Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közel 7 lejt spórol mindenki

Közel 7 lejt spórol mindenki Kovászna megye

A Kovászna megyei hulladékbegyújtó cégek idén 20-50 százalékos áremelésre kényszerültek. A Kovászna Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) igazgatója szerint azért csak ennyivel, mert sikerült 12 OIREP-szervezettel szerződést kötniük.

A Kovászna Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) rendszerint „láthatatlan” tevékenységet folytat, amelyet azonban az emberek mégis éreznek, leginkább a pénztárcájukon – mondja az igazgatója, Ambrus József. Tevékenysége többek között azt célozza, hogy az újrahasznosítható hulladékokat értékesítsék, azokat, amelyeket pedig már nem lehet nyersanyaggá alakítani, a szemétlerakóban úgy tárolják, hogy ne szennyezzék a környezetet.

Ambrus szerint, bár sokan gondolják azt, hogy Kovászna megyében a legdrágább a szemétszállítás, ez távolról sincs így, a kézdivásárhelyi Gosp–Com, a kovásznai Gos–Transcom, a bodzavidéki IBSV és a megye javát lefedő TEGA az olcsóbb szolgáltatók közé tartozik. Összehasonlításképpen: míg Nagyváradon egy személy egy hónapra 20 lejt, Nagyszebenben 19 lejt, Zilahon 18,5 lejt fizet, addig Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön 15-öt.

KÉP: A megyeszinten begyűjtött szelektív hulladék 70 százalékát újrahasznosítják Fotó: ADI-SMID

 

A hulladékbegyűjtő cégek idén 20-50 százalékos áremelésre kényszerültek. Ambrus magyarázata szerint azért csak ennyivel, mert egyrészt a lécfalvi hulladéklerakóban a lebomló hulladékot komposztálják, másrészt az úgynevezett OIREP-ekkel kötött szerződések biztosítják, hogy a csomagolóanyagok begyűjtési és válogatási költségeit megtérítsék számukra. (Az OIREP – Organizații care Implementează obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului – magyarul kiterjesztett gyártói felelősségvállalási kötelezettségeket végrehajtó szervezeteket jelent.) Ezek a szervezetek (nyilván, fizetés ellenében) átvállalják a különböző gyártóktól az EU jogszabályai által előírt kötelezettségeket, hogy pl. újrahasznosítanak papírt, üveget, PET-palackot. Romániában összesen 16 ilyen szervezet van, a Kovászna megyei hulladékgazdálkodási egyesületnek sikerült az országban elsőként 12-vel szerződést kötnie.

Hirdetés
Hirdetés

„Ez azért fontos, mert ilyen módon van felvásárló az emberek által odafigyeléssel válogatott újrahasznosítható hulladékra. Igaz ugyan, hogy idéntől a hulladékszállító cégeknek fizetendő díj az árrobbanások miatt emelkedett, de nem csillagászati mértékben: az OIREP-ek által megtérített összegekből a hulladékbegyűjtő cégek is tudják folytatni a működésüket, és a szemétszállítási díjak terén az ország olcsóbbak közé sorolható a megye” – mondta Ambrus József.

A visszatérített összeg 6,9 lejt jelent személyenként. A megyeszinten begyűjtött szelektív hulladék 70 százalékát újrahasznosítják.

KÉP: A megyeszinten begyűjtött szelektív hulladék 70 százalékát újrahasznosítják

Fotó: ADI-SMID

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. február 16., 20:02
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Kezdin a Vagohid utcai szemet szigethez [zart szemetes]kaptunk volt magneses ”kulcsot!Akkor fizetunk 5 lejt erte,persze szamla nelkul.Most a februari szemetes szamlan ismet megjelent 1[EGY] lej a kulcsert!?HANY LEJ ES HANYSZOR KELL KIFIZETNI azt a kulcsot???Amig az utca vegen INGYEN vizet szolgaltatnak a ”hatranyosoknak”masokat megsarcolnak???Meg megertenem ha lagalabb egyszer egy evbe kimosnak,fertotlenitenek a szemetes kukakat vagy a szemet szallito autokat hogy ne folyon a buzos le utanuk a varos utcain.