Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megbeszélés a városházán

Megbeszélés a városházán Kovászna megye

A baróti polgármesteri hivatalban nemrég a baróti, illetve a felsőrákosi roma közösségek képviselőivel egyeztetett a város elöljárósága. Szóba kerültek időszerű gondok, amelyekre megoldási javaslatokat kértek és kaptak a városvezetéstől a romák képviselői.

A Benedek-Huszár János polgármester által kezdeményezett találkozón a baróti romákat Bódi Sámuel (Dózsa tér), Lakatos Béla és Voicu Remus (B1-es és B2-es tömbház) képviselték, míg Felsőrákosról Bálint Jenő volt jelen, illetve az önkormányzat részéről a városvezető mellett Szakács László alpolgármester és Demeter Zoltán polgármesteri tanácsadó vettek részt a megbeszélésen.
Mint arról Demeter Zoltán tanácsadó lapunknak beszámolt, a tanácskozás elsődleges célja az volt, hogy az önkormányzat és a romák között gördülékeny kapcsolat alakuljon ki, illetve hogy a kapcsolattartást rendszeressé tegyék azért, hogy a romák problémáiról a polgármesteri hivatalban is tudjanak, s hogy azokra időben, lehetőségeik szerint megoldásokat kereshessenek.

Hirdetés
Hirdetés

– A polgármester azt szeretné, ha gondjaikat a romák tolmácsolnák képviselőiken keresztül a hivatal felé, ugyanakkor a városvezetésnek is érdeke, hogy legyen, akihez fordulni, amikor közölnivalójuk van a romákkal – nyomatékosította a tanácsadó.

A beszélgetésen szóba kerültek a baróti városközponttól nem messze található B1-es és B2-es tömbházakban (Baróton cigány­blokként ismert – szerk.) lakó romák által felhalmozott adósságok, melyeknek újraütemezését kérték az ott lakók képviselői. Ezek a lakások részben a város tulajdonában vannak, az ott élők egy része a lakásbéreket elmulasztotta rendszeresen fizetni, tetemes adósságokat halmozva így fel.

– Erre az adósságügyre még később visszatérnek, egyelőre folyamatban van a felleltározása annak, hogy ki, hogyan áll, mennyire van napirenden a bérek fizetésével, kinek mennyi az elmaradása. Miután végeznek az összesítéssel, újabb megbeszélésre kerül sor – mondta Demeter.

Lakatos Béla és Voicu Remus kérte, hogy magát a tömbházat és annak környékét is segítsen rendbe szedni a hivatal – kavicsozásról és meszelésről volna szó. A polgármesteri hivatal ugyanakkor rendezni szeretné a tömbház háta mögötti teret, ezért a jelenleg fa tárolására használt bódékat le kell bontani. Ez esetben a képviselők azt kérték, a hivatal akkor biztosítson más helyet a tűzifa tárolására.

A Dózsa-tériek egyik legfontosabb gondjaként a telekkönyvezések megoldása merült fel, mások gázt is vezettetnének ide, ugyanakkor Bódi Sámuel kérte a Dózsa utcában felgyűlő esővíz elvezetését és egy kisebb híd megjavítását, illetve a szennyvízhálózat bekötését a Közép-Víz utcai részre.

Bálint Jenő felsőrákosi roma képviselő a Várhegyalja kavicsozásában számít a hivatal segítségére, de szóba került a faluban némely roma család miatt megromlott közbiztonság is, aminek javítását a polgármester egy térfigyelő kamerarendszer telepítésében látja. A képviselő továbbá az illegális szeméttelepek felszámolásában és az utak mentén elszórt hulladékok összegyűjtésében való közreműködését ajánlotta fel.

– Benedek-Huszár János polgármester a találkozás összegzéseként arra kérte a romák képviselőit, hogy jöjjenek bátran, és jelezzék a továbbiakban is a hivatal felé gondjaikat, hogy azokra a lehetőségek függvényében tudjanak konkrét megoldásokat javasolni és foganatosítani – fogalmazott Demeter Zoltán.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások