Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jogerős döntés: le a betonkeresztekkel Úzvölgyében!

Jogerős döntés: le a betonkeresztekkel Úzvölgyében! Kovászna megye

Jogerős döntés született pénteken abban az úzvölgyi perben, amelynek tárgyát a keresztek elbontása képezi – tájékoztat Facebook-oldalán Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.

„Győzött az igazság! A betonkereszteket el kell bontani!” – ezzel kommentálta Facebook-oldalán Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesteri azt a jogerős döntést, amit pénteken hoztak abban az úzvölgyi perben, amelynek tárgyát a keresztek elbontása képezi.

„Vagyis ennek a döntésnek értelmében a törvénytelenül felállított betonkereszteket el kell bontani” – magyarázta a döntést az elöljáró, hozzátéve, hogy a pert a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vitte győzelemre.

„Akkor is ott voltunk, amikor fogainkat összeszorítva, könnyel a szemünk sarkában, a bukaresti hatóságok által is támogatott tízszeres túlerővel szemben védtük az úzvölgyi magyar temetőt, és akkor is ott leszünk, amikor a kereszteket le fogjuk bontani” – nyilatkozta megkeresésünkre Tamás Sándor. – „Mert Winston Churchillt idézve a siker nem végleges, a kudarc nem végzetes: az számít csak, hogy legyen bátorság a folytatáshoz” – tette hozzá Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A Csíkszentmártoni Polgármesteri Hivatalt az úzvölgyi katonatemető ügyében a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat ügyvédje, Kiss Júlia kolozsvári jogász képviselte, az ügy sikerre vitele az ő szakmai tudását dicséri. A  jogvédő szolgálat vezetője, Benkő Erika mérföldkőnek tartja a mai bírósági döntést, amelynek jelzésértéke van.

,,Nevezetesen az, hogy soha nem szabad belenyugodni az igazságtalanságba, hanem az összes rendelkezésünkre álló törvényes eszközzel fel kell lépnünk a közösséget ért jogfosztás ellen. Az úzvölgyi keresztek ügye az erdélyi magyarság egészét érinti, ezért ez a pozitív döntés az egész közösség érdeme és öröme” – mondta a háromszéki RMDSZ-politikus.

Arról, hogy a jogerős bírósági döntés után mi következik, Benkő Erika úgy fogalmazott, a polgármesteri hivatal valószínűleg végrehajtókhoz folyamodik a betonkeresztek elbontása ügyében.

 Fotó: Pinti Attila

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. február 10., 18:21
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Az igazság, amelynek szolgáltatója Isten, akkor győz ha az ember harcol érte. A rosszat jóval gyozd le elv érvényesült most ezen keresztek lebontása ügyében is. Gratulálok annak aki ezt végig harcolta!

 • User
  Dátum: 2023. február 11., 11:00
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Kíváncsi leszek ki , kik ,mikor fognak neki a keresztek elhordásának ???? Eddig volt a macsi -macsi , lássuk ki vezényli le a bontást ?? Boroboly Csabának nagyszerű alkalom lenne a magamutogatásra ,hiszen magáénak tartja az eddigi sikert . Ezután „ugrik a majom a vízbe” , ha nem lesz átgondolva kellőképpen a dolog , könnyen vér fog folyni !!! A csendőrség és rendőrség „felügyelete és védelme” nélkül nem fog menni ,talán még úgy sem , mert Simionék képesek lesznek százezres csürhét összeterelni , ha kell a pópák segítségével !! (Lásd a görgény -hodáki esetet !) Borítékolom , hogy amíg Románia jelenlegi formájában létezik ,az óvláh keresztek is ott fognak meredezni . Nehogy még egy templomot is húzzanak fel oda a nagy győzelmünk ellenére 🤔 Aki nem hiszi az menjen el Köpecre és nézze meg az iskola udvarán álló ortodox keresztet ami immáron több mint 75 éve díszeleg hol itt ,hol ott a falu területén . 33 éve törvénytelenül , jogtalanul a román templom mellől palántálták közterületre , szülőfalum szégyenére. Pedig csak egyetlen kereszt , nem száz !!!???? Adja a jó Isten ,hogy ne legyen igazam .

  • User
   Dátum: 2023. február 11., 18:20
   ÉRTÉKELÉS: 12

   Minél több nemzetközi TV-t, sajtot, ne csak magyarországiakat hívjanak, hanem angolt, németet, stb, a roman TV, sajto, rendőrség jelenlétében kell megszervezni a keresztek eltávolítasat. Hadd lassa a világ, hogy mi folyik Romaniaban.

 • User
  Dátum: 2023. február 12., 12:54
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Beszaras, hogy mennyi gyava ember van a magyarok kozt ! Mind azt irjak a hozzaszolasokban, hogy „a rendorseg felugyelete es vedelme nelkul nem fog menni „. Hat azt aztan varhatjatok, hogy a roman rendorseg ilyen ugyben titeket vedelmezzen ! Es miert kellene vedelmezzen minket magyarokat egy olyan rendorseg ,mely ugy a Ceausescu idokben ,mint az utana kovetkezo 32 esztendoben bebizonyitotta, hogy mennyire magyargyulolo es soviniszta velunk magyarokkal szemben. Azt irja az egyik hozzaszolo, hogy nem fog menni mert „Simionek kepesek lesznek szazezres csurhet osszeterelni”. Na es mi magyarok, miert nem vagyunk kepesek tobb szazezer magyart osszeterelni ? En elmondom miert ? Azert mert az RMDSZ ugy lejaratta magat a 32 esztendo aldemokraciaban, hogy mar nagyon keves magyar van aki meg hisz ennek a hazug partnak . Miert kellett a Hatvannegy Varmegye mozgalmat ilyen cselszovo es aljas modon tonkretenni es sarba tiporni ? Amig letezett e mozgalom, addig nem ugattak az ilyen Simionok ! Sajnos magyarok is reszt vettek eme mozgalom szetzuzasaban ! Most ennek isszuk a levet ! En is kivancsi leszek arra, hogy a szajhos RMDSZ kepes lesz-e leszedni a kereszteket !

 • User
  Dátum: 2023. február 12., 20:34
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Úgy bizony! Ha Simionék hoznak egy több százezres csürhét, mi nem tudunk egy még nagyobbat összeterelni? (Igaz, összesen egy millió magyar maradtunk, de hát jöhetnek aggastyánok, vénasszonyok és csecsemők is). Hátha lesz egy jó nagy bunyó, abból egy helyi etnikai konfliktus, abból egy kis polgárháború, aztán egy magyar- román háború, a vármegyések felettébb nagy örömére. Szép kopjafákat faragnak majd nekünk a sörpocakos vitézek.

 • User
  Dátum: 2023. február 13., 12:50
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nagy betűvel és a végén oda illet volna írni, mikor megszületet az ítélet, hogy akik szépen fel rakták, azok szépen le kell szedjek onnan kivétel nélkül, mert hanem mehetnek a börögánba a 40 fokos melegbe sancot ásni vagy még lenne pár munka ötletem, hogy miket tudnék adni ezeknek.

 • User
  Dátum: 2023. február 13., 14:42
  ÉRTÉKELÉS: 3

  O, valoban csak egymillio magyar maradtunk ? Na szaladjatok gyorsan es oltassatok be magatokat meg egyszer az RMDSZ „vedoangyalotok” biztato szavara, hatha utana meg ennyien sem maradunk !

 • User
  Dátum: 2023. február 14., 15:17
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A betonkeresztes sírokban lehetséges anyagokkal mi lesz. majd egy év műlva valaki ránk fogja, hogy szemétre cseréltük ki a hős hullákat.