Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kampány a rákbetegek gondozásáért

A rákbetegek gondozása érdekében indít kampányt a Kovászna megyei közegészségügyi hatóság, mivel az elmúlt másfél év egészségügyi állapota súlyosan befolyásolta a rákos betegek helyzetét. A kampány témája az egészségvédelem és a rákos betegek különleges gondozása.

Hirdetés
Hirdetés

A szív/ és érrendszeri megbetegedések mellett a rák az egyik fő elhalálozási ok Romániában. Az onkológiai rendelőkben a 2010 és 2019 között észlelt új rákos esetek száma 59.034-ről 59.606-re nőtt, a rák előfordulási gyakorisága ugyanebben az időszakban szintén jelentősen változott. Ez a szám tavaly tovább nőtt, majdnem kétszeresére, 98.886 új esetet jegyeztek az országban, és 54.486 elhalálozás történt. Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint 2020-ban 2,7 millió új rákos megbetegedést igazoltak világszerte, ezek 1,3 millió elhalálozást okoztak.

A rákbetegségek előfordulásának előrejelzése folyamatos növekedési irányzatot mutat 2025-ig, ami nagyobb figyelmet igényel a betegség szűrések útján történő megelőzésére – áll a közegészségügy közleményében. Ugyanakkor a Covid-19 megjelenése felerősítette a rák diagnózisának és kezelésének problémáját azáltal, hogy befolyásolta a mobilitás és az elhalálozás arányát. Éppen ezért indítottak kampányt, melyben kiemelik, hogy a rák kockázatot jelent Covid-19 súlyos formája esetén.

A kampány célja: az onkológiai betegségekben szenvedő személyek figyelmének felhívása a járvány keretében való fokozott sérülékenységükre. Ezeknél a betegeknél fokozott védelmi intézkedésekre van szükség az új koronavírus fertőzésének megelőzésére. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a járványnak nem szabad befolyásolnia a rák diagnózisát és kezelését. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük