Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A múlt árnyéka

Nyomasztó tényállás, hogy még 31 évvel a ’90-es bukaresti bányászjárást követően sem sikerült a román igazságszolgáltatásnak az erőszakért okolható felelősöket megtalálnia és a jog szigorával elszámoltatni. És ugyan az évforduló kapcsán a kormányon levő liberális politikusok, a pártelnök és a kormányfő ezt szóvá teszik, mégis, az igazságszolgáltatás (az alkotmány által garantált) függetlenségére való tekintettel – legalábbis úgy tűnik – egyebet nem igazán tud tenni.

Orban magyarázata szerint egy „láthatatlan kéz” (!) mozgatja a szálakat, akadályozva az igazság kiderítését és alkalmazását, míg Cîțu tartozást emleget – konkrétan az elszámoltatás hiányát a román igazságszolgáltatás adósságának (!) nevezi. (Figyeljük meg, hogy mindkét liberális politikus a közgazdaságból kölcsönzött hasonlatokkal él: a szociáldemokraták által bevezetett mélyállam helyett Orbán inkább a szabadpiaci erők láthatatlan kezét idéző homályos rendezőerőről beszél, míg az exbankár kormányfő a jogállam kudarcát, az intézményi mulasztást a hitel világából ismert hátralékhoz hasonlítja.)

Az erdélyi magyarok kollektív emlékezetében is élnek a román köztársaság hajnalán elkövetett, azóta is rendezetlen zavaros és véres ügyek: az Egyetem téri tüntetések szétbotozását a marosvásárhelyi márciusi pogrom előzte meg. Nem véletlenül mindkét helyszínen a temesvári forradalom ígéreteiért léptek a politika síkjára a tömegek. Bukarestben a kommunista nómenklatúra és titkosszolgálati káderek közügyektől való eltiltását követelték – sikertelenül, s hogy a dolog rendezetlen maradt, a feltáratlan és zűrös múltból azóta hatékony felügyeleti eszköz, politikai fegyver vált a választott politikai elit egy részével szemben.

Az Egyetem téri felderítetlen és sötét sztori így leginkább csak arra alkalmas, hogy emlékeztesse a romániai közvéleményt: ugyan az önkényuralmi múlttal való leszámoláshoz politikai akarat szükséges, de a jog uralma nélkül, míg annak betűje és szigora nem vonatkoztatható mindenkire, bizony a várva várt demokráciában is fogatlan tigris marad az Igazság, sőt, az igazságszolgáltatás számonkérhetetlen politikai érdekek és számítások rabja. Nyilatkozataik alapján ezt tudja Orban és Cîțu is. 

Pozsony János Csaba

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük