Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ma kezdődik a próbaérettségi

Ma kezdődik a próbaérettségi Kovászna megye

Tavaly a járványveszély miatt elmaradt a próbaérettségi, idén az iskolák szeretnék pótolni ezt a hiányosságot. A nagy próbatételt megelőző szimulálás ma kezdődik, egy hét múlva startol az előkészítő osztályosok iratkozása is.

Hirdetés
Hirdetés

A járványhelyzet miatt tavaly atipikus módon zajlott az érettségi, és a vírus miatti lezárás okán elmaradtak azok az előzetes felmérések is, amik képet adtak a diákoknak, hogy miként állnak a felkészültség terén. Idén szerencsére ezt a hiányosságot lehet pótolni.

Bejan András, a Nagy Mózes Líceum igazgatója érdeklődésünkre elmondta: ma kezdődik az írásos felmérés román nyelvből, holnap a matematika és a történelem van soron, 24-én a választott tantárgy, csütörtökön pedig a magyar nyelv és irodalom. „A dolgozatokat helyben javítjuk, a jegyeket a tanulók kérésére a katalógusba is be lehet írni” – tette hozzá Bejan.

A jövő héten a nyolcadikosok felmérése is megkezdődik, 29-én románból, 30-án matematikából, 31-én pedig magyar nyelv és irodalomból. A nyolcadikosok számára is egy új vizsgarendszer van kialakulóban, új tételrendszerekkel, amik a tanügyminisztérium honlapján tanulmányozhatók, a felső tagozatos végzős diákok szintén ugyanott tájékozódhatnak a tételekről.

„Az előző évekhez képest kicsit eltolódott az előkészítősök beiratkozásának időpontja, ugyanis pár napja véglegesítette a minisztérium, hogy idén – miután a tanfelügyelőség meghatározta az iskolák számára az előkészítő osztályok számát – elindulhat a nulladik osztályosok felvétele. Az óvodások, akik betöltötték a hatodik életévüket, iskolakötelessé válnak, és úgy, ahogy sok évvel ezelőtt meghatározták az iskolakörzeteket, aszerint tudnak a lakóhelyüknek megfelelően beiratkozni a körzethez tartozó tanintézménybe. Az iskolák titkárságai március 29-e és április 28-a között megkezdik a gyerekek beíratását, amihez szükséges egy, a titkárságokon igényelhető beiratkozási formanyomtatvány kitöltése, a gyermek keresztlevele és a szülők személyazonossági igazolványa is, amiből kitűnik az állandó lakcím” – magyarázta a főbb tudnivalókat az igazgató, hozzátéve, hogy egy számítógépes rendszer segítségével fog zajlani a folyamat, ami remélhetőleg március 29-én már működőképes lesz. „A lakókörzethez tartozó iskolába joga van a gyereknek beiratkozni, éppen ezért nem kell megrohanni a tanintézményeket, mert nem iratkozási sorrendet veszünk figyelembe” – hangsúlyozta. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások