Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem árt az óvatosság!

Nem árt az óvatosság! Kovászna megye

Bár a koronavírus-fertőzések az utóbbi időben statisztikailag nem járnak olyan súlyos szövődményekkel, mint ezelőtt egy esztendővel, nem árt az óvatosság – vélekedett júliusi sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa. Dr. Ráduly István beszélt még egyebek mellett a medvekérdésről, és bejelentette: augusztus első csütörtöki napján Kézdivásárhelyen tart meghallgatást.

Hirdetés
Hirdetés

A prefektus elmondta: az utóbbi időben 230 körül volt a napi fertőzöttek száma a megyében, ez nagyjából megegyezik a március közepén regisztrált adatokkal.

Európa-szerte nő a fertőzések száma, ez néhány hét késéssel hozzánk is begyűrűzik, korábban is így történt. Egyes országokban utazási korlátozásokat rendeltek el, máshol visszavezették (volt, ahol el sem törölték) a maszkviselési kötelezettséget a közszállítási eszközökön, zsúfolt tereken, üzletekben, piacokon. „Nálunk még nem súlyos a helyzet, de nem árt az óvatosság” – nyilatkozta Ráduly István, aki szerint „semmi baj nem lehet abból”, ha idős, és/vagy krónikus betegségben szenvedő, vagy legyengült immunitású személyek felteszik a maszkot, ha tömegbe mennek. Jelenleg Kovászna megyében 18 személy szorul kórházi kezelésre, és – főleg idősebb személyeknél – súlyos esetek is vannak.

A medvekérdésről szólva a prefektus elmondta: márciusban 9, áprilisban 5, májusban 13, júniusban 22, júliusban eddig 31 esetben érkezett bejelentés a 112-es egységes segélyhívószámra lakott területen előforduló medvék miatt. A medvék által idén okozott kár összemérhető azzal, amit a vadak 2021-ben egész évben okoztak.

2022-ben, június 30-áig 181 (tavaly egész évben 221) támadást regisztráltak háziállatok ellen (25 szarvasmarha, 146 juh, 2 kecske, 7 sertés, 1 nyúl), 31 méhcsaládot, 325 háziszárnyast és 0,39 hektár mezőgazdasági terményt tettek tönkre a medvék. Az első félévben a Kovászna megyei gazdák 88 kártérítési iratcsomót nyújtottak be, összesen több mint 270 ezer lej értékben. Sajnos két olyan eset is volt, amikor a medve emberre támadt, ami akkor is nagyon súlyos, ha az illetők túlélték a támadást. Idén egyébként 13 medvére kértek kilövési engedélyt, ezek közül tízet érvényesítettek is – mondta a prefektus, aki több határozottságot kért a polgármesterektől.

A prefektúra több találkozót szervezett a polgármesterekkel (legutóbbit a hétfőn), aminek nyomán eljuttatták a környezetvédelmi minisztériumba a településvezetők javaslatait. A polgármesterek úgy látják, túl sok idő telik el a medvetámadás (a 112-es egysége segélyhívószámra leadott riasztás) és a csendőrök közbelépése között, illetve addig, amíg összegyűl az illetékes bizottság. Ugyanakkor azt szeretnék, hogy ne csak az állatállományban és mezőgazdasági terményben tett kár után lehessen kártérítést kérni, hanem ennek körét terjesszék ki a házakban, épületekben tett rongálásokra, illetve emberek elleni támadásokra is, és kérik azoknak a polgároknak a megbírságolását, akik felelőtlen módon etetik a vadakat. Az elöljárók szerint azonban ezek az intézkedések is csak átmeneti megoldást jelenthetnek: a medvepopuláció észszerű szabályozását a 2016 előtti vadászati kvóta visszaállításával lehetne elérni.

A csendőrség a maga részéről kifogásolta, hogy sok esetben riasztásra csak ők vonulnak ki, az illetékes helyi bizottság tagjai arrafelé sem mennek. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük