Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újabb ritka műtétet végeztek

Újabb ritka műtétet végeztek Kovászna megye

Világszerte ritkának számító műtétet végeztek a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház szív- és érsebész orvosai. Bár nem volt veszélytelen, jól sikerült – számoltak be sajtóértekezleten az orvosok.

Hirdetés
Hirdetés

A napokban végrehajtott műtétet az országban mindössze két alkalommal, sőt világszerte is csak megközelítőleg ötvenszer végezték el eddig. Az online sajtóértekezleten dr. Sorin Baloș brassói szívsebész és kollégája, dr. Györbíró László sepsiszentgyörgyi érsebész elmondta, szokatlan eljárást alkalmaztak egy Hargita megyei páciensen: tekintettel arra, hogy a beteg mindössze 53 éves, olyan megoldást kellett találni, amely optimálisan tudja biztosítani mindkét láb vérellátását hosszú távon is, így jött szóba az újszerű megoldás. Az érsebész rámutatott: átlagos esetben ilyenkor a hasi aortából látják el vérrel a két lábat, azonban ebben a helyzetben ezt nem lehetett kivitelezni, ezért kellett távolabbról „hozni” a vért.

Az új eljárás révén a szívből a vér kifelé áramlását biztosító aortához, a szívhez nagyjából 4 cm közelségben csatoltak egy mesterséges eret, ami Németországból érkezett, és hosszú éveken át gond nélkül képes elegendő vért juttatni a végtagokba. Az eret 40 centiméter „utat” megtéve juttatták el a két comb ütőereihez. A műtét nem volt veszélytelen, ám az aneszteziológusok, dr. Buzsi Janka és dr. Costache Cătălin különböző gyógyszerek adagolásával stabilan tudták tartani a beteg vérnyomását és egyenletes szívműködését.

A végeredménnyel rendkívül elégedettek az orvosok: a lábadozó beteg mindkét lába meleg, tehát megfelelő mennyiségű vér jut el a végtagokba. A páciensre hosszú pihenés vár, szternotómiás beavatkozáson esett át, azaz felnyitották a mellkasát, testének a jobb oldalán levezették az eret, illetve lágyéktájban két bemetszésen át bevezették a combütőérbe. Az orvosok becslése szerint, ha más egészségügyi probléma nem lép fel, a hölgy hosszú élet elé nézhet.

– A sepsiszentgyörgyi kórházban jól képzett és elhivatott orvosok dolgoznak, az a célunk, hogy megkapják a nekik járó elismerést. Azért, hogy a pácienseink újra egészségesek lehessenek nem elég az épület felújítása, felszerelése, hanem kellenek a szakemberek, akik tényleg akarnak tenni a betegekért – nyugtázta András-Nagy Róbert, a kórház menedzsere.

A műtétet végző dr. Sorin Baloș, a Brassói Megyei Kórház orvosa 20 éves tapasztalattal rendelkezik a szívsebészet szakterületén. Elmondása szerint megtiszteltetés volt kollégájával, dr. Györbiró Lászlóval sikeresen véghezvinni ezt a rendkívüli műtétet, mely premiernek számít Sepsiszentgyörgyön.

– Itt minden feltétel adott ahhoz, hogy sikerre vigyük a beavatkozást, örömmel töltött el, hogy a szentgyörgyi orvoskollégák ilyen profi módon viszonyultak az egész procedúrához. Remélem, ez az együttműködés a jövőben is fennmarad – mondta az orvos. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások