Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Maradandó életmű

Maradandó életmű Kovászna megye

Halálának harmadik évfordulóján Baróton is megemlékeztek Nagy-Kopeczky Kálmán bábszínészről, rendezőről, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház alapítójáról, a baróti művelődési ház egykori Ákombákom bábcsoportjának vezetőjéről.

A megemlékezést számos érdeklődő jelenlétében, a baróti művelődési ház Bodosi Dániel-termében tartották azon bábok társaságában, melyek a néhai nagybaconi óvónő, Polgár Sarolta gyűjteményéből származnak, s melyeknek kiállítását maga Nagy Kopeczky Kálmán nyitotta meg 2015 júniusában, felelevenítve akkor az erdővidéki bábjátszás ’70-es, ’80-as évekbeli nagyratörő hagyományait. Az 1972-ben született bábszínészre a jelenleg a baróti művelődési háznál dolgozó Nagy Kopeczky Annamária, valamint Péter Orsolya, a Cimborák Bábszínház művészeti vezetője emlékezett, majd a jelenlevők az Erdélyi Magyar Televízió Kultúrcsepp című műsorának Nagy Kopeczky Kálmánnal készült képsorait láthatták, végül felvételről a bábrendező egyik nagy sikernek örvendő utolsó bábelőadását is megtekinthették.

Hirdetés
Hirdetés

„Nagy-Kopeczky Kálmán olyan ember volt, aki felettünk élt egy dimenzióval” – emlékeztek vissza rá méltatói, nagyon szerette a gyermekeket, komolyan vette őket. Még az utcán is majdnem minden gyermeket név szerint ismert” – méltatták. Munkásságát számos díjjal ismerték el, utoljára 2015-ben az általa rendezett Verstől versig hajt a csordás című előadás Kányádi Sándor költői világának művészi látvánnyá formálásáért kapott díjat Kolozsváron a báb- és marionettszínházak nemzetközi fesztiválján, Nagyváradon pedig az erdélyi magyar bábszínházak fesztiválján ugyanazt az előadást a legjobb alakításért járó díjjal jutalmazták. „A mi dolgunk, hogy Nagy Kopeczky Kálmán örökségét továbbvigyük, folytassuk, mert akkor ő is tovább él” – hangzott el végül a megemlékezésen. <

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük