Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jövőre szavazhatnak a kettős állampolgárok

Jövőre szavazhatnak a kettős állampolgárok Kovászna megye

A magyar állampolgárság megszerzésére biztat mindenkit az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sepsiszéki szervezete, ezt pedig azzal is megkönnyítené, hogy több helyre, falura is kiszállnak a honosítással foglalkozó iroda munkatársai. Erről az EMNT-székházban sajtótájékoztatón adtak hírt, ahol Kolcza István, a sepsiszéki EMNT szervezési igazgatója, Márton Áron alelnök és Csegedi Zolna Ibolya honosító voltak jelen.

Hirdetés
Hirdetés

Kolcza István elmondta, jelenleg egy hónapra előre be vannak táblázva a csíkszeredai főkonzulátusi iroda munkatársainak fogadónapjai, akik hetente egyszer veszik át a magyar állampolgárságot igénylők iratcsomóit Sepsiszentgyörgyön. Hogy a falvakon élőket tehermentesítsék, a demokrácia-központ alkalmazottai hetente egyszer kiszállnak falura – már tíz helyen is voltak –, ahol segítenek az embereknek összeállítani a dossziét, hasonlóképpen konzuli napokat is szeretnének kiszállással szervezni.

Csegedi Zolna Ibolyától, a demokrácia-központ honosítási munkatársától megtudtuk, míg korábban csak útlevelet kaptak az újdonsült magyar állampolgárok, újabban személyit is, de lehet magyar születési anyakönyvi kivonatot, házasságlevelet is igényelni. Eddig ezt mintegy 50-en a 150 igénylőből megtették, ez azt jelenti, nagy az igény most is a magyar állampolgárságra.

Márton Áron sepsiszéki EMNT-alelnök elmondta, Sepsiszentgyörgyön is folyamatos a honosítás, az igénylő személyi igazolványa, családi állapotát igazoló irat szükséges hozzá, ugyanezek a szülőktől, esetleg halotti bizonyítvány. Fényképet nem szükséges csatolni, azt a konzulátus munkatársai készítenek helyben. Arra is felhívta a figyelmet, különös tekintettel a jövő évi magyarországi választásokra, amelyen a kettős állampolgárok is szavazhatnak, nemcsak honosítani kell, hanem azoknak, akik már rendelkeznek a magyar állampolgársággal, mindenféle változást be kell jelenteni, amely családi állapotukban vagy lakcímükben bekövetkezik (házasságot, válást, gyermek születését, költözést). Magyar útlevelet viszont nem lehet kérni a konzuli napokon, csak a konzulátuson. Elmondta azt is, gyerek születésekor egyszeri anyasági támogatást lehet igényelni, ez 64 ezer forintot és egy babaváró csomagot jelent az újdonsült anyukának.

Pontos számot nem lehet tudni, de jelenleg a Kárpát-medencében az anyaország határain kívül élő magyarság mintegy 50%-a szerezte meg a kettős állampolgárságot – mondta Kolcza István.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük