Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ingyenes méhnyakrákszűrés

Ingyenes méhnyakrákszűrés Kovászna megye

Uniós finanszírozással, a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem és a Marosvásárhelyi Sürgősségi Klinika szervezésében átfogó méhnyakrákszűrési akció zajlik a székely megyékben, illetve a teljes közép-régióban. A Kovászna megyei kampány tegnap indult, ennek keretében először a 24–29 éves fiatal nőket, majd egy későbbi szakaszban a 30–64 éves korosztályt is szűrik.

Hirdetés
Hirdetés

– Az egyetlen olyan rákfajtáról van szó, amely időben felfedezve nagyon jól kezelhető, ezért ne halogassák a jelentkezést – tanácsolja lapunk által is dr. Finta Hajnal, a program Kovászna megyei koordinátora.
Mostantól gyakorlatilag a megye minden településén jelen lesz az a mobil nőgyógyászati rendelő, amelyben szakorvos vesz mintát a szűrésre jelentkező fiataloktól.

Az első napokban ugyanis ők vannak a célkeresztben, de augusztusban visszatér a megyébe a csapat, hogy az idősebbek szűrését is megkezdje. Az egész megyét lefedik. Folyik a szükséges jóváhagyások megszerzése ahhoz is, hogy a megye kórházai is bekapcsolódjanak a programba, így majd a járóbeteg-rendelőkben is lehetőség lesz a vizsgálat elvégzésére. Erre Szentgyörgyön már valószínűleg augusztusban sor kerül.

A teljesen ingyenes vizsgálat egyetlen feltétele az, hogy a szűrésre jelentkezőnek Kovászna megyei lakcíme legyen, de pl. egészségbiztosítással sem kell rendelkeznie. A teszteredményt két-három héten belül kapják meg az egyének, és ugyanakkor családorvosuk is. Amennyiben valakinek a Babeș–Papanicolau-teszt elvégzése után pozitív teszteredménye lesz, egy újabb mintavételre is meghívják az illetőt, amennyiben pedig az megerősíti az előző diagnózist, további nőgyógyászati szakvizsgálatokra utasítják az illetőt. Fontos tudni, hogy betegség esetén a teljes kezelés ingyenes a páciens számára. Ne halogassák tehát a jelentkezést – tanácsolja a doktornő – hiszen épp az a cél, hogy ahol gond van (rákveszély), a preventív vizsgálattal tényleg időben felfedezzék azt.

A kampány keretében a mobil rendelő először Illyefalván állt szolgálatba, szerdán Gelencén (10 h), Haralyban (16 h) és Hilibben (18 h), csütörtökön 10-től pedig Torján lesz jelen.
A méhnyakrákszűrési kampány teljes költségvetése 10,5 millió euró, amely 170 ezer nő szűrését teszi lehetővé. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások