Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kettős fertőzéssel kell szembenézni

Jelentősen lecsökkent a koronavírussal kórházba utalt személyek száma Kovászna megyében, de azt nem lehet mondani, hogy teljesen véget ért a járvány, sőt, kezdődik az influenzaszezon. Az óvatosság továbbra is fontos, így a szakemberek a korábbi intézkedések közül néhányat most is javasolnak: zsúfolt helyek kerülése, távolságtartás és maszkviselés.

Hirdetés
Hirdetés

Az iskolakezdéssel és az őszi influenzaszezonnal együtt nőhet a felső légúti megbetegedések száma. A szezonális influenza és a koronavírus egyszerre is fertőzhet, az átfedést már Fluornának nevezték el az orvosok. A tünetek jellemzően orrdugulással, torokfájással, lázzal, fejfájással, valamint szűnni nem akaró fáradtsággal járnak, ilyenkor mindig érdemes otthon maradni, kerülni a közösséget és koronavírus tesztet végezni.

András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere lapunknak elmondta: a nyár folyamán jelentősen csökkent a koronavírusos esetszám, szerencsére a nyaralások és külföldi utazások sem emelték azt. A nyáron még volt, hogy több beteg feküdt a kórházban koronavírussal, de az esetszám nem nőtt 20 fölé, és az intenzív osztályon sem ápoltak sok beteget. Jelenleg alig néhányan vannak kórházban Covid–19-cel, tüneteik középsúlyosak, intenzív terápián pedig nincs senki.

Ez jó hír, azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene vigyázni és betartani néhány szabályt. Jelenleg a legfontosabb, hogy akinek tünetei vannak, izolálja magát, ne menjen közösségbe, ne engedje gyermekét óvodába, iskolába, végezzen tesztet, és legyen nagyon óvatos. Tesztet egyébként a családorvosok is végeznek. A betegségek (mind az influenza, mind a koronavírus) megelőzésében most is fontos szerepet kap a megfelelő higiénia, a gyakori kézmosás és a fertőtlenítés. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük