Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem csak Tusványos örök

Interjút készített a Digi24.ro hírportál Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel Orbán Viktor szombaton elhangzott tusványosi beszéde kapcsán. A román politikus ebben sajnálatosnak nevezte, hogy „a mindannyiunkat érintő mostani globális helyzet közepette Románia területéről terjesztenek” az Európai Uniót, az európai szolidaritást, az Oroszország elleni szankciókat és a nyugati értékeket bíráló nézeteket, mert ezek nem egyeznek a hivatalos román álláspontta.

Egy ország diplomáciai vezetőjének nemcsak joga, hanem egyben kötelessége kifejteni az általa képviselt kormány álláspontját egy-egy kérdéssel kapcsolatban, így a románnak is. Az viszont nem, hogy sértő jelzővel illesse valakinek a véleménynyilvánítását. Még akkor sem, ha a kettejük megítélése homlokegyenest eltér egymástól. Így azonosulás helyett Bogdan Aurescunak is el kellett volna utasítania az őt faggató riporter minősítését, aki provokatívnak bélyegezte a magyar miniszterelnök ukrán–orosz háborúra vonatkozó kijelentéseit.

Történt és történik mindez annak ellenére, hogy a magyar kormányfő ezúttal visszafogott volt a minket érő támadásokat és jogsérelmeket illetően. Még a sepsiszentgyörgyi labdarúgócsapat nemzetközi mérkőzésének román tévéadók általi közvetítése megtagadását sem tette szóvá. Nekünk viszont – a többi mellett – ezt az aljasságot sem szabad elfelejteni.

A szomszédban dühöngő és egyre nagyobb méreteket öltő háború tragikus fényében különben a magatartása teljesen érthető. Most ugyanis nem a sérelmek felhánytorgatásának, hanem a béke megteremtéséhez szükséges összefogás és erőfeszítések ideje van. A nyilatkozatok szintjén Bukarest is így látja, a gyakorlatban viszont ennek az ellenkezőjét teszi. Legalábbis az erdélyi magyarság és Magyarország viszonylatában. És ez szomorú, mert az érdekeink sok tekintetben azonosak, de úgy látszik, hogy erre a Dîmbovița partján még mindig nem jöttek rá.

Ami Orbán Viktor előadásának a román médiában, valamint a politikusi fejekben lecsapódott értelmezését illeti, kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy nem csak Tusványos örök, hanem bizonyos körökben az Orbán- és magyarellenesség is. Ennek a megváltoztatása nemes célkitűzés és egyben kihívás is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük