Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jelentős beruházások készülnek el idén Kézdivásárhelyen

Jelentős beruházások készülnek el idén Kézdivásárhelyen Kovászna megye

Több nagy lélegzetvételű beruházás van folyamatban Kézdivásárhelyen: zajlik a fedett uszoda építése, a gázhálózat bővítése, a Székely Katonanevelde felújítása, ugyanakkor éppen a napokban fejeződött be az új bölcsőde építése. A munkálatok alakulásáról Bokor Tibor polgármestert kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

A napokban fejeződtek be a Gábor Áron Szakképző Líceum szomszédságában épült új bölcsőde munkálatai, a zártkörű technikai átadásra kedden került sor – tudtuk meg az elöljárótól. Miután az épület a beruházást finanszírozó fejlesztési minisztériumtól átkerül a város tulajdonába, az új intézmény a Manócska Napköziotthon alárendeltségébe fog kerülni. Bokor Tibor bízik benne, hogy sem a tűzoltóság, sem más szerv nem talál majd kifogásolni valót az épületben, így azt rövid időn belül a gyerekek is birtokukba vehetik. 

„Ilyen szép, modern, ízlésesen berendezett óvodát nem láttam még. Egy igazi ékszerdoboz. Kényelmes az ott dolgozó felnőtteknek, ugyanakkor a gyerekeknek is első osztályú” – fogalmazott. Hozzátette, a negyven férőhelyes bölcsőde hivatalos átadási ünnepséget várhatóan március első felében tartják meg, közel egy évvel a tavaly március 14-i alapkőletétel után. A mintegy hárommillió eurós beruházás befejezését eredetileg múlt év őszére ígérte a kivitelező, azonban a kormány késedelmes kifizetései, illetve a beruházások év végi befagyasztása miatt pár hónapot csúszott a bölcsőde átadása.

Hamarosan felavatják az országos típusterv alapján készült bölcsődét. Fotó: Tuchiluș Alex

Felgyorsulhat az uszoda építése

Jó ütemben halad a fedett uszoda építése is. A munkálatot finanszírozó Országos Beruházási Társaság (CNI) képviselői azt ígérték Bokor Tibornak, hogy idén nem lesz gond a kifizetésekkel, a költségvetésben jelentős összeg szerepel a mintegy 30 millió euróba kerülő beruházásra. Az alap kiöntésével nagyjából már végzett a munkálatokkal megbízott cégtársulás, azonban még sok a tennivaló. „A napokban a cég még egy darut szeretne idehozni, mert eggyel nem győzik a munkát. Ezáltal felgyorsul a kivitelezés” – osztotta meg velünk a város első embere.

Hozzátette, az épület tetőszerkezetét – melynek jelentős része fából készül – már megrendelték, ugyanakkor a kivitelező területet akar bérelni az építőtelep környékén, ahol majd tárolják és összeszerelik a tetőzet elemeit. „A terv az, hogy júniusban elkezdik a tetőszerkezetet felépítését, hogy év végéig az épület legyen teljesen befödve és lehessen télen bent dolgozni” – mondta el.

Eközben az építő tárgyalásokat folytat külföldi cégekkel, akik le tudják gyártani az uszodába beépítése kerülő medencéket. „A tervben rozsdamentes acélból készülő medencék szerepelnek, de ilyeneket az országban nem gyártanak, külföldről kell azokat megvásárolni” – magyarázta Bokor Tibor.

Fotó: Tuchiluș Alex

Egyszerre nyolc pontban fognak a gázhálózaton dolgozni

Zajlik a gázhálózat bővítése is, a céhes városhoz tartozó Nyujtódon már több kilométernyi vezetéket fektetett le a kivitelező, jelenleg a rendőrség jóváhagyására várnak, hogy a nagy forgalmú 11-es országút mentén is megkezdhessék a munkálatokat.

Nyujtód minden mellékutcájában megtörtént a vezetékek lefektetése, illetve a házak előtti bekötések is elkészültek, a cég jelenleg Szászfaluban folytatja a munkát. „Az elképzelés szerint március elsejétől nyolc helyszínen nyolc csapat fog egyszerre dolgozni, és a cég azt ígérté, hogy az idén befejezi a munkálatot, aminek a határideje egyébként 2026” – mondta el a polgármester, hozzátéve, hogy eddig nem volt gond a  finanszírozással, és reméli, hogy a jövőben is zavartalanul folytatódhat az építkezés.

Nehézkes a kaszárnya bútorzatának beszerzése

Végéhez közeledik a Székely Katonanevelde felújítása is, az építkezés több mint 90 százaléka elkészült, így Bokor Tibor szerint májusra átadható állapotban lesz az épület. Gondot okoz azonban az önkormányzatnak a belső bútorzat beszerzése. „Már harmadszor hirdettük meg a közbeszerzést, ugyanis első fázisban azokat az árakat kellett alapul vegyük, amelyek a pályázatban szerepeltek, a licitre azonban senki sem jelentkezett. Ez most a második alkalom, hogy a közbeszerzés során emeltük az árakat, és reméljük, hogy most már lesz jelentkező” – magyarázta.

A Székely Katonanevelde a Céhtörténeti Múzeumnak ad majd otthont. Fotó: Tuchiluș Alex

Hozzátette, ha a bútort is legyártják, akkor elkezdődhet az Incze László Céhtörténeti Múzeum átköltöztetése a felújított épületbe, reményeik szerint ez még a következő tél előtt megtörténik. „Nagyon meg vagyok elégedve a céggel, amelyik ott dolgozik. Nagyon szép munkát végeztek, akárcsak korábban a minorita rendház esetében” – mondta el.

Nem ilyen jó a helyzet a kaszárnya felújításával társított projekt, az ún. DAC-tó szabadidőközponttá való átalakítása esetében, amelyet szintén be kell fejezni ez év végéig. Az elöljáró elmondása szerint a kivitelező cég alig néhány munkása dolgozik a helyszínen, hátravan még a terület rendezése, valamint a járdák és a bicikliút kialakítása is. „A bútorzat le van szállítva, a megvásárolt padokat jelenleg a kazánházban tároljuk, hogy majd tudják azokat elhelyezni” – panaszolta a polgármester.

Nyárra elkészül a járóbeteg-rendelő

Nyár elejére elkészül a járóbeteg-rendelő bővítése is, belül jelenleg a villanyszerelés és a vakolás zajlik, míg kívül a díszítésként szolgáló kerámialapokat ragasztják fel.

Nyárra elkészül a járóbeteg-rendelő bővítése. Fotó: Tuchiluș Alex

„Következik az orvosi eszközök beszerzése, ugyanis nem csak az épületet építjük fel, hanem a kabinetekben megfelelő orvosi eszközök, berendezések is lesznek” – magyarázta Bokor Tibor, hozzátéve, hogy a közbeszerzés elindítása előtt még konzultálniuk kell az orvosokkal, illetve a kórház igazgatójával arról, hogy milyen eszközökre van leginkább szükségük.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások