Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Már lehet jelentkezni a 13. Székely Vágtára

Már lehet jelentkezni a 13. Székely Vágtára Kovászna megye

Idén június 21-23. között szervezik meg a Székely Vágtát a maksai Óriáspince-tetőn, a versenyre való jelentkezést már elindították. A 13. alkalommal sorra kerülő rendezvény némileg módosított nevezési feltételeiről, idei programjáról és a székelyföldi lovassport jelentőségéről számoltak be a szervezők.

Hirdetés
Hirdetés

Nem csak versennyé, hanem valódi családi lovas hétvégévé nőtte ki magát a 2011 óta megrendezett Székely Vágta, a budapesti Nemzeti Vágta hivatalos előfutama. Vargha Fruzsina sepsiszentgyörgyi alpolgármester szerint örvendetes, hogy mostanra a lovassportokkal nem csak a testi egészségmegőrzést serkentik, hanem pszichológiai, mentálhigiénés foglalkozásokat is biztosítanak a környékbeli lovardákban. A vágta zenés, kulturális programokban is gazdag, ezekről az illetékes szervezők meséltek.

Látványos rockoperával készülnek

Az újdonságok egyike, hogy a Góbé olimpián különböző versenyszámokkal készülnek, például szekértolással, ugyanakkor vasárnap 14 órától látványos agárfuttatást is szerveznek. Magyarósi Imola, a Vadon Egyesület elnöke visszaemlékezett, hogy a színpad sorsa mindig kihívást okozott a szervezőknek: egy ideig a versenypálya közepére helyezték, de ott nehezen közelíthette meg a közönség, ezért tavaly a koncertek idejére lebontották az ideiglenesen felállított kerítéseket. Idén a színpad teljesen új helyet kap a vásárosok területén.

Dancs Zsolt, Magyarósi Imola, Vargha Fruzsina és Demeter János. Fotó: Tuchiluș Alex

Dancs Zsolt producer szerint 13 éve merészet álmodtak a Székely Vágta megszervezésével, ugyanis a helyszíni körülmények és az időjárási viszonyoknak való kitettség összetett logisztikát követelt meg. A kemény munkát viszont mindig siker koronázta, ezért idén ismét különlegességgel rukkolnak elő. A szervezők felkérésére ugyanis újrarendezi és premierben mutatja be a Honfoglalás című rockoperát a Magyar Nemzeti Lovas Színház, Pintér Tibor vezetésével. Húsz beidomított lóval és 55 színésszel, táncossal érkeznek. A nyilvános főpróbát június 21-én, pénteken este 21 órakor tekinthetik meg az érdeklődők, a bemutatóra pedig 22-én, szintén 21 órától kerül sor. Eső esetén vasárnapra tolják az előadást. Ugyancsak az utolsó napon este 20 órakor az új Bojtorján együttes lép fel Pomázi Zoltán vezetésével.

A nevezési feltételekről

A megváltozott versenyfeltételekről Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója számolt be. Kihangsúlyozta, hogy idén a könnyebb adatfeldolgozás érdekében kizárólag online lehet jelentkezni az esemény oldalán vagy a nevezes@szekelyvagta.ro e-mail címen. A jelentkezéseket május 31-ig fogadják.

Azok a résztvevők, akiknek lovai sikeresen szerepeltek az egészségügyi vizsgán és ezáltal elnyerték a versenyen való indulás jogát, pénzbeli jutalomban is részesültek az elmúlt években. Az anyagi ösztönzést továbbra is biztosítják, azzal a különbséggel, hogy a Góbé futamra benevezők juttatását a Székely Vágta versenyzőihez igazították, így mindkét kategóriában 1500 lejes sporttámogatás jár.

Újdonságként a kishuszár vágtán is két korcsoportra bontják az indulókat. Fotó: Codra Botond

A Nemzeti Vágta újításaihoz alkalmazkodva a székelyföldi rendezvényen is két korcsoportra osztják a kishuszár vágtát, hogy nagyobb eséllyel induljanak a fiatalabb és idősebb jelentkezők. Demeter János szerint ez méltányos engedmény az ifjú jelentkezőkkel szemben, hiszen már egy év korkülönbség esetén is nagy lehet az eltérés két gyerek között. Ennek részleteiről a későbbiekben számolnak be.

A díjak maradnak

A szabályzat a lovak típusát illetően nem változott, a jelentkezés korhatára továbbra is 18 év a Székely Vágtára és 16 év a Góbé futamra. Ugyanakkor a díjazás is a régi maradt: az előfutam győztese 1000 lejjel, a döntő első helyezettje 6000, a második 4000, a harmadik 3000, a negyedik helyezett 2000 lejjel gazdagodik. A Góbé futamon az első díjért 3000, a másodikért 2500, és a harmadikért 2000 lej jár.

Bár a világjárvány után nehezen tértek vissza a nyeregbe, a szervezők szerint évente így is legalább 16-20-an jelentkeznek a Székely Vágtára és a Góbé futamra is külön-külön. 2023-ban a Nemzeti Vágta kvalifikációs futamában Tamás Csaba győzedelmeskedett Sepsiszentgyörgy színeiben, azonban a döntőben lova sérülése miatt visszalépett. A tavalyi Székely Vágta második helyezettje Farkaslakáról, a harmadik Székelyberéről, a negyedik dobogós pedig Kilyénből érkezett. 

Új helyre költözik a színpad. Fotó: Pinti Attila

Az idei rendezvény fővédnöke Pótápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és az erdélyi lovassport kiemelkedő támogatója. A kommentátorok Bajkó Tibor és Nagy Endre. Mivel egyre több román ajkú érdeklődő is érkezik az Óriáspince-tetőre, a szervezők román nyelvű kommentátort is biztosítanak.

Címlapfotó: Dénes Botond

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük