviselő.

– A teljes elszigetelődés nem pálya. Van egy másik megoldás is: előfordulhat, hogy egyik vagy másik pártnak fontos lehet egy olyan törvény, ami a mi szempontunkból „közömbös” – hogy így mondjam. Ilyen esetben, az illető pártok, hirtelen „nagyon megértőek” lehetnek egy pár szavazatért. Akkor így, tételenként bizonyos dolgokat segíthetünk megoldani azért, hogy egy nekünk fontos dolgot megszavazzanak – mondta a képviselő.

Márton Árpád szerint egy tartós kapcsolat kifizetődőbb, mert így előfordulhat, hogy „egy csomó dolog elúszik”, hisz az erősebb az elején mindig, nagy felbuzdulásában „büntetni akar”, és éreztetni azt, hogy „neked a fontos” jó kapcsolatot ápolni vele és nem fordítva.

Benkő Erika szerint az RMDSZ ezzel valóban „ellenzékbe sodródott”, de semmi mást nem tehetett.
– Eddig parlamenti szinten nagyon jó volt az együttműködés a kormánypártok és az RMDSZ között. Nos, innentől kezdve ez egy kicsit nehezebb lesz. A helyzet az, hogy az erdélyi magyarság egy része azért haragudott ránk, hogy segítjük a kormánypártot, viszont a „tiszta ellenzékiség” egy nagyon nehéz műfaj, legalábbis annyiban, amennyiben egy kisebbségi közösség legitim céljait érvényesíteni akarod. Most ezt fogjuk megpróbálni – összegezte a képviselő.

Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke múlt csütörtökön jelentette be, hogy az RMDSZ „okafogyottnak” tekinti a PSD–ALDE-kormánykoalícióval kötött együttműködési szerződést mindaddig, amíg az Úz-völgyi katonai temető ügye meg nem oldódik.

– A mai naptól kezdődően nem támogatjuk a kormányt és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését sem. A magunk részéről az együttműködési protokollumot az Úz-völgyi helyzet rendezéséig okafogyottnak tekintjük. A ma reggeli eseményekkel (a csíkszentmártoni alpolgármester kihallgatása – sz. m.) betelt a pohár. A kormány magatartását elfogadhatatlannak tartjuk, és továbbra is azt várjuk, hogy állítsa helyre az eredeti állapotokat az Úz-völgyi katonatemetőben, és indítson eljárást hivatalból a dormánfalvi polgármester és mindazok ellen, akik feszültségeket keltettek – jelentette ki Kelemen Hunor.
A székelyföldi helyi önkormányzatok ettől a héttől kezdődően felváltva a helyszínen tartanak „szimbolikus tanácsüléseket”, amelyen elfogadnak majd egy „Úz-völgyi nyilatkozatot” a temető meggyalázása ellen tiltakozandó. Ugyanakkor a székelyföldi román szervezetek fóruma is megemlékező ülésre készül az „Úz-völgyi román temetőben”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 29., 7:22
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Annyi eu s túlfizetett magyar van brüsszelben azok már nem kell csináljanak semmit?! Fidesz,udmr?! A 100.000eurós fizetés 1 évre nem elég, hogy sztrájkoljatok?!

 • User
  Dátum: 2019. május 29., 9:22
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Merre tovább, RMDSZ? jó kérdés ám…. addig amíg a képen latható színészből jogászba átvedlett, a parlamenti székbe betokosodott mintapéldányok képviselnek addig messze a fény az alagút végen. Jó ideje lenne egy kis takarítás főleg a parlamenti választások előtt.

 • User
  Dátum: 2019. június 6., 22:47
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Hat amit irnak az nagyonn valo dolog mindenek a teteje hogy a magyar nemzetert semmit ertsetek jo SEMMIT sem teszem az UDMR!!!es ha veluk szavazunk csak a tolvajokat a bitorlokat szavazzuk meg……….